UNBR a dat publicitatii informarea referitoare la recomandarile CCBE privind protejarea confidentialitatii clientilor in contextul activitatilor de supraveghere.
Conform actului, obligatia avocatului de a respecta confidentialitatea serveste atat intereselor administrarii justitiei, cat si intereselor clientului. Ca atare, se considera ca aceasta trebuie sa beneficieze de o protectie speciala din partea statului.
"Scopul prezentului document este de a informa legislatorii si factorii decizionali in privinta standardelor care trebuie respectate pentru a asigura ca principiile esentiale ale secretului profesional si privilegiului profesiei juridice nu sunt subminate de practici ale statului ce implica interceptarea comunicarilor si accesul la datele avocatilor in scopul supravegherii si/sau al aplicarii legii.
Partea I evidentiaza sensul si domeniul de aplicare a confidentialitatii datelor clientului, prin prezentarea acestui concept in contextul drepturilor consfintite prin legislatia UE si Conventia europeana a drepturilor omului, si al abordarii adoptate de instantele europene.", se precizeaza in cadrul informarii.
Conform actului, atat Conventia, cat si legislatia UE protejeaza confidentialitatea comunicarilor intre avocati si clientii acestora, iar instantele europene si alte organisme europene relevante ii acorda o importanta deosebita.
Concret, confidentialitatea nu este perceputa doar ca o datorie a avocatului, ci si ca un drept fundamental al clientului.
In absenta garantiei confidentialitatii nu poate exista incredere, aceasta fiind esentiala pentru functionarea adecvata a procesului de administrarea a actelor de justitie si a statului de drept.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Din recomandarile CCBE:
Orice act de supraveghere directa sau indirecta intreprins de stat trebuie sa se inscrie in limitele principiilor statului de drept, cu respectarea principiului ca orice date si comunicari protejate de privilegiul profesiei juridice si de obligatia pastrarii secretului profesional sunt inviolabile si nu pot face obiectul interceptarii sau supravegherii.
Mai mult, activitatile de de supraveghere trebuie reglementate cu un grad adecvat de detaliere prin legislatie primara care trebuie sa prevada in mod explicit protectia comunicarilor intre avocat si client.
"Decriptarea datelor poate fi permisa numai daca este definita in mod legal, in urma unui proces adecvat si a unei autorizari judiciare prealabile.", se prevede in cadrul actului.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri