Rata de infectare in Bucuresti a ajuns marti la valoarea de 5,57 la mie, adica avem peste 5 cazuri de infectare la mia de locuitori. Iata masurile aplicabile!
Avand in vedere ca rata de infectare in Bucuresti a ajuns marti, conform informatiilor confirmate de Directia de Sanatate Publica a Capitalei, la valoarea de 5,57/1000, avem urmatoarele reguli si limitari de care trebuie sa tinem cont. Nu le ignorati, intrucat sanctiunile prevazute de Legea nr. 55/2020 sunt destul de mari!
Certificatul verde devine obligatoriu pentru cei care vor sa isi continue activitatea in mod normal. Acesta se elibereaza celor vaccinati, celor care au trecut prin boala sau celor care au test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de prezentarea actului.
Prin urmare, acum ca rata de infectare in Bucuresti este de 5,57/1000:
- masca este obligatorie in spatiile publice aglomerate (piete, magazine, spitale etc.) si in jurul unitatilor de invatamant;
- restaurantele si cafenelele pot functiona de la ora 5 pana la ora 2 si la maximum 50% din capacitate;
- activitatile sportive in aer liber pot fi facute in grupuri de maximum 10 persoane;
- in bazinele de inot este permis doar accesul celor cu certificat Covid si functioneaza pana la 50% din capacitatea maxima;
- la evenimente private au acces doar maximum 200 de persoane;
- masca este obligatorie in spatii inchise;
- la evenimente in aer liber pot participa maximum 1000 de oameni si trebuie purtata masca;
- la conferinte pot participa maximum 1150 de persoane si trebuie purtata masca.
Regulile s-ar putea schimba chiar de maine, avand in vedere ca suntem foarte aproape de o incidenta de 6 la mie. Revenim cu actualizari.
Rata de infectare Bucuresti si carantina de noapte - cand si cum se va aplica
Carantina de noapte se va aplica numai dupa ce indicele de infectare depaseste 6/1000. In acest scenariu aceasta restrictie va fi valabila de vineri pana duminica numai pentru cei nevaccinati sau fara certificat verde.
Cand rata de infectare depaseste 7,5/1000, carantina de noapte se aplica pentru intreaga saptamana (de luni pana duminica).
In ambele scenarii, programul afacerilor si unele activitati vor fi limitate sau de-a dreptul interzise. Detalii complete puteti consulta aici, asa cum HG nr. 1015 a redefinit carantina de noapte si restrictiile aplicabile in functie de rata de infectare.
Carantina de noapte poate fi instituita numai prin decizia CSMB, nu se aplica din oficiu. In schimb, carantina de noapte se ridica automat atunci cand rata de infectare scade sub un anumit prag valabil pentru toate localitatile din Romania.
Rata de infectare in Bucuresti va fi actualizata maine de DSPB.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<