Detii o companie si te afli in cautarea oamenilor potriviti? Gasirea candidatilor ideali pentru firma pe care o conduci poate fi o provocare. Dar este in acelasi timp si o investitie importanta in succesul companiei pe termen lung. Ai nevoie de omul potrivit, la momentul potrivit. In aparenta, totul pare simplu. Insa procesul de angajare este unul care implica atragerea, evaluarea si selectarea celor mai potriviti candidati pentru a ocupa posturile vacante. Un proces bine structurat atrage cei mai buni candidati si asigura respectarea reglementarile legale.
Care sunt aspectele legale in procesul de recrutare si selectie a personalului de care sa tii cont?
Legislatia muncii din Romania reglementeaza cu mare atentie intregul proces de recrutare si selectia a personalului. In primul rand este interzisa discriminarea pe baza unor criterii precum varsta, sexul, rasa, religia, orientarea politica sau dizabilitatea. Datele personale ale candidatilor trebuie protejate conform regulamentului GDPR. Toate anunturile de angajare si procesele de selectie trebuie sa reflecte aceste aspecte. Anuntul de angajare trebuie sa fie clar si concis, sa prezinte cerintele specifice postului si sa ofere informatii despre procesul de selectie. Pentru a creste productivitatea recrutarii, companiile pot folosi programe
HCM, create pentru a facilita identificarea candidatilor ideali si automatizarea procesului de onboarding.
5 cele mai bune practici in recrutarea si selectarea personalului
Pe langa respectarea aspectelor legale mentionate si a informatiilor prezente in Codul Muncii, companiile pot implementa cateva practici in procesul de recrutare si selectare, cu scopul eficientizarii acestuia. Printre cele mai bune practici amintim:
- definirea clara a postului - un profil al postului bine definit atrage cei mai buni candidati. Acesta ar trebui sa includa informatii despre responsabilitati, calificari necesare si competente dorite.
- utilizarea diferitelor canale de recrutare - retele social media, canale speciale de recrutare, recomandari interne, toate acestea pot ajuta la gasirea candidatului potrivit.
- proces de selectie bine structurat - interviurile, testele de aptitudini si verificarea referintelor sunt elemente care pot oferi o imagine mai clara asupra competentelor candidatului.
- oferirea de feedback constructiv - chiar si atunci cand nu sunt selectati, candidatii apreciaza un feedback constructiv din partea angajatorului.
- integrarea eficienta a noilor angajati - un program automatizat de onboarding, cu sesiuni de training si prezentarea culturii organizationale, ii vor ajuta pe noii angajati sa se adapteze mult mai usor si mai rapid.
Prin respectarea legislatiei muncii si implementarea celor mai bune practici, te asiguri ca procesul de recrutare a personalului este unul corect, transparent si eficient. Iar pentru acest lucru, ai nevoie de un proces bine pus la punct. Investind in programe specializate pentru recrutarea si selectarea personalului, o companie atrage si angajeaza forta de munca valoroasa. Aceasta din urma va contribui la dezvoltarea si cresterea companiei pe termen lung.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<