Timisoara si zona metropolitana intra in carantina. Dominic Frtiz, noul primar, anunta ca a "tras frana de urgenta", dupa ce a "vazut cifrele, proiectiile si rapoartele".
Timisoara intra incepand de luni, 8 martie 2021, ora 00:00, adica la miezul noptii. Inceputul de saptamana va schimba complet atmosfera din unul dintre cele mai importante orase ale tarii.
"Timisoara este municipiul cu cea mai mare rata de infectare in Romania. Fara masuri mai restrictive mor oameni: doar azi noapte au mai murit 6. Si vor suferi si mai multi. Medicii spun ca noua tulpina se raspandeste foarte repede si simptomele sunt mai severe, ca spitalele sunt pline, ca sunt din ce in ce mai multi bolnavi care au nevoie de oxigen de inalta concentratie. Situatia e cea mai grava de cand a inceput pandemia. Daca nu intervenim acum vom avea, din nou, un Paste departe de unii de altii", a anuntat primarul Dominic Fritz.
Conform edilului, Timisoara intra in carantina cu votul a 30 din cei 38 de membri ai Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU). Fritz a marturisit ca isi "asuma orice risc politic", fiind constient ca aceasta masura nu este una pe placul populatiei.
"Stiu ca e multa furie si neincredere. Ca e un adevarat iad pentru copiii scolari, pentru parinti, pentru Horeca, pentru angajatii din afara zonei metropolitane care trebuie sa ajunga la lucru si pentru antreprenori. Pentru toti cei care vrem sa ne bucuram de primavara si de oamenii dragi. Dar dupa zile si multe ore de studiat variante, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a ajuns la concluzia ca doar asa putem evita intrarea intr-un scenariu pandemic cu consecinte economice si sociale si mai rele", a mai declarat Fritz.
Primarul a promis ca va asigura o scadere a impozitului pe venit in perioada aplicarii carantinei, dar nu a precizat cu cat va fi taiat acest bir.
Timisoara, in carantina de luni
Carantinarea vizeaza Timisoara si 4 comune din jurul ei: Dumbravita, Mosnita Noua, Ghiroda si Giroc.
In intervalul orar 6,00-22,00, in interiorul zonei carantinate (in localitati si intre localitati) este permisa circulatia persoanelor in urmatoarele situatii:
- in interes profesional, inclusiv intre locuinta, gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
- asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale.
Deplasarea in zona carantinata este permisa pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani in intervalul 10,00-13,00, iar pentru persoanele cu varsta mai mica de 65 de ani in intervalele orare 6,00-10,00, respectiv 13,00-20,00;
- pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
- deplasarile scurte pentru sporturi individuale precum si pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
- donare de sange la centrele de transfuzie sange;
- in scop umanitar sau de voluntariat;
- pentru realizarea de activitati agricole si pentru comercializarea de produse agroalimentare;
- ingrijirea sau administrarea unei proprietati din alta localitate, eliberarea de documente necesare pentru obtinerea unor drepturi;
- sustinerea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere cu prezentarea rezultatului negativ al testului pentru SARS CoV2, efectuat cu maxim 48 de ore inainte sau a certificatului de vaccinare inclusiv a rapelului;
- participarea la programe sau proceduri in centrele de tratament;
- pentru achizitia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operatiuni de intretinere a vehiculelor, activitati care nu pot fi efectuate in localitatea de domiciliu, cu prezentarea unui document justificativ;
- alte motive justificative precum: ingrijirea/insotirea copiilor/membrilor de familie, ingrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate in intretinere, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
Intrarea si iesirea in/din zona carantinata este interzisa, cu cateva exceptii: cei care aprovizioneaza zona cu mancare si alte bunuri, cei care lucreaza in aceasta zona si nu isi pot desfasura activitatea la distanta.
Se limiteaza programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializarii de bunuri alimentare si nealimentare pana la ora 20,00, cu exceptia farmaciilor si a statiilor de distributie carburant care pot avea program non-stop.
Se limiteaza numarul de persoane in incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distantare fizica.
Restaurantele, barurile, salile de sport si salile de jocuri de noroc vor fi inchise pe perioada carantinei.
Spectacolele si alte evenimente nu pot sa aiba loc.
Incepand cu urmatorul weekend (13-14 martie), centrele comerciale isi vor suspenda activitatea in zilele de sambata si duminica, cu exceptia celor care vand alimente si medicamente.
Legea carantinei si izolarii nr. 136/2020 poate fi consultata
AICI.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<