O noua lege impune ca asiguratorii sa fie obligati sa nu depaseasca tarifele de referinta ale ASF. In caz contrar, amenzile din prezent cresc de 10 ori!
Situatia politelor RCA este una devastatoare. Preturile s-au triplat in anumite situatii. Acest lucru s-a intamplat din cauza falimentului City Insurance, clientii acestei firme fiind acum preluati de ceilalti operatori din piata care au majorat tarifele fara a tine cont de posibilitatile materiale ale proprietarilor de masini.
Pentru evitarea acestor tipuri de situatii, noua lege stabileste ca asiguratorii nu vor putea depasi tarifele de referinta ale ASF. De asemenea, initiatorul doreste prin prezenta propunere legislativa, in vederea descurajarii asiguratorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguratilor si totodata pentru realizarea unui sistem stabil si echitabil pentru asigurati, prin sanctionarea cu marirea amenzii pentru faptele asiguratorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei.
Mai mult, parlamentarii spun ca explozia preturilor "nu are cauze reale".
Potrivit acestei initiative legislative, asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, tine cont de directivele europene in materie, de experienta altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurari.
Actul normativ va permite stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice. De asemenea, avand in vedere imprejurarile exceptionale manifestate prin dezechilibru major intre cerere si oferta, respectiv disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, s-a considerat necesara instituirea unui just echilibru bazat pe o realitate obiectiva din punct de vedere al capacitatii financiare a potentialilor asigurati.
"Potrivit calculelor facute de catre specialisti, profitul asiguratorilor in prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de catre conciliatorii in asigurari, "in primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Avand in vedere 5 din 100 de soferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurator ar ramane 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, pretul de referinta este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei. Adica, la o suta de polite RCA vandute, firma de asigurari ramane cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adica asiguratorul castiga 50%.", mai spun semnatarii proiectului de lege.
Legea nr. 132 din 31.05.2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie se modifica, dupa cum urmeaza:
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul final.
Initiativa apartine PNL.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Momentan, prevederea nu se aplica. Revenim cu actualizari!