
Un criteriu de performanta aparent banal, dar discutabil, le aducea mii de lei in plus la salariu angajatilor din conducerea unei companii aflate in subordinea Ministerului Energiei. Este vorba despre asa-numitul "spor de femeie", iar descoperirea a fost facuta de actualul ministru al Energiei, Bogdan Ivan.
Ministrul a spus, la
Euronews, ca a observat existenta acestui spor atunci cand a analizat propunerile de bonusuri de performanta venite din partea SAPE – Societatea de Administrare a Participantilor in Energie
"La propunerea venita din partea unei companii din subordinea Ministerului Energiei, SAPE, pentru indicatorii de performanta pentru membrii Consiliului de Administratie si ai directoratului, saptamana trecuta, cand am ajuns, dupa toate filtrele, toate avizele si semnaturile tuturor din subordinea mea, am fost foarte atent la detaliul asta si am reusit sa-l vad. Cei care reprezinta compania isi ating indicatorii de performanta si primesc bonusuri la finalul anului. Inseamna ca a fost performanta compania daca in conducerea ei exista cel putin o femeie. Atunci, acest bonus inseamna zece puncte, adica echivalentul a 10% din bonusul de performanta al respectivei companii. Mai era un indicator de performanta. In situatia in care angajatii companiei treceau prin cursuri de formare, conducerea companiei avea automat inca 10% la atingerea targetului pentru bonusul de performanta. Mi s-au parut aberatii si le-am blocat, evident", a spus ministrul Bogdan Ivan.
Ce este "sporul de femeie"?
Ministrul Energiei a explicat ca, daca in conducerea companiei exista cel putin o femeie, intregul board primeste un bonus de 10% din pachetul de performanta anual.
In mod paradoxal, acest asa-numit "spor de femeie" era acordat si barbatilor, atata timp cat era bifat acel unic element formal – prezenta unei femei intr-o functie de conducere.
Spor de femeie in valoare de pana la 7.000 de lei
Ministrul Energiei a estimat ca acel 10% echivala, in functie de performantele financiare ale companiei, cu sume de peste 5.000–7.000 de lei pentru fiecare beneficiar din conducere. Desi nu exista inca datele finale pe anul in curs, impactul bugetar al acestor bonusuri este semnificativ.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
"E o componenta variabila, in functie de cifra de afaceri, de profitul raportat de companie, dar este evident ca vorbeam de cateva mii de lei. Nu am de unde sa stiu de pe acum datele financiare pe care o sa le aiba compania la finalul anului, dar cu siguranta ca vorbim despre cel putin 5.000-7.000 de lei cand vorbim de acel 10%, care mi se pare aberant total", a mai spus ministrul.
Cum apare "sporul de femeie" in documentele oficiale
Ministrul Bogdan Ivan a declarat ca acest beneficiu "nu se numea "spor de femeie", ci scria explicit ca se considera indicator indeplinit in situatia in care o doamna detine o pozitie de conducere in companiei si, automat, tot boardul companiei beneficiaza de acel bonus, pentru ca si-au atins indicatorii de performanta.
"Din punctul meu de vedere, nu are nicio logica, pentru ca nu are importanta genul, ca e barbat sau femeie, cat timp indeplineste conditiile pentru care se creeaza acea competitie pentru a fi in conducerea companiei.... Mi se pare hilar", a mai spus ministrul.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe un pachet fiscal ce include mai multe masuri, printre care si limitarea sporurilor bugetarilor, in incercarea de a reduce deficitul bugetar de la peste 9,3% din PIB spre 7,5% in 2025. Aceasta decizie a fost intampinata cu nemultumire din partea angajatilor si a sindicatelor, care au declansat deja proteste.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.