Noi date furnizate de Institutul National de Statistica si publicate de Monitorul Social ne arata ca un angajat roman are sanse de trei ori mai mari sa moara la munca fata de un angajat polonez.
Romania a ocupat locul 1 la capitolul accidente mortale de munca in Uniunea Europeana in 2013, 2014 si 2015. In 2016 eram pe locul 2 la nivel comunitar. Desi numarul accidentelor de munca in urma carora s-a pierdut o viata a scazut in 2017 si 2018, ramanem fruntasi in UE la numarul de accidente de munca.
Conform Institutului National de Statistica, incepand cu anul 2015 numarul persoanelor care au suferit accidente de munca este intr-o crestere neintrerupta. Astfel, in anul 2017 s-a ajuns ca 4704 persoane sa se afle in aceasta situatie - mai multi decat in orice an din 2009 si pana acum.
Probabilitatea ca un angajat roman sa-si piarda viata in urma unui accident de munca este de 3 ori mai mare decat in Polonia si de 2 ori mai mare decat in Republica Ceha.
Conform INS, prin accident de munca "se intelege vatamarea violenta a organismului precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca:
a) incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile;
b) invaliditate;
c) deces.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
La nivel european, comparatia se face in termen de “rata a incidentelor”, de exemplu numarul accidentelor soldate cu decese / suta de mii de angajati. Romania a fost la acest indicator pe un (sumbru) loc 1 in 2013, 2014 si 2015, aflandu-se pe locul 2 in 2016. Practic, in ciuda faptului ca in 2016 situatia din Romania a cunoscut o imbunatatire, probabilitatea ca un angajat roman sa-si piarda viata in urma unui accident de munca era de 2 ori si jumatate mai mare decat in restul Uniunii Europene.
Nu astepta un control al autoritatilor pe tema aceasta! Nu merita riscul! Participa la Seminarul National de Sanatate si Securitate in Munca de la Poiana Brasov. Fii pregatit pentru orice si invata cum poti anticipa lucrurile care pot lua o turnura negativa pentru a-ti proteja angajatii si compania doar la Seminarul National de Sanatate si Securitate in Munca!
Eurostat actualizeaza periodic cifrele oferite. Cifrele prezentate de Monitorul Social reflecta realitatea de la momentul culegerii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri