Ordinul ANOFM nr. 254/2018 a fost publicat in Monitorul Oficial si aduce avantaje esentiale pentru somerii de lunga durata.
Somerii de lunga durata vor beneficia de orientare personalizata si vor incheia un acord de integrare in munca cu Serviciul public de ocupare a fortei de munca
Recomandarea Consiliului privind integrarea pe piata muncii a somerilor de lunga durata vizeaza inregistrarea acestor persoane la Serviciul public de ocupare a fortei de munca.
Serviciile publice de ocupare impreuna cu alti parteneri trebuie sa ofere orientare personalizata somerilor de lunga durata, ceea ce presupune asigurarea faptului ca toate aceste persoane fac obiectul unor evaluari individuale aprofundate si ca li se ofera consiliere cel tarziu la 18 luni de la intrarea in somaj. Totodata, serviciile publice de ocupare trebuie sa ii informeze cu privire la ofertele de locuri de munca si la sprijinul disponibil in diferitele sectoare ale economiei, in diferitele regiuni si in alte state membre, in special prin intermediul serviciilor europene pentru ocuparea fortei de munca (EURES).
Recomandarea Consiliului mai prevede si incheierea unui acord de integrare in munca cel tarziu la 18 luni de la intrarea in somaj. Acest acord ar trebui sa cuprinda cel putin o oferta individuala de servicii in vederea gasirii unui loc de munca si identificarea unui punct de contact unic.
Ce trebuie retinut din documentul publicat in Monitorul oficial:
- Agentiile pentru ocuparea fortei de munca incheie, in scris, cu fiecare somer de lunga durata inregistrat, care nu poate beneficia de Garantia pentru Tineret, un acord de integrare in munca, intr-un termen ce nu va depasi 18 luni de la data inregistrarii ca somer.
- Procedura reglementeaza incheierea acordului de integrare in munca de catre somerii de lunga durata inregistrati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, care nu pot beneficia de Garantia pentru tineret.
- Persoanele cu statut de somer de lunga durata, respectiv persoanele care sunt someri pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani, au posibilitatea de a incheia la expirarea perioadelor mentionate un acord de integrare in munca cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, in a caror evidenta sunt inregistrate.
- Acordul de integrare in munca va cuprinde:
- a) scopul;
- b) prezentarea detaliata a serviciilor specializate furnizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, potrivit legii, propuse a fi acordate somerului de lunga durata in functie de nevoile sale specifice, astfel incat sa se asigure cresterea sanselor de ocupare ale acestuia;
- c) informare cu privire la serviciile care pot fi oferite, potrivit legii, somerului de lunga durata in functie de nevoile sale specifice de catre alte entitati din domeniul public;
- d) obiectivele, termenele si obligatiile asumate de catre parti prin semnarea acordului de integrare in munca;
- e) durata;
- f) modificarea;
- g) incetarea.
- La expirarea perioadelor de 6 si 12 luni, persoanele care au statutul de somer de lunga durata sunt invitate la sediul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti in a caror evidenta sunt inregistrate, in vederea informarii cu privire la serviciile prevazute la lit. b) si c) de mai sus.
- Persoanele care au statutul de somer de lunga durata si care, in urma informarii isi exprima optiunea de a beneficia de aceste servicii incheie in scris cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti acordul de integrare in munca.
- Pe perioada pentru care se incheie acordul de integrare in munca, persoanele care au statutul de somer de lunga durata raman inregistrate, in conditiile prevazute de lege, in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta.
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti au obligatia de a monitoriza periodic situatia individuala a persoanelor care au statutul de somer de lunga durata cu care au incheiat acorduri de integrare in munca sub aspectul schimbarii nevoilor specifice ale acestora si de a propune modificarea in mod corespunzator a acordului de integrare in munca.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<