Repere legislative privind conflictele de munca si modalitatile de solutionare a acestora (XII)
Consilier juridic Ana Roxana NUTA
Executarea hotararilor definitive
In incheierea acestui articol, pentru care ii multumim inca odata dnei consilier juridic Ana Roxana Nuta, va prezentam in baza caror temeie legale are loc executarea hotararilor definitive pronuntate in fond in litigiile de munca. Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Portal Codul Muncii Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Temeiuri juridice:
Art. 289 din Codul Muncii “Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept”.
Art. 278 din Codul de procedura civila „Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
- plata salariilor si a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor
- despagubiri pentru accidente de munca”
Art. 83 din Legea 168/1999 „Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda”.
Art. 84 din Legea 168/1999 „Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni sau 1 an ori cu amenda”.
Art. 85 din Legea 168/1999 „Raspunderea pentru savarsirea infractiunilor prevazute la art. 83 si 84 revine persoanelor care aveau obligatia de a dispune plata salariilor sau, dupa caz, reintegrarea salariatului respectiv”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri