1. Prezentare proiect
Ministerul roman al Justitiei deruleaza in prezent proiectul „Consolidarea cooperarii judiciare cu privire la combaterea traficului de fiinte umane in cadrul Uniunii Europene", in cadrul Programului Justitie Penala" 2010.
Obiectiv
Proiectul are ca obiectiv imbunatatirea cunostintelor, precum si schimbul de informatii si de bune practici intre membrii retelelor judiciare in materie penala si profesionistii din statele membre ale UE cu competence in domeniul cooperarii judiciare, in ceea ce priveste combaterea traficului de fiinte umane.
In cadrul proiectului sunt prevazute organizarea a 4 sesiuni de lucru comune si a unei vizite de studiu la Eurojust si la Secretariatul Retelei Judiciare Europene la care vor participa experti din statele membre partenere, in scopul elaborarii unui manual de bune practici destinat practicienilor. Acesta va cuprinde urmatoarele teme:
- o prezentare a cadrului institutional si legislativ existent la nivel national referitor la infractiunile de trafic de fiinte umane, trafic de imigranti si exploatarea copiilor;
- o prezentare a cazuisticii referitoare la infractiunile de trafic de fiinte umane, trafic de imigranti si exploatarea copiilor;
- o prezentare a bunelor practici existente la nivel national cu privire la infractiunile de trafic de fiinte umane, trafic de imigranti si exploatarea copiilor;
- o prezentare a formelor de cooperare judiciara utilizate in cadrul luptei impotriva infractiunilor de trafic de fiinte umane, trafic de imigranti si exploatarea copiilor ( proceduri, formulare etc),suficienta/insuficienta acestora si felul in care se intrepatrund
- o prezentare a atributiilor punctelor nationale de contact la EJN, precum si ale reprezentantilor nationali la EUROJUST.
Totodata, va fi organizata Conferinta finala a proiectului in cadrul careia vor fi prezentate rezultatele proiectului.
2. Selectie experti
Ministerul Justitiei anunta procedura de selectie a 2 experti romani care, conform prevederilor contractului de finantare cu Comisia Europeana, vor presta activitati pentru indeplinirea obiectivelor proiectului.
Expertii vor indeplini urmatoarele sarcini:
I. Participarea la cele 4 sesiuni comune de lucru organizate fn vederea
elaborarii manualului de bune practici, care vor fi organizate dupa cum
urmeaza:
- in cadrul primei sesiuni comune de lucru se va analiza legislatia referitoare la traficul de fiinte umane, existenta atat la nivelul UE cat si la nivel national;
- in cadrul urmatoarelor doua sesiuni comune de lucru se vor dezbate aspecte legate de formele de cooperare judiciara referitoare la infractiunile de trafic de fiinte umane, trafic de imigranti si exploatarea copiilor;
- in cadrul celei de-a patra sesiuni comune de lucru, expertii vor stabili forma finala a manualului, ce va cuprinde contributiile individuate ale fiecaruia dintre acestia.
Datele exacte ale celor patru sesiuni comune de lucru vor fi stabilite de catre Ministerul Justitiei impreuna cu partenerii proiectului (Fundatia IRZ din Germania si Scoala Nationala a Magistraturii din Franta) si comunicate in timp util expertilor.
II. Participarea la vizita de studiu organizata la EUROJUST si la Secretariatul Retelei Judiciare Europene, in vederea facilitarii contactului direct cu specialistii din cadrul acestor institutii si a schimbului de bune practici in ceea ce priveste abordarea cauzelor transnationale
III. Elaborarea unei parti din manualul de bune practici, conform discutiilor cu expertii din Statele Membre partenere, desfasurate in cadrul sesiunilor de lucru comune, astfel meat manualul sa indeplineasca cerintele mentionate mai sus.
IV. Prezentarea manualului in cadrul conferintei finale a proiectului.
3. Perioada derularii activitatilor mentionate mai sus: august 2012 - martie 2013
4. Profilul expertilor:
Cerinte minime:
Diploma Universitara in drept;
Minim 10 ani experienta profesionala corespunzatoare in calitate de judecator, procuror sau personal de specialitate juridica, asimilat potrivit legii, judecatorilor si procurorilor, cadru universitar sau asimilat acestora;
Minim 3 ani experien|a profesionala in cooperare judiciara europeana si internationala in materie penala;
Cel putin 2 publicatii in domeniu (articole, studii, rapoarte, prezentari etc.);
Fluenta in limba engleza.
Punctaj suplimentar:
In cazul in care toti ofertantii indeplinesc cerintele minime de calificare, departajarea candidatilor va fi facuta in baza urmatoarelor criterii de punctaj suplimentare:
- pentru orice publicafie in plus fata de cele prevazute in conditiile minime se acorda un punct;
- pentru absolvirea unui masterat in drept penal sau in drept international si/sau pentru detinerea unui titlu de doctor in drept in aceleasi domenii se acorda un punct;
- daca a fost/este membru al Retelei judiciare romane in materie penala, se acorda doua puncte.
5. Oferta financiara si aspectele financiare:
Fiecare expert este indreptatit sa primeasca pentru maximum 22
zile lucratoare un onorariu de 350 de euro/zi astfel; un numar de 12 onorarii pentru participarea la cele 4 sesiuni de lucru de cate 3 zile fiecare in care se va dezbate continutul manualului, precum si un numar de 10 onorarii pentru elaborarea contributiei fiecarui expert in parte, in functie de fisele de pontaj (timesheets).
In ceea ce priveste vizita de studiu, expertilor le va fi rambursata contravaloarea transportului international si li se va acorda diurna pe durata sederii in Olanda. In cazul in care experfii selectati sunt din afara Bucurestiului, eventualele cheltuieli ocazionate de cazare, mese si transport intern vor fi suportate din sumele acordate cu titlu de onorariu pentru prestatiile efectuate in cadrul proiectului.
6. Aspecte proceduraie:
Selectia - documente care trebuie trimise de candidati:
In vederea demonstrarii conformitatii cu cerintele prevazute la punctul 4 din acesti termeni de referinta expertii candidati vor prezenta copie a diplomei universitare in drept, copie a cartii de identitate, Curriculum vitae (format Europass, semnat - in format pdf), din care sa rezulte indeplinirea cerintelor de la punctul 4, precum si lista de publicatii.
Comisia de evaluare isi rezerva dreptul de a solicita, pe parcursul evaluarii candidatilor, documentele care atesta indeplinirea cerintelor minime referitoare la experienta profesionala si la cunostintele de limba engleza (adeverinta de la locul de munca/copie dupa carnetul de munca/ carte de munca, declaratie pe proprie raspundere care sa ateste cunoasterea limbii engleze etc.).
Plata:
Plata onorariului se va face tinandu-se cont de prestarea efectiva a serviciilor contractate de catre expert si dupa completarea urmatoarelor documente: (I) factura, (II) fisa de pontaj si (III) chitanta. Formularele acestor documente vor fi puse la dispozitia expertilor de catre coordonatorul de proiect (Ministerul Justitiei din Romania).
Certificat de rezidenta fiscala:
In conformitate cu Codul fiscal, sumele corespunzatoare impozitelor si contributiilor sociale pe venit, care sunt aplicate taxelor platite expertilor romani contractati pentru a desfasura activitati in cadrul proiectului, vor fi retinute in mod direct de catre angajator, respectiv Ministerul Justitiei.
7. Conditii speciale:
Drept de proprietate intelectuala:
Dreptul de proprietate cu privire la rezultatele activitatii, inclusiv dreptul de proprietate intelectuala, va fi detinut de Autoritatea Contractanta - Ministerul Justitiei din Romania si de succesorii sai legali. Astfel, Ministerul Justitiei din Romania si succesorii sai legali vor avea dreptul exclusiv de a publica, multiplica, distribui si de a traduce manualul, in conditiile stabilite de contractul care va fi incheiat intre cele doua parti.
Manualul elaborat de catre experti va fi, de asemenea, transmis Comisiei Europene, care are dreptul de a utiliza rezultatele proiectului dupa cum considera de cuviinta.
Prevederi aplicabile in caz de neexecutare a activitatii:
In caz de neexecutare a activitatii, expertului nu ii va fi platit onorariul.
Expertul nu va fi tinut/a sa aduca la indeplinire obligatiile prevazute in prezentul anun^ de selectie la punctul 3, in cazul in care imposibilitatea de executare a prestatiilor se datoreaza unor cauze de forta majora. Expertul va depune toate diligentele pentru a reduce la minim orice daune provocate de forta majora.
Forta majora inseamna orice situatie exceptionala neprevazuta sau eveniment independent de vointa expertului, care Tl/o Tmpiedica sa T§i execute obligatiile din prezentul anunt de selectie, nu a fost atribuita erorii sau neglijentei §i se dovede§te a fi insurmontabila in ciuda tuturor diligentelor depuse. Defectele echipamentelor sau materialelor sau intarzierile in punerea lor la dispozitie (cu exceptia cazurilor de forta majora), conflictele de munca, grevele sau dificultatile financiare nu pot fi invocate ca forta majora de catre partea in culpa.
Daca apare o astfel de situatie, expertii vor trebui sa informeze Ministerul Justitiei, in scris, fara intarziere, mentionand natura, durata estimativa si efectele previzibile ale cazului de neexecutare a activitatii.
8. Dispozitii finale si date de contact:
Prezentii termeni de referinta vor face parte din acordul ce va fi incheiat intre Ministerul Justitiei din Romania si expertul selectat.