Dialogul inter-institutional romano-francez privind minorii romani victime si/sau infractori pe teritoriul Frantei continua. Astazi a avut loc la sediul Ministerului roman de Justitie a doua intalnire a expertilor romani si francezi.
Reuniunea in plenul celor doua delegatii a fost precedata de intalniri in paralel a doua grupuri de lucru bilaterale organizate la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor.
Agenda intalnirii s-a axat pe discutarea aspectelor practice legate de identificarea minorilor, cooperarea judiciara si protectia minorilor romani victime si/sau autori de infractiuni pe teritoriul Frantei, a modalitatilor de lupta impotriva gruparilor infractionale organizate, dar si a masurilor de prevenire a acestui fenomen.
Specialistii celor doua parti au stabilit ca intalnirile viitoare ale grupului de lucru romano-francez sa aiba loc semestrial, cu posibilitatea de a fi organizate si videoconferinte pe chestiuni specializate aflate in stransa legatura cu aceasta tematica.
Informatii de background:
Reamintim ca in data de 10 octombrie 2011, Ministerul roman de Justitie a organizat, la sediul institutiei, o videoconferinta privind minorii romani neinsotiti aflati pe teritoriul Frantei, propusa de un grup de magistrati de la instantele din Paris. Au fost prezenti la videoconferinta, in Bucuresti, reprezentanti din partea Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, reprezentanti ai magistratilor si profesiei notarilor din cadrul Retelei judiciare romane in materie civila, precum si ai Ambasadei Frantei la Bucuresti. In Franta au fost prezenti judecatori specializati in cauze cu minori, consilieri ai Curtii de Apel din Paris, reprezentanti ai politiei pariziene dar si un ofiter de legatura roman din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Discutiile purtate atunci au vizat chestiuni referitoare la modalitatile de identificare a minorilor neinsotiti aflati pe teritoriul Frantei, la asistenta educativa care le poate fi asigurata la intoarcerea lor in Romania dar si la duratele de desfasurare a procedurilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<