Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recomandarile CCBE pentru protejarea confidentialitatii clientilor

UNBR a dat publicitatii informarea referitoare la recomandarile CCBE privind protejarea confidentialitatii clientilor in contextul activitatilor de supraveghere.


Conform actului, obligatia avocatului de a respecta confidentialitatea serveste atat intereselor administrarii justitiei, cat si intereselor clientului. Ca atare, se considera ca aceasta trebuie sa beneficieze de o protectie speciala din partea statului.
 

"Scopul prezentului document este de a informa legislatorii si factorii decizionali in privinta standardelor care trebuie respectate pentru a asigura ca principiile esentiale ale secretului profesional si privilegiului profesiei juridice nu sunt subminate de practici ale statului ce implica interceptarea comunicarilor si accesul la datele avocatilor in scopul supravegherii si/sau al aplicarii legii.

Partea I evidentiaza sensul si domeniul de aplicare a confidentialitatii datelor clientului, prin prezentarea acestui concept in contextul drepturilor consfintite prin legislatia UE si Conventia europeana a drepturilor omului, si al abordarii adoptate de instantele europene.", se precizeaza in cadrul informarii.


Conform actului, atat Conventia, cat si legislatia UE protejeaza confidentialitatea comunicarilor intre avocati si clientii acestora, iar instantele europene si alte organisme europene relevante ii acorda o importanta deosebita.

Concret, confidentialitatea nu este perceputa doar ca o datorie a avocatului, ci si ca un drept fundamental al clientului.

In absenta garantiei confidentialitatii nu poate exista incredere, aceasta fiind esentiala pentru functionarea adecvata a procesului de administrarea a actelor de justitie si a statului de drept.

Din recomandarile CCBE:

Orice act de supraveghere directa sau indirecta intreprins de stat trebuie sa se inscrie in limitele principiilor statului de drept, cu respectarea principiului ca orice date si comunicari protejate de privilegiul profesiei juridice si de obligatia pastrarii secretului profesional sunt inviolabile si nu pot face obiectul interceptarii sau supravegherii.
 

Mai mult, activitatile de de supraveghere trebuie reglementate cu un grad adecvat de detaliere prin legislatie primara care trebuie sa prevada in mod explicit protectia comunicarilor intre avocat si client.

"Decriptarea datelor poate fi permisa numai daca este definita in mod legal, in urma unui proces adecvat si a unei autorizari judiciare prealabile.", se prevede in cadrul actului.
 

Sursa si date integrale: UNBR.ro


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Recomandarile CCBE pentru protejarea confidentialitatii clientilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI