Noul Cod Civil prevede, in mod expres, cu caracter de obligatii reciproce ale sotilor, necesitatea ca sotii sa se respecte, sa isi fie fideli si sa isi acorde sprijin moral (art. 309 alin. 1). Asa cum s-a vazut, incalcarea unora dintre aceste obligatii, dicolo de faptul ca poate reprezenta un motiv de divort, poate conduce si la obligatia celui vinovat la plata de despagubiri ( situatia sotului violent, alcoolic sau infidel).
Aceste dispozitii modifica si, in egala masura, se distanteaza de actuala reglementare, caci, pe de o parte, conform Codului familiei, sotii sunt datori sa isi acorde atat sprijin moral, cat si material in legatura cu toate aspectele "/relatiilor de familie/” (art. 2), in vreme ce, potrivit Noului Cod Civil, sotii vor fi obligati sa îsi acorde sprijin material reciproc doar in legatura cu cheltuielile casatoriei, ei fiind obligati sa contribuie, în raport cu mijloacele fiecaruia, la astfel de cheltuieli, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel (art. 325).
Altfel spus, in vreme ce sprijnul moral al sotilor va constitui, conform Noului Cod Civil, o obligatie referitoare la toate aspectele casatoriei si ale relatiilor de familie, obligatia legala de acordare a unui sprijin material va fi limitata la suportarea doar a cheluielilor casatoriei si aceasta in limitele aratate in conventia matrimoniala. Pe de alta parte, viziunea diferita a viitoarei legislatii a familiei de cea a actualului Cod este vizibila si in ce priveste reglementarea altor aspecte ale relatiilor dintre soti decat cele referitoare la sprijinul reciproc al acestora.
Astfel, in vreme ce potrivit actualului Cod al familiei, relatiile de familie ar trebui sa se bazeze pe "/prietenie si afectiune reciproca/” (art. 1 alin. 4 din Codul Familiei), Noul Cod Civil particularizeaza aceste aspecte, reglementate pana acum intr-o maniera generala, si stabileste ca respectul si fidelitatea vor avea caracter de obligatii reciproce.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<