Alocatia de stat pentru copii ar putea fi acordata incepand cu prima zi de viata a copilului, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul stabilirii dreptului la alocatie de stat incepand cu prima zi de viata a copilului, nu incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, cum este in prezent.
Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, for decizional.
"Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu prima zi de viata a copilului si se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata alocatiei de stat pentru copii se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocatiei de stat pentru copii va include, daca este cazul, si perioada dintre ziua nasterii copilului si ultima zi a lunii respective, in cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul", arata textul propunerii legislative.
Initiatorii proiectului legislativ sustin ca "beneficiul direct si imediat al unei asemenea modificari este cresterea veniturilor proaspetilor parinti cu o suma de bani cu asistenta care este reprezentata de perioada dintre ziua nasterii si ultima zi a lunii respective".
"Interesul superior al copilului si protectia copiilor, mentionata cu titlul de principiu constitutional, legitimeaza interpretarea conform careia orice copil are dreptul la alocatia de stat pentru copii de la nastere si nu exista niciun motiv fundamental pentru care copilul nascut trebuie sa astepte luna ulterioara nasterii pentru a beneficia de acest drept constitutional. Singurul motiv pentru care acest lucru se intampla este formularea art 6, alin 4 care indica acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratica in detrimentul dreptului constitutional al copiilor", se mai arata in expunerea de motive.
Potrivit senatorului USR Stefan Palarie, propunerea legislativa este sustinuta public printr-o petitie online semnata de multi parinti.
Valoare alocatie copii 2023
- 631 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 600 lei in 2022);
- 256 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale (de la 243 lei in 2022);
- 631 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei in 2022).
Legislatia care se aplica in domeniul alocatiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificata prin OUG 126 din 15 decembrie 2021. Conform actului normativ, la Art. 2, alineatul 3, se arata ca: “incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica“.
Alocatia de stat se acorda copiilor cu varsta de pana la 18 ani, care au resedinta legala in Romania. Data la care intra alocatia pe card poate sa varieze in anumite situatii.
Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<