Soferii primesc o noua unealta de comunicare cu statul si institutiile sale. In curand, vei putea anunta autoritatile despre calitatea drumurilor si problemele pe care le intampini pe traseele parcurse.
Ministerul Transporturilor (MT), condus de Catalin Drula, a pregatit un proiect prin care se creeaza un sistem national de raportare a situatiilor intalnite pe traseele rutiere din Romania. Conducatorii auto vor putea anunta lipsa indicatoarelor, lipsa marcajelor, calitatea asfaltului sau diverse alte lucruri pe care statul sau autoritatile locale trebuie neaparat sa le rezolve.
Proiectul MT modifica Legea nr. 265/2008 si introduce sistemul de care va spuneam mai sus. Acesta are ca scop final intarirea sigurantei circulatiei pe drumurile autohtone, avand in vedere ca suntem tara din UE cu cele mai multe accidente mortale.
Odata ce Ordonanta va fi aprobata si sistemul va fi pus la punct, soferii vor putea utiliza o platforma (web sau aplicatie pe mobil) prin care sa arate cu foto sau video si indicatia locatiei care sunt problemele remarcate. Apoi, datele centralizate vor fi trimise catre cei care sunt responsabili de rezolvarea lor si se va incepe o perioada de monitorizare a raspunderii la petitia cetateneasca individuala.
Tot prin aceasta Ordonanta se extinde obligatia autoritatilor de a realiza evaluarea de impact pentru siguranta rutiera si auditul de siguranta rutiera pentru proiectele de infrastructura rutiera si asupra drumurilor judetene, avand in vedere numarul foarte mare de accidente care se produc pe acest tip de drum.
Mai mult, proiectul introduce conceptul de inspectie de siguranta rutiera specifica, ce este, de fapt, analiza bazata pe inspectarea la fata locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica conditiile periculoase, deficientele si problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.
Apoi, se introduce evaluarea sigurantei retelei rutiere pe categorii de siguranta. Autoritatea Rutiera Romana va trebui sa faca prima evaluare a sigurantei retelei rutiere, pe cel putin trei categorii, in functie de nivelul de siguranta al fiecarui tronson, pana, cel tarziu, la sfarsitul lui 2024, actualizand datele cel putin o data la cinci ani.
Finalmente, va aparea ratingul de siguranta rutiera pentru intreaga retea rutiera din Romania si se va intocmi un plan de actiune privind organizarea si efectuarea inspectiei de siguranta rutiera specifica pe tronsoanele rutiere cu niveluri scazute ale acestui rating.