Angajatorii doresc o modificare a actualului Cod al Muncii care sa le permita desfacerea unilaterala a contractului de munca, in cazul angajatilor-problema, au declarat joi (25 martie 2010) la un seminar de specialitate, reprezentantii locali ai casei vieneze de avocatura Schoenherr. "Marii investitori straini, in general, companii multinationale care ne sunt clienti, ne-au solicitat solutii pentru concedierea salariatilor-problema si situatii din motive neimputabile salariatului cand prevederile Codului Muncii sunt inoperante.
Propunerea echipei specializate din cadrul Schoenherr consta in modificarea cadrului legal pentr a-i permite angajatorului sa procedeze la incetarea efectiva si rapida a relatiilor de munca prin denuntarea unilaterala a contractului, insotita de preaviz si un pachet compensatoriu prestabilit', a spus Carmen Stirbu, senior associate Schoenherr.
Concret, este vorba despre acordarea unui preaviz indelungat/extins, de exemplu de doua-sase luni - in functie de vechime, la care se adauga un pachet compensatoriu de doua-sase salarii - tot in functie de vechime, insotite de mentinerea indemnizatiei de somaj. Modificarea Codului Muncii ofera angajatului o protectie sociala sporita, acordand in acelasi timp angajatorului suficienta flexibilitate pentru a se putea adapta realitatilor economice curente, apreciaza reprezentantii Schoenherr.
Pentru angajator, avantajele ar consta in incetarea imediata a contractului si fara motivarea deciziei, risc minim de a pierde in instanta de judecata si posibilitatea de a inceta oricand orice contract la costuri prestabilite. "O modalitate eleganta de a parasi o companie, cum este cea prezentata, este si in favoarea angajatului care va pleca
bine recompensat si isi va putea reorienta energia catre ceva pozitiv in loc sa stea pe loc si sa sufere. La randul sau, organizatia nu pastreaza pe cineva care este demotivat, care stie ca i se va desface contractul de munca si care nu mai poate sa suporte ceea ce i se intampla", a declarat Adriana Paun, Founder & CEO al companiei belgiene de resurse umane Top Executive Agency din Bruxelles.
Ea a apreciat ca posibilitatea angajatorului de a desface in mod unilateral contractul de munca schimba fundamental relatiile dintre angajat si angajator.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
La randul sau, directorul de resurse umane al companiei CEVA Logistics, Luminita Borisov, a apreciat ca "in momentul de fata, in mod frecvent, angajatorii din Romania sunt in imposibilitate de a renunta la angajatii care nu performeaza sau care nu se mai potrivesc cerintelor actuale. Or, succesul in momentul de fata cere randament maxim si coeziunea organizatiei". De asemenea, Luminta Borisov a mai spus ca firmele vor accepta sa plateasca, de pilda, sase salarii compensatorii, pentru ca "decat sa tina un angajat care nu da randament timp de sase luni, mai bine ii da banii si aduce pe altcineva care da rezultate".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri