Participa si tu la Seminarul National de Sanatate si Securitate in Munca 2018, unde vei scapa de riscul celui mai mare cosmar al oricarui angajator: accidentul de munca.
Statisticile ITM arata ca, in Romania, isi pierd viata in accidente de munca peste 450 de angajati anual!
Si nu uitati! Responsabilitatea pentru eventualele accidente va revine dvs., in calitate de angajator. Conform Legii nr. 286/2009 privind
Codul penal, riscati pana la 3 ani de inchisoare daca nu luati masurile prevazute de lege pe linie de SSM. Si chiar si in cazul fericit in care scapati doar cu o amenda, aceasta este de ordinul miilor de lei!
Este un motiv suficient pentru a acorda atentie maxima securitatii si sanatatii in munca, mai ales ca inspectorii ITM urmaresc cu prioritate acest sector.
Potrivit art. 15 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 aveti nu mai putin de 32 de obligatii pe linie de SSM. Cu alte cuvinte, sunt 32 de activitati concrete de care trebuie sa va ocupati pentru a fi in regula in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca in compania dvs.
Doi specialisti de calibru in domeniul SSM sunt gata sa va dezvaluie toate secretele acestui domeniu extrem de sensibil!
Lectori:
- Dna Mariana Basuc – Doctor in Securitate si Sanatate in Munca, cu o experienta de peste 27 de ani in coordonarea activitatilor din domeniu.
- Dl Ovidiu Mihaiu – Expert in Securitate si Sanatate in Munca si in coordonarea activitatilor de transport rutier si mentenanta auto la companii din tara si strainatate, avand la baza o experienta de peste 23 de ani in aceste domenii.
Tematica abordata
1. Activitati ocazionale:
- cadru legislativ
- lucratori zilieri si activ specifice
- evaluarea riscurilor in activitatile ocazionale
2. Studii de caz in activitati specifice din agricultura
3. Cele mai dramatice evenimente la locul de munca-exploziile:
cauze frecvente
masuri de prevenire
4. Rolul securitatii si sanatatii in munca in reconcilierea vietii profesionale cu cea personala:
categorii vulnerabile de lucratori
masuri specifice
5. Evaluarea riscului rutier
6. Controlul si sanctionarea consumului de alcool la locul de munca
7. Studii de caz
8. Autorizarea meseriilor
Motivul e simplu: nerespectarea normelor de protectia muncii va poate aduce o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare!
Si asta deoarece abaterile pe linie de SSM pot avea consecinte grave si imediate, concretizate in accidente dramatice, dupa cum arata titlurile frecvente din mass media:
- "Doi muncitori au murit, luni dimineata, in judetul Ialomita, dupa ce un zid al unei constructii la care lucrau s-a prabusit peste ei"
- "O grinda de beton a cazut peste doua persoane, pe santierul Autostrazii Bucuresti- Ploiesti, in zona Moara Vlasiei"
- "Un muncitor a cazut de pe o schela, de la o inaltime de 6 metri, suferind o fractura de bazin"
- "Soferul unei autobasculante a fost grav ranit la cap de capacul benei care s-a prabusit peste el"
- "Un barbat in varsta de 52 de ani, angajat al Termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a decedat joi dimineata dupa ce un scut al unui motor electric a cazut peste el"
- "Un barbat in varsta de 38 de ani a murit electrocutat pe un stalp, la o inaltime de sase metri. Barbatul lucra la o firma de cablu din Brasov"
Va costa de 30 de ori mai putin sa PREVENITI un accident de munca decat sa REMEDIATI DAUNELE dupa ce acesta s-a produs!
Nu uitati! In Legea nr. 286/2009 privind
Codul penal se specifica foarte clar ce riscati pentru neluarea sau nerespectarea masurilor legale privind securitatea si sanatatea in munca.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<