Un tanar din Constanta risca acum pedeapsa cu inchisoare, dupa ce a amenintat un politist in mediul online. Acesta a publicat multiple mesaje pe o retea de socializare.
"In cursul zilei de ieri, politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale al Politiei municipiului Constanta s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de ultraj, in urma aparitiei in spatiul public a unei postari de pe o retea de socializare, inaintand dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, pentru efectuarea cercetarilor, conform competentelor. Astfel, la data de 27 noiembrie a.c., un barbat, de 25 de ani a adresat injurii si amenintari la adresa unui politist din cadrul Politiei municipiului Constanta, intr-o postare pe o retea de socializare", se arata intr-un comunicat al IPJ Constanta.
Conform aceleiasi surse, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, impreuna cu politisti si cu sprijinul luptatorilor Serviciului pentru Actiuni Speciale, au pus in aplicare, miercuri dimineata, un mandat de perchezitie domiciliara la locuinta suspectului. Ulterior, tanarul de 25 de ani a fost condus la audieri, fiind cercetat pentru savarsirea infractiunii de ultraj.
"In urma administrarii probatoriului in cauza, procurorul de caz va dispune masurile legale care se impun", precizeaza IPJ Constanta.
E-Juridic va reaminteste ca injuraturile la adresa politistilor vor duce aproape intotdeauna la dosar penal.
Inchisoare pentru amenintare
Infractiunea de ultraj este reglementata de
noul Cod penal intr-o varianta simpla si trei variante agravate. Varianta simpla a infractiunii reia conditiile de incriminare din vechea reglementare [art. 239 alin. (1)-(4) CP 1969] si adauga la acestea si faptele de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si omor savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii. Varianta prevazuta in alin. (2) priveste o incriminare noua, care vizeaza orice infractiune comisa impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia. Ceea ce agraveaza in aceasta situatie infractiunea este scopul special urmarit de faptuitor, acela de a intimida victima sau de a se razbuna pe aceasta, iar fapta sa trebuie sa aiba legatura cu felul in care functionarul isi exercita atributiile de serviciu.
Savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al functionarului public.
Faptele prevazute in alin. (1)-(3), comise asupra unui politist sau jandarm, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate.
Pedepsele incep de la 6 luni sau 2 ani sau amenda,in cazul amenintarii spre exemplu.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: La nivelul societatii noastre a scazut nivelul comenzilor a fost analizata perioada noiembrie-decembrie, urmand ca in decembrie sa se analizeze lunile ianuarie si februarie 2025, astfel s-a hotarat conducerea si reprezentantul salariatilor reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana 4 zile in noiembrie si 4 zile in decembrie Intre timp am mai primit niste comenzi, dar nu cat sa acopere toate cele 4 zile de suspendare si conform analizei am putea sa "acoperim" 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Avem un salariat X angajat din data de 03.08.2023 care in data de 30.07.2024 CIM a fost incetat prin demisie iar cu data de 02.09.2024 se reangajeaza in cadrul aceleasi societati iar in data de 02.10.2024 acesta este internat in spital si primeste concediu medical care are ca si cod de indemnizatie 06 - 5 zile este urgenta - suportata de catre angajator. Cel de al doilea CM are ca si cod de indemnizatie 01- 10 zile eliberat tot de catre medicul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<