Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost dat publicitatii Comunicatul de presa privind rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte si pentru functia de vicepresedinte a Consiliului Superior al Magistraturii.
"Astazi, 6 ianuarie 2015, in cadrul sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales in functia de presedinte al Consiliului domnul judecator Marius Badea Tudose, membru ales.
In functia de vicepresedinte al Consiliului a fost ales domnul Bogdan Gabor, membru ales.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa privind rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte si pentru functia de vicepresedinte a Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit art. 24 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare:
„ (1) Consiliul Superior al Magistraturii este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi dintre judecatorii si procurorii prevazuti la art. 3 lit. a), care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit.
(2) Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia.”
sursa: Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat aflata in concediu de crestere copil, copilul implineste 2 ani pe 13.08.2025, mama revine pe la serviciu pe 13 iunie? Care sunt condiitile pentru a beneficia de suma pentru educatie timpurie avand in vedere ca copilul merge la o cresa particulara trebuie sa fie acreditata sau in curs de acreditare? Poate beneficia si de tichete de cresa sau doar pentru cresele de stat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prevederile din Codul muncii unde este specificat termenul de CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA se aplica si membrilor cooperatori angajati la o cooperativa infiintata conform Legii nr 1 din 2005, care au CONVENTIE INDIVIDUALA DE MUNCA? Exemplu: Art. 164. 6. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar, prevazut la alin. 1.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<