Procedura de implementare a programului Start-up Nation 2018 a fost publicata in dezbatere publica, asadar antreprenorii interesati de primirea ajutorului nerambursabil de 200.000 de lei vor putea sa-si pregateasca proiectele.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat ghidul solicitantului pentru sesiunea de primirea a proiectelor Start-up Nation 2018. Anul acest pot accesa fonduri nerambursabile cei care nu au mai desfasurat in anul anterior sau in 2018, pana la data depunerii proiectului, aceeasi activitate prin intermediul unei alte intreprinderi mici sau mijlocii. Chiar si asa, schema de minimis contine mai multe criterii de eligibilitate pe care antrepenorii trebuie sa le indeplineasca. Enumeram cateva din cele mai importante mai jos:
- Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii
- Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017
- Nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale
- Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.
- Creeaza minim 1 loc de munca si il mentine pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.
- Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul programului in anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de inscriere.
In continuare va enumeram si cheltuielile eligibile in programul Start-up Nation 2018:
- echipamente si utilaje
- spatii de lucru
- autoutilitare
- autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe sociectate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
- echipamente de climatizare/incalzire
- echipamente de obtinere a unei economii de energie
- echipamente IT
- mobilier
- birotica
- chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locativa
- cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
- realizare pagini web de prezentare – limita 8000 lei
- francize
- licente
- cursuri de antreprenoriat
- software
- consultanta (limitata la 8000 lei).
- In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.
Este de asteptat ca anul acesta concurenta sa fie si mai mare fata de anul 2017, asadar e bine sa fiti pregatit din timp.
Conform ultimelor actualizari, stim ca inscrierea se va realiza online, pe site-ul ministerului. Desi site-ul nu a putut fi accesat in ultimele trei saptamani, oficialii spun ca va fi gata in momentul deschiderii inscrierilor. Fiti fara grija, intrucat data deschiderii inregistrarii online va fi comunicata cu cinci zile inainte de data inceperii inscrierilor.
IMPORTANT! Pentru inscrierea pe site aveti nevoie de un username si o parola. De-abia dupa inregistrarea in site cu acestea veti putea accesa aplicatia de inregistrare a documentatiei care va trebui sa contina:
- plan de afaceri;
- cerere de finantare;
- formulare suport solicitate pentru a dovedi indeplinirea conditiilor de eligibilitate impuse prin ghidul solicitantului.
Pentru depunerea proiectelor veti avea la dispozitie 30 de zile din momentul deschiderii sesiunii.
In urma inregistrarii cu succes, veti primi pe adresa de e-mail introdusa in sistem un mesaj de confirmare.
Proiectele Start-up Nation 2018 vor fi departajate in functie de:
- numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul programului;
- numarul de locuri de munca ocupate de persoane defavorizate/someri/absolventi dupa anul 2012;
- achizitia de echipamente tehnologice;
- activitatea pe care acceseaza programul;
S-ar putea sa te intereseze si: Regim fiscal 2018: cum se procedeaza cu veniturile obtinute din anii anteriori?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<