Cardul european de sanatate sau, corect spus, cardul european de asigurat este necesar celor care calatoresc in tarile membre UE pentru a beneficia de tratament gratuit, in cazul in care apare nevoia de ingrijiri medicale.
Acest document se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maximum 12 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.
Pot beneficia de card european de sanatate in 2022 toti cetatenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si fac dovada achitarii la zi a contributiei.
In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.
Cardul european de sanatate confera si in 2022 dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
Pentru informatii privind serviciile de care beneficiezi in baza Cardului European pe teritoriul UE/SEE, da click AICI!
Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul european de sanatate este gratuit.
Cardul este valabil 12 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.
1. Se completeaza si semneaza cererea de eliberare a cardului european de asigurat (descarca modelul de AICI) exclusiv pentru solicitantii asigurati la CASMB;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
2. Se ataseaza copie BI/CI si documentele doveditoare ale calitatii de asigurat (dupa caz, adeverinta de salariat, adeverinta de asigurat, chitante de plata a contributiei de sanatate, talon de pensie, adeverinta de elev/student etc). Pentru minori (varsta pana in 18 ani), se ataseaza copia certificatului de nastere/CI, iar la cererea facuta in numele copilului se ataseaza copia actului de identitate al parintelui care semneaza cererea. Minorul asigurat la CASMB este numai acel minor inscris pe lista unui medic de familie aflat in relatie contractuala cu CASMB, indiferent de casa de asigurari la care sunt asigurati parintii acestuia;
In cazul in care datele din documentele doveditoare ale calitatii de asigurat (declaratia unica, chitante de plata, adeverinte s.a.) nu se regasesc sau nu sunt actualizate in sistemul informatic, inaintea depunerii / inregistrarii actelor pentru cardul european, solicitantul trebuie sa prezinte respectivele documente la structura de specialitate a CASMB responsabila cu verificarea calitatii de asigurat (parter), in vederea actualizarii bazei de date in conformitate cu continutul documentelor.
3. Se depun documentele si cererea la biroul de specialitate de la etajul 2 al sediului CASMB. Programul de lucru cu publicul poate fi consultat AICI!
4. In termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de mai sus, cardul va fi emis si distribuit de Posta la adresa inscrisa pe cerere. In cazul documentelor transmise prin posta/curier, data depunerii se considera data la care acestea ajung la sediul Baneasa (data confirmarii de primire).
Studentii/masteranzii care studiaza in statele membre UE pot obtine CEASS numai daca beneficiaza de bursa a statului roman.
In cazul in care pentru depunerea / ridicarea documentelor nu se prezinta beneficiarul direct, persoana imputernicita de catre acesta va prezenta urmatoarele documente:
Persoanele salariate pot fi reprezentate de o terta persoana, care prezinta delegatie in acest sens semnata si stampilata de catre angajator.
Important! Cardul european de asigurari sociale de sanatate:
Numele institutie/angajator/persoana fizica
ADEVERINTA DE SALARIAT
Prin prezena se certifica ca domnul/doamna ..., CNP ..., act de identitate ... seria ... nr. ..., eliberat de ..., in data de ..., cu domiciliul in ... str. ... nr. ... bl. ... ap. ..., sectorul/judetul ... este salariatul nostru pe durata nedeterminata/determinata din data de ... cu o vechime totala in munca de ... si i s-a retinut si virat lunar contributia pentru asigurarile sociale de sanatate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoana mai sus mentionata figureaza in evidentele noastre cu urmatorii coasigurati (sot, sotie, parinti aflati in intretinere):
1. Nume, prenume ... CNP ...;
2. Nume, prenume ... CNP ....
Mentionam ca in perioada deplasarii in strainatate salariatul va figura in cadrul unitatii noastre ca fiind in:
O concediu de odihna;
O concediu fara salariu ... (nr. zile);
O deplasare in interes de serviciu;
O incetare contract de munca de la data de ...;
O altele (precizati).
Prezenta adeverinta are o perioada de valabilitate de 3 luni de la data emiterii.
In ultimele 12 luni a avut un numar de ... zile concediu medical.
Se elibereaza prezenta adeverinta pentru a-i servi la eliberarea cardului european de asigurari de sanatate.
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declar ca datele din adeverinta sunt corecte si complete.
Reprezentant legal ...
Nume si prenume ...
Semnatura si stampila
Ca cetatean european, daca va imbolnaviti pe durata unei sederi temporare in alta tara din UE (indiferent ca va aflati acolo in vacanta, intr-o calatorie de afaceri sau la studii), puteti primi orice tratament care nu poate fi amanat pana la intoarcerea acasa. Aveti dreptul la aceleasi ingrijiri medicale de care beneficiaza cetatenii asigurati in tara respectiva.
Cand calatoriti in strainatate, este de preferat sa aveti la dumneavoastra cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Acesta reprezinta dovada faptului ca sunteti asigurat in alta tara din UE.
Daca nu sunteti in posesia CEASS sau il aveti dar nu il puteti folosi (de exemplu, in cazul asistentei medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea sa trebuiasca sa platiti si sa solicitati rambursarea la intoarcerea acasa.
Nu uitati! Documentele aferente pot fi transmise si prin posta/servicii de curierat.
Nu se primesc documente prin email, FAX, intrucat contin date cu caracter personal. In conformitate cu prevederile OUG nr. 41/2016, exceptie face doar fotocopia dupa actul de identitate, care poate fi transmisa pe adresa de email rai@casmb.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri