In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei (art. 360 din noul Cod civil).
La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot (art. 361 alin. (1) din noul Cod civil). Un asemenea inventar se poate intocmi si dupa adoptarea regimului pentru bunurile dobandite ulterior incheierii conventiei matrimoniale (art. 361 alin. (2) din noul Cod civil).
In lipsa inventarului se prezuma ca bunul mobil apartine sotului posesor, pana la proba contrarie (art. 361 alin. (4) din noul Cod civil).
Pentru opozabilitate fata de terti inventarul este supus acelorasi conditii de publicitate ca si conventia matrimoniala (art. 361 alin. (3) din noul Cod civil).
Daca unul din soti foloseste bunuri ale celuilalt fara impotrivirea acestuia, el are obligatiile unui uzufructuar, cu exceptia obligatiei de inventariere, de constituire a garantiei si de numire a unui administrator. El e obligat sa restituie doar fructele existente la data solicitarii lor de catre sotul proprietar sau la data incetarii regimului separatiei de bunuri (art. 363 alin. (1) din noul Cod civil).
Daca unul din soti dispune de bunuri ale celuilalt sot pentru a dobandi un alt bun, celalalt sot are dreptul sa ceara fie proprietatea bunului achizitionat, in limita valorii bunurilor folosite fara acordul sau, fie daune interese de la sotul dobanditor (art. 363 alin. (2) din noul Cod civil).
In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor (art. 364 din noul Cod civil).
La incetarea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt pana la acoperirea integrala a datoriilor pe care le au unul fata de celalalt (art. 365 din noul Cod civil).
Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei. Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.
Ea va fi datorata de sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare si poate fi platita in bani sau in natura (art. 360 alin. (2) din noul Cod civil).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am un cetatean ucrainean, care are Permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, are si un CNP primit de la Inspectoratul General pentru Imigrari Iasi si am dori sa il angajam pe firma romaneasca, ca si sofer autocamion are si permis de conducere ucrainean, poate fi angajat pe firma cu contract individual de munca sau trebuie sa mai tinem cont de ceva anume?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o nelamurire legata de aplicarea deducerii de 300 lei la salariului minim brut de incadrare de 4050 lei aplicabil de la 01.01.2025 din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salar. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta masura angajatul? Sau angajatorul este obligat sa aplice aceasta deducere din salariul minim brut de incadrare de 4050 lei? Am rugamintea sa imi dati un exemplu concret.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata revenita din CCC in 18 noiembrie, are in ianuarie CM cod 09 ingrijire copil. In noiembrie are si un CFS reducerea saptamanii de lucru In adeverinta de la AJPIS este precizata suma incasata de acesta pentru cresterea copilului in cuantum lunar de 3876 lei incepand cu 01 aprilie 2023 pana la data de 18 noiembrie 2024. Care va fi Baza de calcul a CM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<