UPDATE: Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit, recent, ca angajatorii trebuie sa furnizeze sau sa plateasca ochelarii de vedere ai angajatilor, in cazul in care activitatea acestora presupune munca in fata unui calculator.
Decizia vine dupa ce un politist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrari a actionat institutia in judecata pentru ca nu a vrut sa ii deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere. Acesta sustine ca acuitatea vizuala i-a fost grav afectata in cei zece ani de munca in fata calculatorului, scrie Euronews.ro.
Acum, Instanta Uniunii Europene a stabilit ca angajatorii au obligatia de a le asigura ochelari de vedere angajatilor care dovedesc ca au nevoie de aceste dispozitive si inclusiv ca ochelarii platiti de companie pot fi folositi in afara cadrului profesional.
Prin urmare, in baza deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, publicata pe 22 decembrie 2022, angajatorii pot fi actionati in instanta daca refuza sa le deconteze angajatilor ochelari de vedere.
________________
Regulile referitoare la conditiile minime ce trebuie asigurate salatiatilor care lucreaza la calculator sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care se aplica din octombrie 2006.
Angajatorii trebuie sa se asigure ca posturile de lucru (birourile) ale salariatilor respecta anumite conditii minime, astfel incat sa fie evitate, in principal, riscurile pentru vedere, problemele fizice si solicitarea mentala, conform actului normativ. Totodata, angajatii trebuie sa fie instruiti cu privire la folosirea postului de lucru inainte de a incepe efectiv o astfel de activitate.
In plus, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, atat inainte de inceperea activitatii (la examenul medical pentru angajare), cat si ulterior (la intervale regulate) sau ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de munca la calculator.
Acestia pot beneficia si de un examen oftalmologic, daca in urma examenului ochilor si al vederii reiese ca acest lucru este necesar. Iar in conditiile in care salariatii nu pot folosi dispozitive normale de corectie, acestia trebuie sa primeasca dispozitive speciale de corectie.
In alta ordine de idei, in HG nr. 1028/2006 este subliniat ca "angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare (ecranul calculatorului - n.r.) sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare".
Examenele medicale la care sunt supusi salariatii si acordarea eventualelor dispozitive speciale de corectie se fac pe cheltuiala angajatorilor.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri