Soferii care raman fara permis si solicita reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conducere vor fi obligati sa prezinte si dovada achitarii amenzii care a determinat suspendarea permisului auto.
Legea care adauga aceasta noua conditie a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 481 din 23 mai 2025. Este vorba despre o completare a articolului 104, alineatul (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - Codul rutier.
Potrivit modificarii legale, dupa litera b) de la articolul 104, alin. (1), se introduce o noua litera, lit. c), cu urmatorul continut:
„c) prezinta dovada achitarii amenzii aplicate pentru savarsirea contraventiei care a determinat suspendarea dreptului de a conduce."
Astfel, pe langa testul de cunoastere a regulilor de circulatie, soferii vor fi obligati sa prezinte si dovada ca au achitat amenda care a determinat suspendarea permisului auto, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a perioadei de suspendare.
Prin urmare, conditiile cumulative pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto vor fi:
- sa nu se afle in primul an de la dobandirea permisului de conducere
- sa promoveze testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie
- sa prezinte dovada achitarii amenzii aplicate pentru contraventia care a dus la suspendarea permisului - noua conditie prevazuta de lege
In continuare, conform Art. 104, alin (2), conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
- a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
- sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
- perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
- perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce este aplicata prin insumarea mai multor perioade de suspendare prevazute de lege dintre care cel putin una prevazuta de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
Noua conditie pentru reducerea suspendarii permisului auto va intra in vigoare de luni, 26 mai, dupa ce modificarea a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.
Incepand cu anul 2022, perioada de reducere a supendarii permisului auto este posibila, la cerere, cu o treime, fata de reducerea la 30 de zile, cum era in trecut. Reducerea se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dupa caz.
Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, la cerere, pana in a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie este obligatoriu cand suspendarea a fost aplicata pentru:
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
- nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului ori circulatia pe sens opus, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
- in cazurile in care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile.
Perioadele de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se prelungesc, de drept, fara vreo alta formalitate, cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta pentru sustinerea acestuia pana la expirarea perioadei de suspendare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<