Stelian Ion, ministrul Justitiei, spune ca se va ocupa "de toate pensiile speciale" si va gasi solutii pentru acestea.
Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat luni ca trebuie gasite solutii pentru toate tipurile de pensii speciale, aceasta fiind una dintre propunerile care s-ar putea discuta marti la Ministerul Muncii.
"Sunt mai multe variante. Vom merge marti impreuna si cu cei din sistemul judiciar, cu reprezentantii Inaltei Curti, CSM. Important este sa se discute toate aceste chestiuni legate de PSD, de pensiile de serviciu si toate celelalte denumiri pe care le au generic numite pensii speciale. Deci, trebuie sa gasim solutiile pentru toate categoriile de pensii speciale, nu doar pentru unele dintre ele. Asa incat unele dintre discutiile de maine se vor purta si in jurul acestei idei, pentru ca altfel o categorie se poate considera nedreptatita fata de alta categorie. Daca ne-am asumat impreuna ca vom rezolva aceasta problema, pe cat ne permit Constitutia si deciziile Curtii Constitutionale, acest lucru trebuie sa-l facem", a declarat Stelian Ion la Parlament.
Principalii beneficiari de pensii speciale sunt fostii angajati din structurile ministerelor de Interne si de Aparare, precum si cei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP), numarul acestora ajungand la aproximativ 140.000 de oameni, potrivit unor informatii furnizate ZF anterior de cele doua ministere. Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.
Una din prevederile legii unice a pensiilor pe care guvernul vrea sa isi asume raspunderea este recalcularea pensiilor specialein termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ si includerea in sistemul public a pensiilor speciale. In total, numarul pensiilor speciale in plata ajunge la aproximativ 200.000.
Pe langa fostii angajati de la Interne si Aparare, pensii speciale mai primesc si parlamentarii, diplomatii, magistratii siunii angajati din aviatia civila. Diferenta este ca pentru plata pensiilor acestor categorii o parte din bani vin de la sistemul public de pensii, diferenta fiind acoperita de la bugetul de stat.
"Singurele categorii care vor fi afectate negativ de lege sunt beneficiarii pensiilor de serviciu (pensii speciale - n.r.). De asemenea, vor fi inasprite sanctiunile pentru cei care se inscriu pentru pensionare anticipata", spune Mihaela Arteni, secretar general in Ministerul Muncii.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihai Seitan a declarat anterior ca pensiile speciale urmeaza sa fie recalculate si, in medie, cele care au peste 10.000 - 15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50 la suta, in functie de contributivitate, a mai spus Seitan.