Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va pacaliti consumatorii? Riscati amenzi de 100.000 de lei!

Nu uitati faptul ca sambata a intrat in vigoare actul normativ care modifica regulile in domeniul practicilor comerciale agresive sau inselatoare!


Asadar, nivelul maxim al amenzilor in domeniu a crescut de la 50.000 de lei, la 100.000 de lei.

In mod concret, conform ANPC, firmele care aplica practici inselatoare, care nu ofera informatii clare despre produse si determina astfel consumatorul sa ia o decizie pe care in mod normal nu ar fi luat-o, sunt pasibile de aceste amenzi.

Practicile agresive, va amintim, sunt acele practici care duc spre hartuirea clientului.

 LEGEA nr. 33 din 9 martie 2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, precum si pentru completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 170 din 11 martie 2015 .

Cateva exemple de practici comerciale inselatoare, conform ANPC:

- promovezi un produs stipuland anumite avantaje si acestea nu exista in realitate
- promovezi un produs conceput sa semene cu altul care detine calitati superioare, din tabara unui competitor
- recurgi la hartuire, constrangere, influenta nejustificata ca sa determini consumatorul sa achizitioneze produsul/ serviciul in cauza


Redam cateva fragmente din prezenta lege:

"La articolul 2, litera e) va avea urmatorul cuprins:
    "e) deformarea substantiala a comportamentului economic al consumatorilor - folosirea unei practici comerciale cu scopul de a afecta in mod considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza, determinandu-i astfel sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o;".

3. La articolul 15, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale inselatoare»;
    b) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale agresive».
    (2) Nerespectarea masurilor dispuse prin ordinul sau decizia prevazute la art. 12 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei."

 14. Crearea, operarea sau promovarea unui sistem promotional piramidal, in care consumatorul ofera o contraprestatie, inclusiv in produse, servicii sau bani, in schimbul posibilitatii de a primi compensatie, ce provine in special ca urmare a introducerii unui alt consumator in sistem decat ca urmare a vanzarii sau consumului produselor."


Legea nr. 33 din 9 martie 2015 este aici >>>




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Va pacaliti consumatorii? Riscati amenzi de 100.000 de lei!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI