Trebuie sa aratam in primul rand ca aceasta este o procedura cu totul noua, care da posibilitatea unui act de executare eficienta si in conformitate cu respectarea conventiilor internationale referitoare la drepturile minorilor. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca acest tip de executare silita este de o foarte mare complexitate, ea nu se rezuma numai la emiterea unor documente si actionarea in forta asupra debitorului urmarit in vederea executarii lucrarilor necesare urmaririi silite. Aici avem de-a face cu persoane minore, al caror psihic este fragil si recomand o foarte mare atentie la modul de executare, adica actionarea la fata locului.
1. Astfel, dupa primirea incheierii de incuviintare a executarii silite, executorul judecatoresc va emite o somatie in care ii va mentiona debitorului obligatia de a face sa se prezinte la sediul acestuia sau la un alt loc stabilit de catre executor, in vederea conformarii dispozitiilor prezente in titlului executor.
Desi nu este specificat in textul de lege acest termen, cred ca trebuie sa facem aplicare a termenului prevazut de art. 894 (1) noul Cod de procedura civia.
In cazul in care debitorul nu respecta termenul specificat in somatie, executorul judecatoresc va sesiza instanta de executare in vederea aplicarii art. 899 (1) Noul Cod de Procedura Civila.
Consider ca in functie de modul de comunicare a somatiei, mai bine zis de modul in care este ea primita de catre debitor, executorul judecatoresc, in cazul in care exista procedura prin afisare, trebuie sa acorde un nou termen de executare inainte de sesizarea instantei de executare.
De aceea, recomand ca aceasta procedura sa fie efectuata prin biroul executorului judecatoresc, iar procedura sa fie efectuata prin predare sub semnatura de primire.
2. In continuare, in termen de 30 de zile de la data incheierii prevazute de art. 894 (2) Noul Cod de Procedura Civila, in cazul in care debitorul nu-si executa obligatia ce ii revine, executorul judecatoresc va programa un termen in vederea deplasarii in teren si a punerii in executare silita a titlului executor.
In acest sens, el va trimite o instiintare catre Directia de protectia minorilor din judetul in care se efectueaza executarea silita, in vederea desemnarii unui reprezentant specializat (psiholog) care sa participe si sa acorde asistenta de specialitate la termenul stabilit la efectuarea executarii silite. De asemenea, executorul judecatoresc trebuie sa-i instiinteze pe toti participantii la executare silita de termenul stabilit in vederea efectuarii acesteia. Procedura de comunicare a instiintarii recomand sa fie efectuata prin biroul executorului judecatoresc, pentru a avea semnatura partilor pe documentele de comunicare. Este mult mai eficient ca toate partile implicate sa aiba termen in cunostinta de cauza, tocmai pentru a evita esecul executarii silite la termenul stabilit si totodata pentru a putea sa ne formulam o conceptie asupra dorintei debitorului de a da curs dispozitiilor titlului executor.
Daca este cazul, executorul judecatoresc poate solicita si sprijinul agentilor fortei publice in vederea asigurarii sprijinului necesar efectuarii executarii silite. Pentru a apela la acest sprijin, executorul judecatoresc trebuie sa aiba cunostinte ferme despre o eventuala situatie care sa impuna o atare interventie. Trebuie sa aratam faptul ca textul de lege interzice in mod imperativ bruscarea sau alte acte de violenta impotriva minorului, aici intelegem si amenintari sau un alt tip de comportament abuziv si care poate avea ca efect traume psihice asupra minorului.
In caz in care debitorul, ascunde minorul in mod repetat in vederea sustragerii efectuarii actului de executare silita, executorul judecatoresc va incheia un proces verbal in acest sens pe care-l va inmana Parchetului de pe langa instanta de executare in vederea inceperii urmaririi penale impotriva debitorului.
In cazul in care in cursul executarii silite, executorul judecatoresc constata faptul ca minorul nu vrea sa mearga la creditor sau prezinta o aversiune fata de acesta, va intocmi un proces verbal in care va consemna aceasta stare de fapt, procesul verbal fiind comunicat partilor cat si reprezentantului instantei privind protectia minorilor.
In acest caz executarea silita se suspenda pana la realizarea obiectivelor specificate in art. 901 (2) noul Cod de procedura civila.
Daca si la noul termen de executare silita stabilit conform datelor mai sus aratate situatia se repeta, executorul judecatoresc va incheia un nou proces verbal in care va face mentiunile corespunzatoare si va preciza in mod expres ca masurile dispuse in titlul executor nu au putut fi puse in executare silita.
In dosarul executional va exista si corespondenta cu diferite institutii sau participanti la executarea silita. Aceste documente trebuie toate sa poarte numar de inregistrare din registrul de intrari-iesiri al biroului executor judecatoresc si se arhiveaza in ordine cronologica.
Toate filele dosarului trebuie sa fie numerotate si cusute la dosarul executional, toate acestea fiind necesare pentru o evidenta clara a etapelor de lucru, a evidentei lucrarilor si reprezinta oglinda respectarii legii in vederea evitarii incalcarii drepturilor participantilor la executare silita, fapt ce poate avea urmari negative asupra activitatii executorului judecatoresc si asupra activitatii de executare silita.