Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitia societatilor de brokeraj: un nou punct de interes al investitorilor straini in Romania
La aproape 2 doi ani de cand criza economica mondiala afecteaza si Romania, noile conditii economice au transformat piata de intermediere in asigurari in unul dintre domeniile castigatoare ale industriei financiare existente pe piata, aceasta fiind una dintre ariie de activitate care au reusit cu adevarat sa se adapteze si sa obtina cresteri comparative cu cele din perioada premergatoare crizei.
Mai bine de o treime din asigurarile incheiate in anul 2009 in Romania au fost realizate prin intermediul celor peste 500 de brokeri de asigurare existenti pe piata. Această tendinta s-a mentinut si in primul trimestrul al anului 2010, ponderea primelor brute subscrise prin intermediul societatilor de brokeraj situandu-se, potrivit estimarilor Insurance Profile la 27% din totalul pietei asigurarilor.
Este de remarcat faptul ca, in primele trei luni ale anului 2010, afacerile brokerilor romani au inregistrat o crestere de circa 15%, in termenii volumului de „prime intermediate”, atingand un total de 150 milioane euro. Pentru anul in curs, estimarile specialistilor cu privire la gradul de cuprindere a pietei de brokeraj in totalul pietei asigurarilor indica un procent in urcare de circa 40%, ceea ce se poate traduce printr-o crestere a interesului clientilor fata de companiile de brokeraj in asigurari. Iar acolo unde exista interes din partea consumatorilor pentru produsele de asigurare, va exista implicit si preocuparea investitorilor pe acest segment.
In ultimii ani pe piata asigurarilor au intervenit schimbari majore, astfel ca in anul 2009 a avut loc una dintre cele mai importante tranzactii in materie, prin care o importanta societate de asigurari franceza a intrat pe piata asigurarilor din Romania prin doua fuziuni si o preluare, noua societate facand astfel parte din unul dintre cele mai puternice grupuri internationale de asigurari si financiare.
Cadrul legislativ national in materia asigurarilor este propice infiintarii societatilor de brokeraj precum si achizitionarii de parti sociale/actiuni in cadrul societatilor mentionate, deja infiintate in acest domeniu.
In general, societatile de brokeraj sunt constituite sub forma societatilor cu raspundere limitata, astfel incat vom face referire cu predilectie, la transferul de parti sociale. Astfel, definim partea sociala ca fiind titlul de proprietate care reprezinta o fractiune din capitalul unei societati cu raspundere limitata.
Cel mai utilizat mod de dobandire a partilor sociale este cesiunea care se realizeaza prin intermediul unui contract de cesiune de parti sociale. Partile contractante sunt Cedentul (vanzatorul), care este actualul asociat care detine partile sociale si care urmeaza a le ceda prin transfer si Cesionarul (cumparatorul), adica viitorul asociat care este o persoana juridica si care va prelua aceste parti sociale.
In cazul societatilor de brokeraj, Cedentul este o persoana juridica romana, broker de asigurare, supus unui regim special de organizare si functionare a activitatii in baza dispozitiilor legale privitoare la asigurari si reasigurari in Romania definite de Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, Normele de aplicare ale acesteia precum si Normelor privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare. Din economia normelor legale mai sus mentionate, orice modificare intervenita in legatura cu schimbarea actionariatului, patrimoniului sau transferul partilor sociale, trebuie supusa spre analiza si verificare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din Romania (CSA).
In acest sens, Cesionarul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii pe care legea le impune Cedentului, la momentul constituirii sale, deci si obtinerea avizului CSA necesar in etapa inregistrarii la Registrul Comertului. Una dintre cerintele majore consta in pastrarea obiectului unic de activitate in scopul primirii avizului CSA.
In scopul realizarii cesiunii, Cesionarul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii privind functionarea sa ca cele impuse Cedentului. Astfel, Cedentul trebuie sa aiba calitatea de broker de asigurare si sa desfasoare operatiuni de asigurare si/sau reasigurare. CSA va fi notificat cu privire la contractul de cesiune privind transferul partilor sociale.
Cesionarul, persoana juridica, broker de asigurare si/reasigurare trebuie sa indeplineasca si anumite conditii speciale: a) sa nu fie actionar sau asociat direct ori indirect al unui asigurator, reasigurator sau al unui agent de asigurare ori de reasigurare, si sa nu aiba ca actionar direct ori administrator un asigurator, reasigurator, un agent de asigurare ori de reasigurare, un asistent in brokeraj sau conducatorul unui asistent in brokeraj persoana juridica ori conducatorul unui agent de asigurare persoana juridica. b) asociatii ori actionarii semnificativi, conducatorii executivi si administratorii sa nu aiba cazier judiciar pentru infractiuni contra patrimoniului sau infractiuni prevazute in legislatia financiar-fiscala si cazier fiscal; in situatia in care a desfasurat activitati de intermendiere in asigurari sa nu fi fost radiat din Registrul intermediarilor in asigurari/reasigurari din motive imputabile acestuia. c) administratorii sa nu fie angajati ai societatilor de asigurare si/sau reasigurare pe perioada mandatului la brokerul de asigurare si/sau reasigurare. d) conducatorii executivi sa nu detina functii de conducere la o alta persoana juridica romana sau straina. e) conducatorii executivi si administratorii sa aiba o buna reputatie, onestitate si probitate morala. f) conducatorii executivi sa aiba studii superioare si o experienta de cel putin 3 ani intr-o functie de conducere operativa in domeniul asigurarilor sau de cel putin 5 ani intr-o functie de conducere in domeniul financiar-bancar si/sau al pensiilor private.
Prin „functie de conducere operativa” se intelege inclusiv cea de sef de serviciu/compartiment a carui activitate este relevanta pentru specificul domeniului asigurator sau cel financiar-bancar, precum si functia de director de agentie sau de sucursala a unei entitati care opereaza in acest domeniu.
Pentru fiecare persoana nominalizata in calitate de conducator executiv sau administrator, atunci cand acesta are atributii similare conducerii executive, pentru ultimii 10 ani, CSA va avea in vedere, daca prezinta relevanta, si situatii cum ar fi: a) persoana respectiva se afla sau s-a aflat in conflict cu o autoritate de supraveghere din domeniul asigurarilor sau financiar-bancar ori al pensiilor private din Romania sau din strainatate, a fost sanctionata sau i s-a respins sau retras o autorizatie sau aprobare de catre o asemenea autoritate ori s-a aflat in alta situatie care prin aspectele relevante ar putea avea efecte negative asupra imaginii ori activitatii brokerului la care persoana in cauza este desemnata cu responsabilitati de administrare si/sau de conducere. b) daca a exercitat fara aprobarea CSA o functie pentru care era prevazuta obligativitatea obtinerii unei astfel de aprobari; c) in exercitarea unei fuctii de administrare/conducere a unui asigurator sau intermendiar in asigurari si/sau in reasigurari sau a unei sucursale a unui asigurator sau intermediar in asigurari si/sau reasigurari strain, nu a participat la adoptarea si/sau aplicarea unor decizii privind activitatea acestuia, prin care s-a urmarit satisfacerea unor interese individuale sau de grup. d) entitatile la care persoana respectiva exercita sau a exercitat responsabilitati de administrare/conducere ori la care este sau a fost actionar semnificativ sau asociat s-a aflat in conflict cu vreo autoritate din Romania sau din strainatate, insarcinata cu supravegherea in domeniul asigurarilor sau financiar bancar, au fost supuse vreunei sanctiuni dispuse de o asemenea autoritate e) persoana respectiva a facut sau face obiectul unor proceduri penale.
La solicitarea CSA, Cesionarul persoana juridica straina are obligatia sa prezinte documente (certificate, adeverinte, etc) emise de catre forul omolog in materia asigurarilor din statul de rezidenta al acestuia, din care sa rezulte ca se incadreaza, in unul din urmatoarele tipuri de institutii: institutie de credit, institutie financiara nebancara, societate de servicii si investitii financiare, societate de asigurari/reasigurari, broker de asigurari.
Prin conditiile impuse atat brokerilor de asigurare cat si societatilor de asigurare, CSA ca for superior, are rolul de a proteja persoanele asigurate si de a asigura corecta functionare a sistemului de asigurari din Romania, legislatia romana fiind completata de normele CSA in materia asigurarilor.
Conform raportarilor CSA, piata romaneasca a societatilor de brokeraj in asigurari a inregistrat la sfarsitul anului 2009 un total de 725 mil. Euro in prime de asigurare intermediate. Din analiza situatiilor financiare, la 31 Decembrie 2009, transmise de peste 500 de brokeri de asigurare, a rezultat ca anul 2009 a prezentat o crestere nominala a volumului primelor intermediate cu 7,5% fata de anul 2008. Prin aceste cifre, piata brokerajului in asigurari a ajuns sa reprezinte 35% din totalul primelor brute subscrise de piata asigurarilor din Romania. Astfel, profitul total al pietei de brokeraj in asigurări in anul 2009 a fost cuantificat la 145,3 mil. lei, potrivit datelor prezentate de CSA la Forumul International Asigurari - Reasigurari 2010. Prin raportare la anul 2008 piata de brokeraj a inregistrat asadar, o crestere de 77% , de la 174 mld. lei la 310 mld. lei.
Din aceasta perspectiva, domeniul intermedierilor in asigurari continua sa fie unul de interes major pentru investitori.
Asa cum am aratat, asigurarile de viata au fost cele care si-au sporit ponderea in piata. In acest domeniu s-a inregistrat o crestere in moneda europeana cu 4.3%. Astfel, in primele 6 luni ale anului in curs, asigurarile de viata au reprezentat 18.7% din piata asigurarilor, cu 1.47 puncte procentuale peste ponderea detinuta in prima jumatate a anului 2009.
In schimb, subscrierile aferente asigurarilor generale au scazut in primele luni ale anului in curs cu 5.6% in moneda europeana pana la valoarea de 848 milioane euro, ceea ce reprezinta 81.3% din totalul pietei asigurarilor. Practic asiguratorii au subscris cu 50 mil. euro mai putin decat valoarea afacerilor consemnata in perioada similara a anului trecut.
Insa, revigorarea pietei de asigurari in Romania reprezinta in continuare un pas economic important si un deziderat al anilor urmatori, fiind privita cu optimism de catre investitori, furnizorii si consumatorii de servicii din acest sector.
Prin raportare la dinamica pietei de asigurari, se previzioneaza ca investitia pe aceasta piata va continua si in perioada urmatoare punandu-se accent pe piata de vanzari de polite de asigurare catre persoane fizice, piata pe care vor exista efecte benefice si in viitor.
Intrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective inclusiv KPI pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Reprezentantul legal care era unic asociat si administrator a decedat. Cine va semna pana cand se va face succesiunea? In actul constitutiv este stipulat faptul ca in caz de deces societatea va continua prin mostenitorii legali ai asociatului unic. vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Un ONG are proiecte cu finantare din fonduri europe in derulare, in cadrul careia exista o echipa de implementare a proiectului. Daca ONG-l are un angajat pe functia de asistent manager caruia doreste sa-i atribuie sarcini specifice de implementare a activitatii proiectului de exemplu Coordonator proiect, in acest caz cum se va proceda legal, este necesara incheierea unui act aditional sau este de ajuns daca se face o completare a fisei postului de asistent manager cu atributiile specifice... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Votati articolul "Achizitia societatilor de brokeraj: un nou punct de interes al investitorilor straini in Romania": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi