Pe site-ul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania a fost dat publicitatii comunicatul de presa cu tema "Provocari ale implicarii serviciilor secrete in justitia din Romania".
Conform comunicatului, se precizeaza faptul ca UNJR, prin dna Judecator Dana Girbovan a participat pe data de 24 iunie 2015 la dezbaterea cu tema “Ce au voie serviciile de informatii sa faca? Securitate si libertate in era digitala”.
Cu aceasta ocazie, s-a dezbatut si tema rolului legitim si limitelor activitatii serviciilor de informatii, precum si asupra comportamentului lor democratic si al controlului lor parlamentar.
In cadrul evenimentului, judecatorul Girbovan a vorbit despre provocarile implicarii serviciilor secrete in justitie, in primul rand prin existenta ofiterilor acoperiti in randul magistratilor, iar in al doilea rand prin implicarea dincolo de limitele legii a SRI-ului in justitie.
„Problema ofiterilor acoperiti din justitie, precum si suspiciunile privind interferenta serviciilor de informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii sunt probleme esentiale, ce ridica intrebari legitime, iar institutiile statului trebuie sa raspunda la ele in mod concret si deschis”, a subliniat judecatorul Dana Girbovan.
“Atat serviciile secrete, cat si justitia joaca un rol fundamental in arhitectura statului de drept. Orice derogare de la regulile ce guverneaza raporturile si colaborarea onesta si transparent dintre cele doua institutii reprezinta o amenintarea la adresa drepturilor fundamentale ale omului si trebuie tratata cu maxima responsabilitate de catre institutiile statului”, a mai precizat judecatorul Girbovan.
Sursa: UNJR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<