Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?

Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Fisa postului pentru directorul economic reprezinta un document fundamental in structura organizatorica a unei entitati. Aceasta are rolul de a defini clar atributiile, responsabilitatile si limitele de competenta ale acestui post de conducere.

Pentru o imagine clara, puteti consulat un model AICI<<

Avand in vedere caracterul strategic al functiei, fisa de post trebuie sa reflecte cerintele operationale si financiare ale institutiei, dar si cadrul legal in vigoare privind responsabilitatea manageriala.

Ce contine fisa postului unui director economic?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce contine fisa postului unui director economic?
In structura acestui document se precizeaza:
  • Identificarea postului - Numele si prenumele titularului, denumirea postului, pozitia in COR, departamentul, locatia sediului, nivelul postului, relatiile (ierarhice, functionale si reprezentare)
  • Descrierea postului - Scopul general al postului, obiectivele postului, descrierea sarcinilor/atributiilor/activitatilor postului, descrierea responsabilitatilor postului, conditiile postului de lucru, gradul de autonomie, indicatori de performanta, perioada de evaluare a performantelor, evolutii posibile
  • Specificatiile postului - Nivelul de studii, calificarea necesara, competentele postului (pachet de competente), experienta de lucru necesara (vechimea in specialitatea ceruta de post)

Avand in vedere sectiunile din fisa postului, directorul economic are rolul de a elabora politicile si strategiile financiar-contabile ale firmei pentru cresterea eficientei economice in conditiile respectarii legislatiei in vigoare.

Atributiile si responsabilitatile directorului economic, conform fisei postului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Atributiile si responsabilitatile directorului economic, conform fisei postului
In fisa postului se mentioneaza ca directorul economic are ca obiectiv organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. De asemenea, directorul economic are de indeplinit si alte sarcini precum:
  • Supervizeaza si supravegheaza toate activitatile din departamentul financiar-contabil.
  • Elaboreaza si asigura implementarea politicilor si strategiilor financiar-contabile ale firmei.
  • Asigura elaborarea de studii si analize cu privire la profitabilitatea activitatilor, eficienta utilizarii capitalului de lucru, evolutia acumularilor banesti, a structurii cheltuielilor materiale si a altor indicatori economico-financiari.
  • Organizeaza analiza lunara a necesarului de lichiditati si dispune masuri in vederea accelerarii vitezei de rotatie a activelor circulante.
  • Urmareste situatia stocurilor de valori materiale si ia masuri pentru incadrarea in normativul total al mijloacelor circulante.
  • Semneaza alaturi de Directorul Executiv si angajeaza firma in toate operatiunile patrimoniale, avand obligatia de a le refuza pe acelea care contravin dispozitiilor legale.
  • Asigura mentinerea permanenta a capacitatii de plata a societatii si de indeplinire la termen a obligatiilor fata de oricare dintre creditorii societatii.
  • Asigura plata la termen a obligatiilor firmei fata de bugetul de stat si fata de alte institutii.
  • Organizeaza si asigura reflectarea realizarilor si rezultatelor economice ale societatii pe baza intocmirii situatiilor financiare.
  • Asigura intocmirea lucrarilor de inchidere lunara, a bugetelor de venituri si cheltuieli si calcularea principalilor indicatori economico-financiari: bilantul, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de trezorerie, notele la conturile anuale.
  • Organizeaza, conduce si controleaza inventarierea generala anuala a patrimoniului.
  • Elaboreaza si supune aprobarii Consiliului de administratie raportul privind inventarierea generala anuala a patrimoniului, valorificarea si inregistrarea in contabilitate a rezultatelor acesteia.
  • Asigura respectarea riguroasa a prevederilor legale privind integritatea patrimoniului din domeniul propriu de activitate si ia toate masurile legale pentru reintregirea acestuia in cazul in care a fost pagubit.
  • Mentine legatura cu bancile si cu alte institutii financiare.
  • Urmareste permanent legislatia din domeniul financiar-contabil si asigura respectarea acesteia.
  • Verifica pontajul lunar pentru personalul din subordine si-l transmite Departamentului resurse umane.
  • Organizeaza acordarea concediului de odihna si a zilelor libere pentru personalul din subordine.
  • Stabileste conform structurii organizatorice si a ROF sarcinile si responsabilitatile personalului din subordine, in baza fiselor de post.
  • Exercita permanent sau temporar, prin delegarea competentelor, acele atributii specifice specialitatii sale, stabilite prin actul constitutiv al societatii sau prin organul decizional statutar (AGA, CA) in sarcina reprezentantului legal.
  • Executa orice alte dispozitii date de superiorul ierarhic in realizarea strategiilor pe termen scurt ale companiei in limitele respectarii temeiului legal.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari


Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aceasta functie implica coordonarea si controlul activitatilor economico-financiare ale organizatiei, in stransa legatura cu respectarea legislatiei contabile, fiscale si a principiilor de guvernanta corporativa. In acest sens, responsabilitatile directorului economic in raport cu obiectivele firmei sunt:
  • Raspunde de eficienta activitatii economice a firmei.
  • Raspunde de arhivarea documentelor create intern de personalul din subordine sau primite de la personalul altor departamente din cadrul firmei, precum si de asigurarea confidentialitatii asupra informatiilor si documentelor interne la care are acces.
  • Raspunde de elaborarea si avizarea prin semnatura a documentelor necesare consumului de resurse pentru departamentul pe care il conduce.
  • Raspunde de intocmirea corecta si la termen a bilantului contabil.
  • Raspunde pentru elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli anual.
  • Raspunde de elaborarea si avizarea raportului financiar anual.
  • Raspunde de asigurarea capacitatii de plata a firmei.
  • Raspunde de aplicarea in domeniul propriu de activitate a tuturor hotararilor si deciziilor din firma.
  • Identifica nevoile de instruire ale personalului din subordine si asigura formarea continua a acestuia.
  • Controleaza modul in care subordonatii sai respecta prevederile legale, normele si procedurile interne.
  • Raspunde de fundamentarea masurilor de motivare si sanctionare a personalului din subordine, participand (alaturi de persoanele abilitate) la luarea acestor masuri, conform procedurilor interne si prevederilor legislative in vigoare.
  • Raspunde de eficienta, calitatea si corectitudinea lucrarilor executate in cadrul Departamentului financiar-contabil.
  • Raspunde de depunerea documentelor financiar-contabile la DGFP si la celelalte institutii in drept.
  • Raspunde de executarea la termen a atributiilor personalului din subordine si a sarcinilor incredintate de conducerea societatii.

Conform fisei postului, directorul economic are un program de lucru de 8 ore pe zi, cu posibilitatea de a lucra suplimentar, in functie de necesitatile firmei. Activitatea se desfasoara in conditii ambientale normale, fara expunere la factori de risc specifici. Deplasarile sunt frecvente, atat in tara cat si in strainatate, pentru vizite, seminarii si conferinte. 

Pentru o imagine clara, puteti consulat un model AICI<<

De asemenea, directorul economic dispune de un birou propriu si se deplaseaza constant in cadrul firmei si in spatii deschise. Printre facilitatile oferite se numara telefonul mobil, masina de serviciu, laptopul, precum si beneficii suplimentare precum plata concediului cu familia si asigurari medicale sau de viata.

Formarea profesionala este continua si include participarea la traininguri, workshopuri si congrese de specialitate. Directorul economic gestioneaza bugetul departamentului si poate exercita autoritate asupra altor posturi, in functie de deciziile conducerii. 

In lipsa sa, este inlocuit de contabilul sef sau de seful biroului economic, care preia responsabilitatile doar partial. La randul sau, directorul economic poate inlocui temporar contabilul sef.

Evaluarea performantelor se face de doua ori pe an, avand ca principal indicator imbunatatirea activitatii economico-financiare a societatii. Evolutiile ulterioare in cariera nu sunt prevazute in mod standard, acestea fiind stabilite individual de fiecare firma.

Prin urmare, redactarea corecta si detaliata a fisei postului contribuie la eficienta institutionala si la asigurarea legalitatii in deciziile economice majore.

Competentele unui director economic

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Competentele unui director economic
Pentru ocuparea postului de director economic sunt necesare studii superioare in domeniul financiar-contabil, completate preferabil de studii postuniversitare sau un program MBA. De asemenea, este importanta cunoasterea limbii engleze la un nivel mediu sau avansat si utilizarea competenta a programelor de operare PC, in special Word, Excel si aplicatii specifice gestiunii financiar-contabile.

Candidatii trebuie sa demonstreze o cunoastere temeinica a legislatiei financiar-contabile, sa aiba abilitati numerice, de comunicare si negociere. In plus, acestia trebuie sa detina:
  • competente de dezvoltarea echipei
  • capacitate de decizie si asumarea responsabilitatii
  • rezistenta la efort si stres
  • stabilitate psihica, echilibru emotional, constanta in atitudini
  • preocupare permanenta pentru ridicarea nivelului profesional individual
  • capacitate de analiza si sinteza
  • atitudine pozitiva si abilitati de a mobiliza echipa din subordine

Este obligatorie o experienta profesionala de minimum cinci ani intr-o functie de conducere in domeniul financiar-contabil. Aceste cerinte pot varia in functie de specificul, dimensiunea si nevoile fiecarei organizatii.

Bianca Tila
de Bianca Tila

Cu experienta in zona de content writing, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor explicatii legate de legislatia actuala si aplicarea acesteia in concordanta cu prevederile in vigoare. Noutati si modificari din lege, dar si clarificari detaliate despre cum ne putem descurca mai simplu si mai rapid in hatisul legislativ actual.  

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Newsletter Infojuridic
Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Mai 2025
Votati articolul "Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre fisa postului director economic
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016