Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2022 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta Militara nr. 7/2020. Carantina in Tandarei, reguli simplificate pentru transportatori si Garda Forestiera incepe controalele

Ordonanta Militara nr. 7/2020 a fost prezentata de ministrul Internelor, Marcel Vela. Actul stabileste carantina pentru Tandarei, similara celei instituite deja pentru Suceava prin OM nr. 6/2020, introduce reguli simplificate pentru transportatori si include Garda Forestiera in toate controalele efectuate la nivel national. 

Continutul integral al Ordonantei Militare nr. 7/2020 va fi publicat in aceasta dupa-amiaza in Monitorul Oficial. Pana atunci, avem doar informatiile prezentate sambata in timpul declaratiei de presa.

Iata principalele masuri anuntate de ministrul Internelor:
1. Se instituie carantina pentru localitatea Tandarei. Se va permite intrarea si iesirea doar pentru transportul de marfa, aprovizionarea populatiei si pentru persoanele care nu locuiesc acolo si desfasoara activitati economice sau in domeniile sanitar, energetic, administratie, protectia sociala, activitati judiciare, servicii de energie, agricultura, furnizorii de apa, comunicatii.

Personalul din MAI in colaborare cu MapN va supraveghea respectarea legii.

Primaria va lua masuri pentru protectia si asistenta sociala.

Se interzice intrarea si iesirea prin alte cai decat cele publice.

ordonanta militara 7

2. Se suspenda toate zborurile comerciale cu avionul in si din Austria, Belgia, Elvetia, SUA, UK, Irlanda, Olanda, Turcia si Iran de maine de la ora 23.00.

3. Se permite transportul lucratorilor sezonieri cu zboruri charter. Nu au legatura cu domeniul sanitar si in zona asistentei sociale.

4. Se prelungeste suspendarea transportului international rutier spre Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Elvetia, UK, Olanda, Turcia pe intreaga perioada a starii de urgenta. Pentru transportul de marfa cu capacitate autrizata mai mare de 2,4 tone se permite circulatia pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. Nu se izoleaza la domiciliu, dar trebuie ca angajatorul sa ii ofera toate materialele de protectie.

5. Pentru fluidizarea traficului, conducatorii camioanelor de transport marfa straine care tranziteaza teritoriul Romaniei nu mai completeaza declaratiile daca utilizeaza coridoarele de tranzit care trebuie parcurse in maxim 48 ore. Soferul va aplica un colant special.

6. Ministerele cu retea proprie si primariile vor asigura spatii hoteliere destinate repaosului personalului sanitar intre ture.

7. Garzile forestiere si paznicii silvici vor participa in dispozitivele de control impreuna cu politisti si militari pentru paza si controlul padurilor.

ordonanta militara 7

ORDONANTA MILITARA nr. 7

CAPITOLUL I - Instituirea masurii de carantinare in orasul Tandarei, judetul Ialomita

Art. 1. — Se instituie, pe perioada starii de urgenta, masura de carantinare in orasul Tandarei, judetul Ialomita.

Art. 2. — In localitatea carantinata prevazuta la art. 1 sunt permise intrarea, respectiv iesirea pentru:

a) transportul de marfa, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime si resurselor necesare desfasurarii activitatilor economice in localitatea carantinata, precum si aprovizionarii populatiei;
b) persoanele care nu locuiesc in zona carantinata, dar care desfasoara activitati economice sau in domeniul apararii, ordinii publice, securitatii nationale, sanitar, situatiilor de urgenta, administratiei publice locale, asistentei si protectiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publica, energetic, agriculturii, alimentatiei publice, alimentarii cu apa, comunicatiilor si transporturilor.

Art. 3. — Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, precum si operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de calatorie pentru transportul calatorilor in localitatea carantinata decat daca sunt respectate dispozitiile art. 2.

Art. 4. — In localitatea carantinata potrivit art. 1 se aplica in mod corespunzator toate interdictiile si restrictiile stabilite prin ordonantele militare emise in perioada starii de urgenta.

Art. 5. — Se imputerniceste Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei Ialomita (CJCCI) pentru a stabili completari si derogari in ceea ce priveste dispozitiile prevazute la art. 2, cu acordul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Art. 6. — (1) Organele cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale vor stabili masuri specifice de prevenire si limitare a intrarii, respectiv iesirii persoanelor in/din localitatea carantinata.
(2) Autoritatile administratiei publice locale si judetene vor aduce la cunostinta obligatiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea si accesul in/din localitatea carantinata.
(3) Aplicarea masurilor de verificare, control si acces in/dinspre localitatea carantinata se realizeaza de catre personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne in colaborare cu cele ale Ministerului Apararii Nationale.

Art. 7. — Consiliul Judetean Ialomita, primarul si Consiliul Local al Orasului Tandarei vor lua masuri pentru a asigura functionarea serviciilor de protectie si asistenta sociala, functionarea corespunzatoare a serviciilor de utilitati publice, precum si aprovizionarea cu alimente de baza pentru persoanele fara sustinatori sau alta forma de ajutor si care nu se pot deplasa de la locuinta/gospodarie.

Art. 8. — Este strict interzisa intrarea/iesirea in/din orasul Tandarei, judetul Ialomita, prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile europene, nationale, judetene si comunale.

CAPITOLUL II - Alte masuri de prevenire a raspandirii COVID-19

Art. 9. — (1) Se suspenda toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Turcia si Iran si din aceste tari catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile.
(2) Masura se aplica incepand cu data de 5 aprilie 2020, ora 23,00, ora Romaniei.
(3) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franta si Germania si din aceste tari catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 8 aprilie 2020.
(4) Masurile prevazute la alin. (1) si (3) nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

Art. 10. — (1) Sunt permise zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica lucratorilor care isi desfasoara activitatea in domeniul sanitar si al asistentei sociale.

Art. 11. — Se suspenda transportul rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport spre Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos si Turcia si din aceste tari catre Romania, pe toata perioada starii de urgenta.

Art. 12. — La intrarea in Romania, conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone, care nu prezinta simptome asociate COVID-19, completeaza o declaratie pe propria raspundere, al carei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, prin care isi asuma locatia unde pot fi contactati in perioada dintre curse. Acestia nu se supun masurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu conditia asigurarii de catre angajator a materialelor individuale de protectie impotriva COVID-19.

Art. 13. — Prevederile art. 12 se aplica in mod corespunzator conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone care de deplaseaza in interesul desfasurarii profesiei din Romania intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii
Europene in Romania, ca stat de rezidenta al conducatorului auto, indiferent daca deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfa sau prin mijloace individuale sau in cont propriu. Acestia trebuie sa prezinte, la intrarea in Romania, o adeverinta de salariat, asumata de angajator.

Art. 14. — (1) Conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone, care tranziteaza teritoriul Romaniei, nu sunt obligati sa completeze, la intrarea pe teritoriul Romaniei, declaratia epidemiologica, daca respecta urmatoarele conditii minimale:
a) utilizeaza doar coridoare de tranzit si puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor si Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisa abaterea de la acestea;
b) tranzitarea teritoriului Romaniei se face intr-un interval de timp minim, fara a depasi 48 de ore de la intrarea in Romania, incluzand si perioadele de stationare pentru odihna zilnica normata;
c) stationarea autovehiculului se realizeaza exclusiv in parcari situate pe coridoarele de tranzit, marcate in mod corespunzator.
(2) In cazul nerespectarii conditiilor prevazute la alin. (1), conducatorul autovehiculului va fi obligat sa intre in carantina 14 zile, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, in acest caz, de un reprezentant al detinatorului.
(3) La intrarea in Romania, conducatorul auto este obligat sa aplice, pe partile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispozitie de Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, respectiv sa pastreze asupra sa formularul de tranzit al carui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.

Art. 15. — Prevederile art. 5 din Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplica mecanicilor de locomotiva si personalului feroviar.

Art. 16. — (1) Ministerele cu retea sanitara proprie si autoritatile administratiei publice locale vor asigura, la cerere, spatii hoteliere destinate repausului dintre ture sau garzi personalului din sistemul public sanitar, in vederea prevenirii raspandirii virusului COVID-19.
(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 17. — (1) Personalul garzilor forestiere teritoriale si judetene sau cu atributii de control/de paza pe linie silvica va participa in dispozitivele de ordine publica si control al circulatiei pe drumurile publice, impreuna cu personalul Ministerului Afacerilor Interne si al Ministerului Apararii Nationale, in vederea desfasurarii activitatilor/controalelor specifice pe linie de control silvic.
(2) Controalele specifice se fac in punctele de control existente, in functie de personalul disponibil la nivelul garzilor forestiere sau cu atributii de control/de paza pe linie silvica.

CAPITOLUL III - Dispozitii finale
Art. 18. — (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala, pentru masurile prevazute la art. 2 si 8;
b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masurile prevazute la art. 3 si 9;
c) Politia de Frontiera Romana, pentru masurile prevazute la art. 11 si 13;
d) Politia Romana, Politia de Frontiera Romana si Jandarmeria Romana, politia locala, directiile de sanatate publica si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masura prevazuta la art. 12;
e) Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Jandarmeria Romana si Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, pentru masura prevazuta la art. 14.
(2) Nerespectarea masurilor prevazute la art. 2, 3, 8, 9 si 11—14 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul institutiilor prevazute la alin. (1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 19. — Prevederile art. 4 din Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, isi inceteaza aplicabilitatea.

Art. 20. — (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin doua zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare.

Ordonanta Militara nr. 1 poatea fi consultata AICI!

Ordonanta Militara nr. 3 poatea fi consultata AICI!

Ordonanta Militara nr. 4 poatea fi consultata AICI!

Ordonanta Militara nr. 5 poatea fi consultata AICI!

Ordonanta Militara nr. 6 poatea fi consultata AICI!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriTi-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Ordonanta Militara nr. 7/2020. Carantina in Tandarei, reguli simplificate pentru transportatori si Garda Forestiera incepe controalele":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


Poate sunteti interesat si de:

©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016