Romanii au inca un motiv pentru a-si planui o mini-vacanta: vom aveam un weekend de 3 zile sau chiar 4, in functie de cum stabileste angajatul cu angajatorul.
In 2017 s-a stabilit ca ziua de 1 iunie (Ziua Copilului) sa fie zi nelucratoare de sarbatoare legala, indiferent daca esti sau nu parinte. Avand in vedere ca in calendarul Zile libere 2018 1 iunie cade intr-o zi de vineri, putem deja sa ne gandim la ce planuim sa facem cu acest timp liber in plus.
Totodata, sa nu uitam ca si a doua zi de Rusalii este declarata zi nelucratoare de sarbatoare legala. Aceasta cade luni, in aceeasi saptamana cu 1 iunie. Astfel, daca puteti incheia o intelegere cu angajatorul dumneavoastra, atunci e posibil sa lucrati luni, 28 mai, si sa realizati un weekend de 4 zile fara a fi nevoie de concediu de odihna. Asadar, veti inlocui ziua libera de luni, 28 mai 2018, cu cea de joi, 31 mai 2018.
Reamintim ca angajatorii sunt obligati prin lege sa acorde timp liber sau compensatii lucratorilor care sunt nevoiti sa se prezinte in zilele nelucratoare de sarbatoare legala la locul de munca. Conform legislatiei in vigoare, angajatorii trebuie sa recompenseze salariatii care lucreaza in zilele nelucratoare de sarbatoare legala prin acordarea de timp liber corespunzator in maximum 30 de zile de la data in care acestia au fost nevoiti sa lucreze. In cazul in care nu pot acorda zile libere, angajatorii trebuie sa le acorde salariatilor un spor salarial de minimum 100% din salariul de baza.
In calendarul Zile libere 2018 mai avem inca patru zile libere care vor cadea in timpul saptamanii lucratoare:
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Nu uitati! Angajatorii care nu respecta prevederile Codului Muncii si nu acorda salariatilor timp liber in zilele nelucratoare sau care nu-i recompenseaza pentru munca in respectivele zile risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE