Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune de iesire din indiviziune asupra bunurilor succesorale

Actiune de iesire din
indiviziune asupra bunurilor succesorale


INSTANTA1)  ......................
 

                                           Domnule Presedinte,
 


   Subsemnatul2)  ......................................, domiciliat in ................................, str. ....................... nr. ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., reprezentat prin avocat ..........................., cu sediul profesional in .................., str. .................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ....................., chem in judecata pe paratul ....................., cu domiciliul in ..............., str. ....................... nr. ......, sector/judet ......................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea



                      ACTIUNII IN PARTAJ A AVERII SUCCESORALE

sa3):
1. constatati calitatea noastra de mostenitori ai defunctului ................., decedat la data de ............., fost cu ultim domiciliu in .................., str. ........................ nr. ...., bloc ...., scara ...., etaj ...., apart. ....., sector/judet .............;
2. stabiliti masa bunurilor de impartit;



                     DOMNULUI PRESEDINTE AL4)  ........................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.
In materie de mostenire, sunt de competenta teritoriala a instantei celui din urma domiciliu al defunctului cererile privitoare la validarea sau executarea dispozitiilor testamentare, cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile prin care mostenitorii le-ar avea unul impotriva celuilalt, cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia dintre mostenitori sau impotriva executorului testamentar (art. 14 Cod procedura civila).
2. Imparteala mostenirii poate fi ceruta de copartasi (comostenitori): mostenitorii legali si testamentari (legatarii uni- versali  si  cei  cu  titlu  universal);  creditorii  personali  ai  oricarui  mostenitor;  cesionarii  de  drepturi  succesorale  ai copartasilor si in conditiile art. 45 Cod procedura civila, Ministerul Public.
3. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Daca succesiunea este culeasa de cel putin 2 mostenitori, ei dobandesc patrimoniul lasat de defunct (de cuius) in indiviziune, fiecare mostenitor  dobandind  o  cota  ideala  si  abstracta  din  fiecare  molecula  a  fiecarui  bun  ce  compune  mostenirea. Patrimoniul succesoral cuprinde drepturile si datoriile, precum si bunurile celui care a lasat mostenirea. Actiunea de iesire din indiviziune sau partaj este imprescriptibila – fiind lovita de nulitate absoluta orice asumare a obligatiei de
a ramane in indiviziune (art. 728 Cod civil).
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 


3. obligati paratul sa raporteze la masa succesorala darurile primite de la defunct cu ocazia casatoriei;
4. reduceti testamentul facut de defunct in favoarea paratului;
5. stabiliti cotele ce ni se cuvin in calitate de copartasi;
6. declarati iesirea noastra din indiviziunea existenta asupra bunurilor succesorale ramase de pe urma defunctului, prin individualizarea si atribuirea in natura, conform cotelor succesorale a bunurilor ce ne revin;
7. obligati paratul, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT1):

La data de ......................, a decedat defunctul ...................................., conform certificatului de deces seria .................... numar ................................, emis de ............................................, fost cu ultimul domiciliu in ....................................,
str. ....................... nr. ...., bloc ....., scara ..........., etaj .............., apart. ...., sector/judet .................. .

De pe urma sa a ramas urmatoarea masa succesorala:

a) Bunuri mobile:
a.1. ....................................................;
a.2. ................................................... .

b) Bunuri imobile:
b.1. ....................................................;
b.2. ................................................... .

Mostenitori cu vocatie la succesiune am ramas eu si paratul, in calitate de fii ai defunctului.
Potrivit art. 751 si urm. Cod civil, coroborat cu art. 764 Cod civil, masa bunurilor mai sus aratata urmeaza sa fie intregita prin raportarea in natura a ......................., primite de parat ca donatie, fara scutire de raport. De asemenea, conform art. 738 Cod civil, paratul ................., urmeaza sa fie obligat la raportul urmatoarelor datorii catre succesiune ............................. .
Potrivit art. 848 Cod civil, solicit reductiunea liberalitatilor care trec peste partea disponibila si anume: testamentul autentificat sub nr. ....... din ................ si actul de donatie autentificat sub nr. ....... din ................, prin care s-au testat si donat paratului urmatoarele bunuri ......................................... .
Avand in vedere ca, desi subsemnatul am incercat realizarea unei imparteli prin buna invoiala a mostenirii, acest lucru nu a putut avea loc datorita paratului, va solicit sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata si sa dispuneti obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).


1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Procesul de partaj decurge in doua etape: admiterea in prin- cipiu si partajul propriu-zis. Prin incheierea de admitere in principiu a actiunii, instanta constata: masa succesorala, calitatea de copartasi a partilor, cotele ce li se cuvin, creantele si datoriile lor fata de masa succesorala (art. 6735 alin. (1) Cod procedura civila).
 

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ....... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ............... martori, expertiza tehnica2)  .................................. privind3)  ............... .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .........................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. .........................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ4):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Certificatul de deces seria ...... numar ................ .
4. Acte de stare civila.
5. Testamentul autentificat de BNP ........................... la data de .......... sub nr. .... .
6. Contractul de donatie autentificat de BNP........... la data de .......... sub nr. ...... .
7. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........... .
8. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar ......... .

                                                  SEMNATURA


1. Se  indica  textul  de  lege  ce  indreptateste  reclamantul  la  admiterea  actiunii:  art.  728-799  Cod  civil,  coroborat  cu art. 673 indice 1 – 613 indice 14 Cod procedura civila.
2. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris, relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "Actiune de iesire din indiviziune asupra bunurilor succesorale":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016