Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uber/Bolt/Clever NU vor fi interzise de joi, 16 mai 2019

OUG nr. 21/2019 intra in vigoare maine, 16 mai 2019, si mai multe informatii din spatiul public ne spun ca urmeaza disparitia Uber/Bolt/Clever. Acest lucru NU este adevarat. Le va fi, intr-adevar, mult mai greu acestor servicii sa functioneze in Romania.

In primul rand, pentru a evita textele de legi complicate si alambicate va oferim declaratia Ministrului Transporturilor pe aceasta tema. "Sub nicio forma nu s-a pus problema de asa ceva! Din contra, cred ca atat eu, cat si vicepremierul Daniel Suciu am avut toata deschiderea fata de cei care folosesc alte aplicatii. Avem in lucru un proiect de OUG care va reglementa acest domeniu, la care au lucrat mai multe ministere si care va urma procedura consultarii publice.Nu inteleg de ce arunca unii fake news de genul acesta, intrucat nici Ministerul Dezvoltarii si nici Ministerul Transporturilor nu au adoptat vreodata un act care sa elimine vreo aplicatie de acest gen de pe piata. Noi ne dorim ca toate domeniile sa fie reglementate si sa combatem pirateria", a declarat Razvan Cuc.

In al doilea rand, intelegem faptul modificarea Legii nr. 38/2003 la art. 55, punctul 3, litera h) prin OUG nr. 21/2019 a starnit numeroase ingrijorari printre cei care folosesc serviciile Uber/Bolt/Clever sau sunt implicati in tipul acesta de transport persoane.

Concret, este vorba despre aceasta modificare:

  • La articolul 55 punctul 3, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
    • "h) aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul, fara respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, dupa caz, ale art. 7 alin. (3)."

 

Interpretarea legislatiei rezultate in urma aplicarii modificarii ne arata ca persoanele gasite vinovate de catre autoritati pentru efectuarea de transport contra cost "fara autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila" (art. 7, alin (2) si alin. (3) din Legea nr. 38/2003) vor fi pasibile de amenzi cuprinse intre 1.000 de lei si 5.000 de lei. 

 

Cheltuielile auto sunt printre cele mai controlate categorii de catre organele FISCULUI! Iata cele mai frecvente greseli legate de deducerea cheltuielilor cu autovehiculele in 2019 si cum le POTI EVITA!

 

La art. 7, alin. (3) din Legea nr. 38/2003 este stipulat faptul ca nici transportul de marfuri sau de bunuri contra cost nu se poate face fara autorizatie, asadar serviciile precum Uber Eats vor fi si ele dezavantajate. Din fericire, multe dintre acestea sunt realizate pe bicicleta, asadar autoritatile nu au nimic momentan cu acestia. 

In al treilea rand, privim inspre alte state din UE si observam ca Estonia a fost prima tara din UE care a recunoscut aplicatiile precum Uber/Bolt. Intre timp, alte 17 state din blocul comunitar au reglementat astfel de servicii de transport, in timp ce in 8 tari membre UE legislatia se afla in stadiul incipient.

In al patrulea rand, Puterea (PSD-ALDE) a promis aparitia unei legi care sa rezolve toate problemele serviciilor de ridesharing si taximetrie. Proiectul de lege exista si (la momentul scrierii acestui articol) a trecut deja de Senat si se afla in Camera Deputatilor, asa cum am relatat inca din luna martie AICI. Este denumit "Proiect de Lege privind activitatile de transport alternativ cu un vehicul cu conducator auto “VTS”". Din pacate, nu a aparut la timp pentru ca aceste servicii sa functioneze in parametri clari.

Finalmente, prin intrarea in vigoare a OUG nr. 21/2019 Uber/Bolt/Clever vor avea o misiune mai grea: evitarea amenzilor Politiei, in caz ca nu pot obtine autorizatia. Chiar si asa, nimeni nu ii opreste din activitate.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 15 Mai 2019
Votati articolul "Uber/Bolt/Clever NU vor fi interzise de joi, 16 mai 2019":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI