Redefinirea familiei in Constitutie va fi decisa prin vot de romani pe data de 7 octombrie 2018.
Senatul a adoptat propunerea legislativa de redefinire a familiei cu 107 voturi "pentru", asadar referendumul va avea loc pe 7 octombrie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat acest lucru dupa sedinta CExN a partidului pe care-l conduce. Erau nevoie de 91 de voturi "pentru" minimum pentru a trece initiativa.
Anul trecut proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor cu 232 de voturi "pentru".
Daca romanii vor vota pentru modificarea Constitutiei, atunci art. 48 ar urma sa se modifice astfel:
"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."
Citeste si:
Important! Pentru a fi validat, la referendum vor trebui sa participe cel putin 30% din cetatenii cu drept de vot.
Reamintim ca pentru aceasta initiativa legislativa au fost stranse aproximativ 3 milioane de semnaturi.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Purtatorul de cuvant al PNL spune ca "Votul PNL a fost pentru respectarea prevederilor legale privind organizarea unui referendum la cererea unei initiative civice pentru care au semnat peste 2,7 milioane de romani. Prin urmare, chiar daca tema este una impusa de propaganda PSDragnea pentru a acoperi alte teme sensibile (violentele din 10 august, pesta porcina, inflatia, nerealizarile din programul de guvernare, amnistia si gratierea etc.), organizarea referendumului pentru definirea familiei in Constitutie este legitima si reprezinta o obligatie legala din partea Parlamentului."
Pe de cealalta parte, liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, spune ca "Sunt mandru ca sunt liderul grupului de senatori USR, in care astazi toti cei 13 senatori au votat impotriva modificarii Constitutiei!
Am fost singurul partid care a avut curajul sa voteze astfel. Sunt unele momente cand in fata populismului este nevoie ca unii politicieni si partide sa aleaga calea cea grea, dar corecta. Sa ia o decizie nu pentru propriul castig, ci in interesul democratiei.
Iar astazi grupul de senatori USR a avut curaj! Nu exista democratie fara curajul de a o apara!"
Inainte de acest vot, judecatorul Cristi Danilet a explicat de ce aceasta initiativa este o cheltuiala mare si inutil juridic.
S-ar putea sa te intereseze si: CCR recunoaste dreptul sedere si libera circulatie a doi soti gay, insa nu si casatoria lor
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri