Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recalculare pensie. Includerea sporurilor, primelor si al altor premii banesti

Recalculare pensie. Includerea sporurilor, primelor si al altor premii banesti
Tribunalul Bucuresti ne ofera o sentinta foarte utila cu privire la modul in care se face recalcularea pensiei prin includerea tuturor sporurilor, primelor si a altor premii banesti.

Tribunalul este investit cu solutionarea unui litigiu caruia i se aplica jurisdictia asigurarilor sociale, avand ca obiect recalculare pensie si fata de faptul ca domiciliul reclamantului este in Bucuresti, astfel cum rezulta din actiunea introductiva, considera litigiul de competenta generala a instantelor judecatoresti, iar material si teritorial considera litigiul de competenta Tribunalului Bucuresti – Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale.

Prin cererea inregistrata la data de 17.09.2020 sub nr.____________ reclamantul A______ A_____ a solicitat in contradictoriu cu parata C___ de Pensii a Municipiului Bucuresti obligarea paratei la emiterea unei noi decizii de pensionare prin care sa ii recalculeze pensia cu luare in considerare a veniturilor suplimentare reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu, mentionate in adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A., la plata diferentelor de drepturi de pensie incepand cu data de 01.08.2020 si actualizarea sumelor cu indicele de inflatie la data platii efective, precum si la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea cererii se arata urmatoarele:
Beneficiaza de drepturi de pensie in baza Legii nr.263/2010, drepturile initiale fiindui stabilite prin decizia nr.______/08.08.2019.

La data de 31.07.2020 a solicitat paratei valorificarea adeverintei nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A.

Parata nu a raspuns acestei cereri pana la data formularii prezentei cereri.

Considera ca, in mod nelegal si neintemeiat, C___ de Pensii nu a luat in considerare si nu a valorificat veniturile cuprinse in adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. intrucat pentru aceste venituri au fost achitate CAS potrivit prevederilor legale si sunt atestate temeiurile de drept pentru fiecare dintre venituri.

Invoca art.107 din Legea nr.263/2010 potrivit caruia drepturile de pensie pot fi revizuite in cazul in care ulterior stabilirii se constata diferente.

Art.2 alin.1 lit.c, din Legea nr.263/2010 specifica: "principiul contributivitatii, conform careia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale, convenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite".

In drept au fost invocate prevederile Legii nr. 263/2010.

--
Atentie! La 1 septembrie 2021 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010!

Procedura de pensionare se schimba in 2021

R&S iti ofera singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2021 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati!



Afla detalii complete din ghidul practic pentru angajatori si angajati "Totul despre PENSIONARE"! Contine: Conditii, Etape, Calculator de pensii!

Pensionarea ascunde multe neclaritati si subtilitati. Acest ghid practic – Totul despre pensionare – care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii!
  • ce tipuri de pensie exista;
  • care sunt modalitatile si conditiile de pensionare;
  • ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare;
  • cum se calculeaza cuantumul pensiei;
  • cum inceteaza contractul individual de munca (CIM);
  • posibilitati de continuare a raporturilor de munca;
  • modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.
--

Solicita administrarea probei cu inscrisuri.

Parata nu a formulat in aparare intampinare

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului, Tribunalul retine urmatoarele:
Reclamantului i-au fost stabilite drepturile initiale de pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 27.06.2019 prin decizia nr.______/08.08.2019 (fila 9).

La data de 31.07.2020 sub nr.______ (fila 21) a solicitat paratei valorificarea adeverintei nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A.

Analizand adeverinta a carei valorificare o solicita reclamantul se retin urmatoarele:

Adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. (fila 12) atesta veniturile suplimentare reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu de care a beneficiat reclamantul in perioada aprilie 1990-martie 2001.

Emitentul adeverintei, in calitate de fost angajator, a mentionat in mod concret temeiurile de drept in baza carora reclamantul a beneficiat de fiecare dintre aceste venituri, iar in ceea ce priveste atestarea C.A.S. se retine ca s-a precizat in mod expres calculul si plata pentru fiecare venit in parte.

Potrivit alin.2 al art.165 din Legea nr. 263/2010, la determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin.1, se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.

Potrivit art.127 alin.2 din H.G. nr.257/2011 „Adeverinta prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:
  • a) denumirea angajatorului;
  • b) datele de identificare a persoanei;
  • c) perioada in care s-a desfasurat activitatea, cu indicarea datei de incepere si de incetare a acesteia;
  • d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
  • e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
  • f) perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat.”

In cauza sunt respectate prevederile art.127 alin.2 lit.f din HG nr.257/2011, adeverinta nr. M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. (fila 12) prevazand temeiul legal in baza caruia au fost acordate veniturile salariale atestate si mentionand in mod expres calculul si plata CAS.

Unul dintre principiile de baza ale Legii nr.263/2010, este reglementat prin dispozitiile art. 2 lit. c, respectiv principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.

Acest principiu este dezvoltat in dispozitiile urmatoare din acelasi act normativ, in sectiunile referitoare la modul de calcul al drepturilor de pensie.

Astfel, potrivit art.96 alin.2 din Legea 263/2010 punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul N_______ de S_________.

Potrivit art.107 alin.1 din Legea nr.263/2010, in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, c___ teritoriala de pensii, respectiv c___ de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

In alin.2 se prevede ca sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin.1 se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

Instanta constata ca veniturile reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu de care a beneficiat reclamantul in perioada aprilie 1990-martie 2001atestate de adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. (fila 12) nu au fost avute in vedere la stabilirea drepturilor de pensie desi pentru acestea au fost achitate contributiile de asigurari sociale.

Astfel, conform dispozitiilor art.165 alin.2 din Legea nr.263/2010 la determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.

In conditiile in care baza de calcul pentru plata contributiilor de asigurari sociale era si este alcatuita din totalitatea veniturilor realizate de catre asigurat, Tribunalul apreciaza ca in speta au prioritate dispozitiile legale cu valoare de principiu in raport cu cele care decurg din acesta dar nu-l respecta pentru ca solutia contrara presupune incalcarea principiului cu consecinta ca pe de o parte nu s-ar realiza scopul avut in vedere de legiuitor la edictarea acestuia iar pe de alta parte s-ar crea o discriminare intre persoanele care au realizat stagii de cotizare anterior si ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000.

Instanta apreciaza ca ceea ce intereseaza nu este caracterul permanent sau nepermanent al unor venituri, ci faptul ca statul si-a incasat drepturile la momentul cuvenit, iar cand vine randul asiguratilor sa primeasca o contraprestatie din partea statului, aceasta trebuie sa fie corespunzatoare, pentru a nu se rupe echilibrul raportului juridic dintre parti.

Prin urmare parata trebuia, in considerarea adeverintei eliberata de fostul angajator, care asumandu-si raspunderea a confirmat faptul ca a platit contributia de asigurari sociale in raport si de veniturile suplimentare realizate de salariat, sa respecte si sa aplice principiul contributivitatii si sa includa in calculul drepturilor toate veniturile pentru care, in conditiile legii, s-a facut dovada platii contributiilor de asigurari sociale, respectiv veniturile reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu atestate de adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. (fila 12) nu au fost avute in vedere la stabilirea drepturilor de pensie desi pentru acestea au fost achitate contributiile de asigurari sociale.

Recalculare pensie. Decizia instantei

In consecinta, instanta va dispune obligarea paratei la emiterea incepand cu data de 01.08.2020 a unei decizii de recalculare a drepturilor de pensie pentru limita de varsta prin care sa valorifice veniturile suplimentare reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu de care a beneficiat reclamantul in perioada aprilie 1990-martie 2001, atestate de adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A. (fila 12) .

Intrucat dreptul beneficiarului prestatiei de asigurari sociale este de a incasa pensia in cuantumul legal cuvenit, corelativ obligatiei paratei de a face plata acestui drept, rezulta ca prin plata unei pensii cu o valoare mai mica decat cea cuvenita, ca urmare nevalorificarii adeverintei mentionate, in patrimoniul reclamantului s-a inregistrat un prejudiciu, constand in diferenta dintre pensia cuvenita si cea efectiv incasata, motiv pentru care va obliga parata la plata catre reclamant a diferentelor de drepturi de pensie astfel rezultate incepand cu data de 01.08.2020, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective, pentru acoperirea integrala a prejudiciului.

In baza art. 453 C.p.c fata de culpa procesuala a paratei in promovarea prezentei cereri, instanta va obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu de avocat.
 
PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea, in cauza formulata de reclamantul A______ A_____, CNP _____________, domiciliat in sector 4, Bucuresti, _______________________, ____________, ______________ si cu dom. procesual ales la cab. av. Mari_____ M_____ cu sediul in Bucuresti, ______________________. 53, scara A, _____________, sector 3 in contradictoriu cu parata C___ De Pensii A Municipiului Bucuresti, cu sediul in sector 3, Bucuresti, Calea V____, nr. 6.

Obliga parata la emiterea incepand cu data de 01.08.2020 a unei decizii de recalculare a drepturilor de pensie pentru limita de varsta prin care sa valorifice veniturile suplimentare reprezentand spor ore festive, spor ore suplimentare, spor S.C./SP/VM/VP, prime, al 13 lea salariu de care a beneficiat reclamantul in perioada aprilie 1990-martie 2001, atestate de adeverinta nr.M.06.605.02./8182/08.07.2020 emisa de METROREX S.A.

Obliga parata la plata catre reclamant a diferentelor de drepturi de pensie ce vor rezulta incepand cu data de 01.08.2020, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective.

Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu de avocat.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 17 Decembrie 2020
Votati articolul "Recalculare pensie. Includerea sporurilor, primelor si al altor premii banesti":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016