Referitor la Bilantul DIICOT, Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat ca o medie anuala de 5,4 rechizitorii pe procuror in anul 2014 reprezinta o performanta remarcabila si reflecta o crestere continua a acestui indicator, prin raportare la anii precedenti, informeaza Agerpres.
"Cred ca trebuie sa reflectam insa asupra cresterii procentului de achitari la 4,02% in 2014 fata de 1,2% achitari in 2012, de exemplu, sau a cresterii numarului de restituiri (10 restituiri cu 50 inculpati in 2014) fata de anii precedenti (4 restituiri cu 20 inculpati in 2013)", a precizat Bogdan Gabor in discursul sau, potrivit unui comunicat al CSM remis vineri AGERPRES.
Bogdan Gabor a adresat felicitari pentru procurorii DIICOT, pentru modul in care s-au mobilizat pentru finalizarea urmaririlor penale aflate sub incidenta vechilor coduri.
"Materialul de bilant prezentat de doamna procuror sef adjunct reflecta cu multa acuratete nu numai volumul impresionant de activitati desfasurate pe parcursul anului trecut, dar si faptul ca, asa cum ne-a obisnuit deja, DIICOT stie si continua sa faca performanta", a spus vicepresedintele CSM.
Bogdan Gabor a mai adaugat faptul ca DIICOT nu este un om, ci o institutie ce functioneaza cu si prin oameni si ca succesul ei se bazeaza pe calitatea umana si profesionala a resurselor umane.
sursa: Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<