Dialogul inter-institutional romano-francez privind minorii romani victime si/sau infractori pe teritoriul Frantei continua. Astazi a avut loc la sediul Ministerului roman de Justitie a doua intalnire a expertilor romani si francezi.
Reuniunea in plenul celor doua delegatii a fost precedata de intalniri in paralel a doua grupuri de lucru bilaterale organizate la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor.
Agenda intalnirii s-a axat pe discutarea aspectelor practice legate de identificarea minorilor, cooperarea judiciara si protectia minorilor romani victime si/sau autori de infractiuni pe teritoriul Frantei, a modalitatilor de lupta impotriva gruparilor infractionale organizate, dar si a masurilor de prevenire a acestui fenomen.
Specialistii celor doua parti au stabilit ca intalnirile viitoare ale grupului de lucru romano-francez sa aiba loc semestrial, cu posibilitatea de a fi organizate si videoconferinte pe chestiuni specializate aflate in stransa legatura cu aceasta tematica.
Informatii de background:
Reamintim ca in data de 10 octombrie 2011, Ministerul roman de Justitie a organizat, la sediul institutiei, o videoconferinta privind minorii romani neinsotiti aflati pe teritoriul Frantei, propusa de un grup de magistrati de la instantele din Paris. Au fost prezenti la videoconferinta, in Bucuresti, reprezentanti din partea Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, reprezentanti ai magistratilor si profesiei notarilor din cadrul Retelei judiciare romane in materie civila, precum si ai Ambasadei Frantei la Bucuresti. In Franta au fost prezenti judecatori specializati in cauze cu minori, consilieri ai Curtii de Apel din Paris, reprezentanti ai politiei pariziene dar si un ofiter de legatura roman din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Discutiile purtate atunci au vizat chestiuni referitoare la modalitatile de identificare a minorilor neinsotiti aflati pe teritoriul Frantei, la asistenta educativa care le poate fi asigurata la intoarcerea lor in Romania dar si la duratele de desfasurare a procedurilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<