Incidenta cazurilor de infectare cu noul coronavirus stabileste cum si, mai ales, cat se va institui carantina de noapte. HG nr. 1015 din 2021 a introdus noi reguli!
In prezent, carantina de noapte se aplica in localitatile cu incidenta mai mare de 6/1000. Pana la aparitia HG nr. 1015 carantina de noapte se instituia in localitatile cu un indice de infectare de 4/1000. "In toate localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in zilele de vineri, sambata si duminica in intervalul orar 20,00—5,00", stabileste actul normativ mentionat.
Carantina de noapte va fi aplicata de luni pana duminica (7 zile din 7) in intervalul orar 20 - 5 numai atunci cand incidenta de infectare trece de pragul de 7,5/1000.
Vestea buna este ca persoanele vaccinate sau trecute prin boala care au un
certificat verde nu sunt obligate sa ramana acasa pe timpul noptii, indiferent de rata de infectare.
Totodata, nici copiii de pana in 12 ani nu trebuie sa mai aiba sau sa se prezinte pentru ei un certificat verde.
Incidenta a trecut de 6/1000. Ce masuri se mai aplica, pe langa carantina de noapte?
Odata ce incidenta a trecut de 6/1000 si CMBSU sau CJSU au adoptat o hotarare prin care este oficializata aceasta situatie, pe langa carantina de noapte vor mai fi introduse si urmatoarele reguli:
- persoanele nevaccinate vor putea circula de vineri pana duminica doar cu declaratia pe propria raspundere sau adeverinta de la angajator;
- masca este obligatorie in spatiile publice aglomerate si in jurul scolilor;
- activitatea magazinelor este permisa de la ora 5 la ora 18 in zilele de vineri, sambata si duminica;
- restaurantele au program limitat de functionare de la ora 5 pana la ora 2 in zilele de luni pana joi, iar de vineri pana duminica programul este limitat la intervalul orar 5-18. In ambele scenarii se permite doar functionarea cu 50% din capacitate si dupa ora 18 pot fi efectuate doar livrari;
- sportul, mersul la sala, inotul, nuntile, botezurile, evenimentele in spatii inchise, evenimentele in aer liber, competitii, cursurile, conferintele sunt interzise complet.
Masurile restrictive nu se vor mai aplica, daca incidenta scade sau este egala cu 5,5/1000 locuitori.
Carantina de noapte, asadar, este acompaniata de alte masuri specifice de care trebuie sa tinem cont. In caz contrar, amenzile din Legea nr. 55/2020 vor fi aplicate de Politie, Jandarmerie sau Politia Locala.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<