In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei (art. 360 din noul Cod civil).
La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot (art. 361 alin. (1) din noul Cod civil). Un asemenea inventar se poate intocmi si dupa adoptarea regimului pentru bunurile dobandite ulterior incheierii conventiei matrimoniale (art. 361 alin. (2) din noul Cod civil).
In lipsa inventarului se prezuma ca bunul mobil apartine sotului posesor, pana la proba contrarie (art. 361 alin. (4) din noul Cod civil).
Pentru opozabilitate fata de terti inventarul este supus acelorasi conditii de publicitate ca si conventia matrimoniala (art. 361 alin. (3) din noul Cod civil).
Daca unul din soti foloseste bunuri ale celuilalt fara impotrivirea acestuia, el are obligatiile unui uzufructuar, cu exceptia obligatiei de inventariere, de constituire a garantiei si de numire a unui administrator. El e obligat sa restituie doar fructele existente la data solicitarii lor de catre sotul proprietar sau la data incetarii regimului separatiei de bunuri (art. 363 alin. (1) din noul Cod civil).
Daca unul din soti dispune de bunuri ale celuilalt sot pentru a dobandi un alt bun, celalalt sot are dreptul sa ceara fie proprietatea bunului achizitionat, in limita valorii bunurilor folosite fara acordul sau, fie daune interese de la sotul dobanditor (art. 363 alin. (2) din noul Cod civil).
In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor (art. 364 din noul Cod civil).
La incetarea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt pana la acoperirea integrala a datoriilor pe care le au unul fata de celalalt (art. 365 din noul Cod civil).
Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei. Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.
Ea va fi datorata de sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare si poate fi platita in bani sau in natura (art. 360 alin. (2) din noul Cod civil).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<