Raportul interimar al CE privind justitia, obtinut de Mediafax , noteaza ca rezultatele obtinute in urma reformei sunt limitate, iar cazurile de mare coruptie la nivel inalt in continuare sunt tergiversate sau solutionate prin achitari controversate.
Totodata, consemneaza probleme aparute in sistemul judiciar roman din cauza protestelor din justitie de anul trecut, dar si deficitul de personal care nu s-a ameliorat de la mijlocul anului trecut.
In domeniul justitiei, in ultimele sase luni, Romania nu a putut sustine ritmul alert al reformei asa cum s-a realizat la mijlocul anului trecut, alegerile prezidentiale cauzand intarzierea dezbaterilor parlamentare privind Codurile de procedura penala si civila, a caror adoptare va fi un pas important in reforma.
Documentul arata ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA-condusa de Daniel Morar), “a mentinut trendul ascendent” in activitatea desfasurata, iar obtinerea unui nou mandat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (Laura Codru?a Kovesi), a constituit “un bun prilej pentru consolidarea rezultatelor din mandatul precedent”.
Raportul intermar al CE noteaza faptul ca pedepsele aplicate de instante pentru fapte de mare coruptie sunt, in general, prea indulgente si nu au efect de descurajare, asa cum s-a intamplat in perioadele anterioare in jumatate din toate cazurile, fiind aplicate pedepse minime in 75% din cazuri. Referitor la durata fazelor proceselor penale, raportul remarca faptul ca acestea sunt de lunga durata, in toate cazurile de mare coruptie invinuitii invocand cel putin o data exceptia de neconstitutionalitate.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Desi Curtea Constitutionala nu a admis practic aceste exceptii, multe cazuri au fost astfel intarziate mai mult de sase luni, intrucat procesele au fost suspendate. Documentul consemneaza faptul ca amendamente aduse legii Curtii Constitutionale care sa limiteze caracterul suspensiv al exceptiilor sunt in asteptarea aprobarii Parlamentului, incepand din septembrie 2009.
Sursa: Gandul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri