HG nr. 492/2018 abroga Regulamentul din 1994 privind controlul de stat al calitatii in constructii si introduce prevederi noi a caror prezentare o consideram de bun augur.
O noutate la inceputul noului Regulament privind controlul de stat al calitatii in constructii este reprezentata de faptul ca de acum incolo dispozitiile actului sunt obligatorii pentru toti factorii implicati care fac obiectul activitatilor prevazute de Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si care au obligatia asigurarii cerintelor fundamentale pentru obtinerea unor constructii de calitate, potrivit responsabilitatilor fiecaruia stabilite in conditiile legii.
HG. nr 492/2018 stabileste ca in constructii controlul de stat al calitatii se aplica tuturor constructiilor, inclusiv instalatiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta sau sursa de finantare. Totodata, se precizeaza si faptul ca de la acest control sunt exceptate locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii.
Controlul, procedura si controlorii
Controlul de stat al calitatii in constructii are in vizor urmatoarele:
- indeplinirea de catre organele de specialitatea ale administratiei publice centrale, comisiile tehnice sau operatorii economici a obligatiilor prevazute de lege referitoare la o serie de proceduri detaliate in Regulament (o noutate la acest capitol este certificarea performantei energetice si auditarea energetica a cladirilor)
- respectarea calitatii constructiilor si corectitudinea lucrarilor efectuate
- respectarea autorizatiilor de construire sau desfiintare
- respectarea avizelor, acordurilor si a altor documente referitoare la constructii emise de autoritati
- imbunatatirea sistemului calitatii in constructii si a regulamentelor aferente componentelor acestuia.
Din noul Regulament a disparut "respectarea reglementarilor tehnice privind modul de tratare a accidentelor tehnice.
Controlul de stat al calitatii in constructii se organizeaza si se exercita in mod diferentiat, dupa cum urmeaza:
- controale curente la factorii si operatorii economici implicati in procesul de proiectare, executie si exploatare a constructiilor, in diverse etape ale acestui proces
- controale prin sondaj
- controale in faze determinante ale executiei lucrarilor de constructii
- controale tematice privind aplicarea componentelor sistemului calitatii in constructii
- controale ca urmare a producerii unor accidente tehnice sau dezastre
- controale sectoriale
Noul Regulament nu mai are incluse inspectiile la autoritatile administratiilor publice centrale si locale implicate in eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire.
Personalul cu atributii de control si inspectie are o serie de obligatii si raspunderi principale, detaliate in Regulament. Fata de vechea reglementare notam obligatii nou inserate sau completate, astfel:
- controlarea, la proprietari, administratori si utilizatori de constructii modul de respectare a reglementarilor privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii la constructii existente, precum si postutilizarea constructiilor.
- dispunerea de masuri, in atentia proprietarilor, administratorilor sau utilizatorilor, pentru reducerea riscurilor privind siguranta vietii oamenilor, in conditiile legii, dupa caz: (i) efectuarea de expertize tehnice la constructii, indiferent de forma de proprietate, destinatie sau sursa de finantare a acestora, atunci cand in urma controlului se concluzioneaza astfel; (ii) incetarea utilizarii constructiilor cand in urma unei expertize se concluzioneaza ca prin neasigurarea cerintei fundamentale rezistenta mecanica si stabilitate este pusa in pericol viata sau integritatea corporala a cetatenilor sau poate cauza distrugerea totala sau partiala a constructiei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea noastra este casa de expeditii si ritmul este foarte dinamic, motiv pentru care targhetele sunt modificate uneori si trimestrial. Din acest motiv targhetele sunt comunicate pe e-mail si nu sunt trecute in fisa postului. Daca un coleg care la evalure a luat calificativul suficient, nu indeplineste targhetele trimise pe e-mail, poate fi sanctionat? Poate fi concediat? Cu stima, Cristina Turcu
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In luna octombrie 2024 am angajat o persoana pe postul de ajutor ospatar cu contract part-time de 6 ore/zi, repartizate inegal. Persoana respectiva are 22 ani si nu lucreaza la alta companie, fiind studenta la master. Avem certificat de handicap accentuat. In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti daca persoana si/sau compania beneficiaza de vreun avantaj. Daca este vreun beneficiu pentru companie va rog sa ne spuneti pasii care trebuie urmati pentru a intra in posesia beneficiului. Daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru un Director Regional care supervizeaza activitatea comerciala a mai multor magazine este mai potrivit Manager de Zona cod cor 142008 sau Director Magazin 112021 cu functie interna Director Regional . Intreb pentru ca nu am gasit cod cor pentru Director regional.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<