Vanzarile de produse din tutun si alcool se vor face doar in baza actelor de identitate, potrivit unui proiect de lege inregistrat in dezbatere la Senat.
Propunerea legislativa vizeaza in principal introducerea posibilitatii pentru vanzatorii de produse din tutun si alcool de a verifica actele de identitate ale cumparatorilor, in scopul constatarii varstei acestora.
Legislatia din Romania interzice vanzarea produselor din alcool si tutun minorilor, prin urmare verificarea varstei cumparatorilor de alcool si tutun este nu doar o masura importanta de protectie a sanatatii publice, ci si de respectare a legilor in vigoare.
Un raport al Organizatiei Salvati Copiii privind consumul de tutun si tigarete electronice in randul copiilor din Romania arata ca:
- 15% dintre fumatorii adulti din Romania, adica 1 fumator din 6, au declarat ca au inceput sa fumeze inainte de a implini 14 ani, iar 38% inainte de a implini 18 ani;
- 14,6% dintre copiii scolarizati cu varsta intre 13 si 15 ani fumeaza actual tutun, ceea ce inseamna ca aproximativ 90.000 de copii (90.699) din aceasta categorie de varsta au sanse mari de a deveni in curand fumatori zilnici;
- 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (in ultimele 30 de zile) tigarete electronice;
- 3,1% dintre copiii scolarizati (13-15 ani) au folosit (in ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de incalzit tutun.
Initiatorii proiectului de lege atrag atentia ca este esential "sa ne asiguram ca cei care cumpara alcool si tutun sunt suficient de maturi si responsabili pentru a face alegeri informate si sanatoase in ceea ce priveste consumul acestor produse".
LEGE pentru completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum si pentru completarea si modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala
Art. I. - Articolul 3 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza prin introducerea dupa alineatul (7^) a unui nou alineat, alineatul (7^), cu urmatorul cuprins:
(7^) In vederea verificarii varstei cumparatorilor de produse din tutun, vanzatorii din unitatile care comercializeaza produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumparatorilor.
Art. II. - Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 125 din 18 februarie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa punctul 22), se introduce un nou punct, 22^1), cu urmatorul cuprins:
22^1) vanzarea bauturilor alcoolice tinerilor cu varsta sub 18 ani;
2. Dupa articolul 2, se introduce un nou articol, articolul 2^1 cu urmatorul cuprins:
(2^1) In vederea verificarii varstei cumparatorilor si consumatorilor care solicita vanzarea, respectiv servirea cu bauturi alcoolice, membrii personalului localurilor publice si vanzatorii din unitatile care comercializeaza bauturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.
3. Litera a) de la alineatul 1) al articolului (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) cu amenda de la 100 lei la 500 lei, cele prevazute la pct. 3), 4), 11), 14^1, 17), 18), 22), 22^1), 33) si 34);
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Dupa semnarea decretului de promulgare, acesta este publicat in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<