Nu uitati faptul ca sambata a intrat in vigoare actul normativ care modifica regulile in domeniul practicilor comerciale agresive sau inselatoare!
Asadar, nivelul maxim al amenzilor in domeniu a crescut de la 50.000 de lei, la 100.000 de lei.
In mod concret, conform ANPC, firmele care aplica practici inselatoare, care nu ofera informatii clare despre produse si determina astfel consumatorul sa ia o decizie pe care in mod normal nu ar fi luat-o, sunt pasibile de aceste amenzi.
Practicile agresive, va amintim, sunt acele practici care duc spre hartuirea clientului.
LEGEA nr. 33 din 9 martie 2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, precum si pentru completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 170 din 11 martie 2015 .
Cateva exemple de practici comerciale inselatoare, conform ANPC:
- promovezi un produs stipuland anumite avantaje si acestea nu exista in realitate
- promovezi un produs conceput sa semene cu altul care detine calitati superioare, din tabara unui competitor
- recurgi la hartuire, constrangere, influenta nejustificata ca sa determini consumatorul sa achizitioneze produsul/ serviciul in cauza
Redam cateva fragmente din prezenta lege:
"La articolul 2, litera e) va avea urmatorul cuprins:
"e) deformarea substantiala a comportamentului economic al consumatorilor - folosirea unei practici comerciale cu scopul de a afecta in mod considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza, determinandu-i astfel sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o;".
3. La articolul 15, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale inselatoare»;
b) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale agresive».
(2) Nerespectarea masurilor dispuse prin ordinul sau decizia prevazute la art. 12 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei."
14. Crearea, operarea sau promovarea unui sistem promotional piramidal, in care consumatorul ofera o contraprestatie, inclusiv in produse, servicii sau bani, in schimbul posibilitatii de a primi compensatie, ce provine in special ca urmare a introducerii unui alt consumator in sistem decat ca urmare a vanzarii sau consumului produselor."
Legea nr. 33 din 9 martie 2015 este aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<