Noul Cod Civil prevede, in mod expres, cu caracter de obligatii reciproce ale sotilor, necesitatea ca sotii sa se respecte, sa isi fie fideli si sa isi acorde sprijin moral (art. 309 alin. 1). Asa cum s-a vazut, incalcarea unora dintre aceste obligatii, dicolo de faptul ca poate reprezenta un motiv de divort, poate conduce si la obligatia celui vinovat la plata de despagubiri ( situatia sotului violent, alcoolic sau infidel).
Aceste dispozitii modifica si, in egala masura, se distanteaza de actuala reglementare, caci, pe de o parte, conform Codului familiei, sotii sunt datori sa isi acorde atat sprijin moral, cat si material in legatura cu toate aspectele "/relatiilor de familie/” (art. 2), in vreme ce, potrivit Noului Cod Civil, sotii vor fi obligati sa îsi acorde sprijin material reciproc doar in legatura cu cheltuielile casatoriei, ei fiind obligati sa contribuie, în raport cu mijloacele fiecaruia, la astfel de cheltuieli, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel (art. 325).
Altfel spus, in vreme ce sprijnul moral al sotilor va constitui, conform Noului Cod Civil, o obligatie referitoare la toate aspectele casatoriei si ale relatiilor de familie, obligatia legala de acordare a unui sprijin material va fi limitata la suportarea doar a cheluielilor casatoriei si aceasta in limitele aratate in conventia matrimoniala. Pe de alta parte, viziunea diferita a viitoarei legislatii a familiei de cea a actualului Cod este vizibila si in ce priveste reglementarea altor aspecte ale relatiilor dintre soti decat cele referitoare la sprijinul reciproc al acestora.
Astfel, in vreme ce potrivit actualului Cod al familiei, relatiile de familie ar trebui sa se bazeze pe "/prietenie si afectiune reciproca/” (art. 1 alin. 4 din Codul Familiei), Noul Cod Civil particularizeaza aceste aspecte, reglementate pana acum intr-o maniera generala, si stabileste ca respectul si fidelitatea vor avea caracter de obligatii reciproce.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<