Pedepsele privative de libertate cuprinse intre 4 si 8 ani pentru incredintarea vehiculului unei persoane fara permis, in urma caruia s-a produs un accident, si intre 5 - 10 ani, daca accidentul s-a soldat cu victime, cresc cu o treime.
Iar cei care se urca la volan fara permis vor fi obligati sa execute pedeapsa, indiferent daca produc sau nu accident, prevad doua amendamente admise la proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, adoptat luni de Senat.
"Cred ca in momentul asta, impreuna cu Legea 'Anastasia', cu legea care pedepseste consumul de droguri si consumul, aceasta lege intregeste practic scutul de aparare impotriva celor care savarsesc accidente datorita faptului ca in mod voit si cu bataie de joc fata de lege ignora ideile de siguranta (...). In momentul in care instantele de judecata nu vor mai putea aplica pedepse cu suspendare si in momentul in care cine se urca la volan beat, drogat, fara permis sau cine incredinteaza un autovehicul unei persoane bete sau fara permis, stiu ca nu mai e cale de invoiala cu nimeni, cu siguranta vor deveni mai responsabili, vor deveni mai atenti la respectarea legii", a transmis, in plen, senatorul PNL Daniel Fenechiu, initiator al acestui proiect legislativ alaturi de senatorul PSD Robert Cazanciuc, scrie
Agerpres.
Un alt amendament admis vizeaza eliminarea din lege a articolului care se referea la raspunderea celor care incredinteaza masina.
"La ultimul articol care a fost eliminat, articolul se referea la raspunderea celor care incredinteaza masina. Articolul a fost eliminat pentru ca exista text acoperitor si, altfel, am fi avut doua texte care spun acelasi lucru. Pe motive de paralelism, s-a eliminat. Pentru ca, vazand mai multe texte, exista in momentul de fata acoperire legala pentru aceste situatii. Cel care incredinteaza un autovehicul primeste o pedeapsa asemenea celui care conduce fara sa aiba drept", a detaliat Cazanciuc.
In opinia senatorului PSD, legislatia trebuie sa atraga atentia celor care "mai au aceasta usurinta" de lasa cheile de la masina nesupravegheate.
"Textele in vigoare acopera aceasta situatie. Eficienta va fi legata strict de modul in care instantele vor aplica acest text. In momentul in care stii ca nu mai poti primi decat o pedeapsa cu executare, s-ar putea sa fii mult mai responsabil cand te urci la volan", a sustinut Cazanciuc.
Totodata, ramane nemodificat articolul din proiectul de act normativ potrivit caruia "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani".
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal va fi supusa dezbaterii si votului Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz