ASF a majorat tariful de referinta pentru RCA, desi numarul accidentelor a scazut considerabil.
Frecventa (cat de des au loc accidente) si Severitatea (valoarea despagubirilor achitate) sunt in descrestere si reprezinta cei doi parametri principali care determina pretul RCA. Asta inseamna ca in anul 2019 - care este ultimul an de referinta luat in calculul primei RCA - observam faptul ca atat frecventa daunei (5,81), cat si severitatea daunei (6.4379) sunt in scadere fata de anul anterior (2018). In concluzie, in anul 2019, romanii au facut mai putine accidente si cu daune medii mai mici fata de anul 2018.
De asemenea, in anul 2020, in perioada crizei sanitare, in Romania au existat doua luni de stare de urgenta, urmate de 7 luni de stare de alerta, iar pana recent au existat restrictii de circulatie pe timp de noapte, noteaza organizatia patronala.
In aceasta perioada, valorile de trafic au scazut semnificativ, la nivel national, la fel si numarul de accidente de circulatie si, implicit, numarul dosarelor de dauna RCA achitate de asiguratori.
Situatia este confirmata de Politia Romana - a declarat ca in perioada starii de urgenta numarul accidentelor a scazut cu 72%; ASF a recunoscut, pe 5 noiembrie 2020, ca societatile de asigurare au avizat, in intervalul aprilie - iunie 2020 (trimestrul II), un numar de 56.661 dosare de dauna RCA, cu 38,67% mai putine decat cele vizate in primul trimestru al anului 2020.
Reactia COTAR
"COTAR isi exprima ingrijorarea fata de cresterea tarifului de referinta al RCA publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In timp ce firmele de asigurari din alte tari au restituit soferilor o parte din valoarea pretului RCA perceput in avans, pe fondul restrictiilor de circulatie cauzate de pandemia Covid - 19 si a valorilor de trafic scazute, in Romania a crescut pretul RCA, in aceleasi conditii de reducere a numarului de accidente", se precizeaza intr-un comunicat.
Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, considera ca ASF favorizeaza astfel firmele de asigurari, in detrimentul soferilor.
"Exista o mare problema, iar toate indiciile din ultimii ani arata ca acest sector de activitate din cadrul ASF, condus de domnul vicepresedinte Rosu, este macinat de grave probleme interne, care pun sub semnul intrebarii capacitatea si integritatea persoanelor aflate in conducerea acestui sector. Cand numarul de accidente e in scadere abrupta in ultimii doi ani, iar tariful de referinta al politei RCA, in loc sa scada, creste in permanenta, este clar ca vorbim despre greseli grave si repetate, care favorizeaza firmele de asigurari si care prejudiciaza interesele celor 9 milioane de soferi romani, pe care Statul Roman ar trebui sa-i protejeze", a mentionat presedintele COTAR.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<