Trebuie sa recunoastem, antreprenoriatul vine cu provocari atat in viata profesionala, cat si in cea personala. E ca si cum ai incerca sa jonglezi cu trei mingi de foc in timp ce mergi pe sarma! Dar poate asta este si partea distractiva. Fiecare obstacol depasit te face mai puternic si iti aduce satisfactii.
Daca esti pregatit sa transformi provocarile in oportunitati si sa faci din visul tau o realitate, iata, in randurile urmatoare, cinci pasi de urmat pentru a reusi.
Este obositor sa ai propria afacere, dar este si mai obositor daca nu iti setezi obiective clare pentru evolutia si dezvoltarea acesteia.
Prin urmare, defineste-ti obiectivele de business in ceea ce priveste productia, vanzarile, veniturile s.a.m.d., pentru a avea viziune si claritate in activitatile de afaceri pe care le desfasori. De exemplu, stabileste un numar de produse sau servicii pe care vrei sa le vinzi intr-o anumita perioada si monitorizeaza acest obiectiv.
Nu uita de faptul ca un obiectiv pe care l-ai setat va trebui sa aiba un temen limita de finalizare.
Viata de antreprenor este stresanta, de multe ori cu momente epuizante. Contrar statutului pe care il ai, nu trebuie sa fii preocupat doar de munca.
Antreprenorii de succes acorda o atentie sanatatii fizice si psihice, pentru ca stiu ca au nevoie sa se bazeze pe ea. Prin urmare, exista mai multe actiuni pe care le poti face pentru a-ti prioritiza sanatatea:
Pe langa cunostintele profesionale, un antreprenor este un lider care conduce si motiveaza echipa.
Altfel spus, este necesar sa ai o comunicare eficienta cu echipa, furnizorii, clientii si alte persoane. Modalitatile in care circula informatiile (si mai ales acuratetea lor) sunt aspecte care pot influenta succesul unei afaceri.
O comunicare mai eficienta inseamna sa asculti activ oamenii din jurul afacerii tale. De exemplu, pe masura ce vei intelege nevoile si problemele echipei tale, profesionale si personale, productivitatea si eficienta vor fi vizibil imbunatatite.
Fise distractive pentru gradinita
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
In stransa legatura cu pasii de mai sus, ca antreprenor echilibrat este necesar sa stii cand trebuie sa dedici timp familiei.
Prin urmare, atunci cand iti faci agenda saptamanala, nu uita de familie, fie ca este vorba despre o aniversare, un moment special la care copilul isi doreste sa participi sau, pur si simplu, o seara linistita impreuna.
Pauzele si momentele petrecute cu cei dragi iti vor aduce energie sa gasesti solutii potrivite de business.
Nu in ultimul rand, incearca sa gasesti si pregatesti lideri. Chiar daca deciziile cheie iti apartin in totalitate, lasa-ti angajatii sa ia decizii in sfera lor de competente si atributii. Te asiguri nu doar ca poti pleca in vacante, ci si ca telefonul nu-ti va suna mereu cu tot felul de probleme.
In orice mediu de business exista greseli, asta pentru ca orice idee de business vine cu o doza de neprevazut. Prin urmare, una dintre situatiile dificile cu care te vei confrunta in dezvoltarea afacerii, mai devreme sau mai tarziu, o reprezinta modul in care gestionezi esecurile de business.
Un antreprenor echilibrat va reusi sa perceapa greseala ivita ca pe o oportunitate de invatare, respectiv o cale de a imbunatati un anumit aspect in cadrul afacerii sale. Prin urmare, fii un antreprenor mai bun cu fiecare esec care iti iese in fata si tine cont de faptul ca abilitatea de a constientiza nereusitele este esentiala.
In concluzie, pentru a avea o viata de antreprenor echilibrata, va trebui sa aplici o serie de bune practici. O parte dintre ele le-ai descoperit mai sus, insa ca antreprenor esti mereu intr-o continua explorare.
Sursa foto: Shutterstock
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri