Repere legislative privind conflictele de munca si modalitatile de solutionare a acestora (V)
Consilier juridic Ana Roxana Nuta
Concilierea conflictelor de interese
In situatia in care unitatea nu a raspuns la toate revendicarile formulate sau, desi a raspuns, sindicatele nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul de interese se considera declansat. Potrivit art. 17 din Legea nr. 168/1999, in cazul in care conflictul de interese a fost declansat, sindicatul reprezentativ sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor sesizeaza Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin organele sale teritoriale - directiile generale de munca si protectie sociala, in vederea concilierii.
Pentru concilierea conflictului de interese, sesizarea se formuleaza in scris si va cuprinde obligatoriu, cel putin urmatoarele mentiuni:
- unitatea la care s-a declansat conflictul de interese, cu indicarea sediului si a numelui conducatorului;
- obiectivul conflictului de interese si motivarea acestuia;
- dovada indeplinirii cerintelor prevazute la art. 14-16 din Legea nr. 168/1999;
- indicarea persoanelor delegate sa reprezinte la conciliere sindicatul reprezentativ sau, dupa caz, salariatii.
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Sesizarea se va depune in doua exemplare la directia generala de munca si protectie sociala in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea si trebuie sa fie datata si semnata de conducerea sindicatului reprezentativ sau, dupa caz, de reprezentantii salariatilor. In termen de 24 de ore de la inregistrarea sesizarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale desemneaza delegatul sau pentru participare la concilierea conflictului de interese. Delegatul astfel desemnat, are obligatia sa ia urmatoarele masuri:
- comunicarea sesizarii unitatii in termen de 48 de ore de la desemnarea sa;
- convocarea partilor la procedura de conciliere la un termen ce nu poate depasi 7 zile de la inregistrarea sesizarii.
Asa cum aratam, pentru sustinerea intereselor lor la conciliere sindicatele reprezentative sau, dupa caz, salariatii aleg o delegatie formata din 2-5 persoane, care va fi imputernicita in scris sa participe la concilierea organizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Din delegatia sindicatului pot face parte si reprezentanti ai federatiei sau ai confederatiei la care sindicatul este afiliat. In cazul in care nu participa personal pentru sustinerea punctului de vedere al unitatii, conducatorul acesteia, va desemna printr-o imputernicire scrisa o delegatie compusa din 2-5 persoane care sa participe la conciliere.
La data fixata pentru conciliere delegatul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale verifica imputernicirile delegatilor partilor si va starui ca acestia sa actioneze pentru a se realiza concilierea. Sustinerile partilor si rezultatul dezbaterilor se vor consemna intr-un proces-verbal, semnat de catre parti si de catre delegatul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Procesul-verbal se intocmeste in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte prezenta la conciliere.
In cazul in care, in urma dezbaterilor se ajunge la un acord cu privire la solutionarea revendicarilor formulate, partile vor definitiva contractul colectiv de munca, conflictul de interese fiind astfel incheiat.
Daca acordul cu privire la solutionarea conflictului de interese este numai partial, in procesul-verbal se vor consemna revendicarile asupra carora s-a realizat acordul si cele ramase nesolutionate, impreuna cu punctele de vedere ale fiecarei parti referitoare la acestea din urma. Rezultatele concilierii vor fi aduse la cunostinta salariatilor de catre cei care au facut sesizarea pentru efectuarea concilierii.
Sursa:
www.karan.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri