Actiunea in constatare
Codul de procedura civila defineste in art. 29 actiunea civila ca fiind ansamblul mijloacelor procesuale prevazute de lege pentru protectia dreptului subiectiv pretins de catre una dintre parti sau a unei alte situatii juridice, precum si pentru asigurarea apararii partilor in proces.
Prin urmare, oricine are o pretentie impotriva altei persoane ori urmareste solutionarea in justitie a unei situatii juridice are dreptul sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Cel care are interes poate sa ceara constatarea existentei sau inexistentei unui drept, conform art.35 Cod de procedura civila.
Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului pe orice alta cale prevazuta de lege.
Actiune in constatare – model
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ..............................., domiciliat in ....................., str................., nr........., bl. .........., sc........., ap.............., jud./sector ................., CNP................................, chem in judecata pe......................, cu domiciliul/sediul ...................., str....................., nr............, bl. .........., Sc........., ap.............., sector/judet..................., in
ACTIUNE IN CONSTATARE
pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa constatati ca: ......................................................1
MOTIVELE ACTIUNII
In fapt, ....................................................................................................2
In drept, art. 35 Cod proc.civ. si pe art. ...................................3
Probe:.................................................................4
Anexez la prezenta cerere urmatoarele documente:
1..............................................................................
2..............................................................................
3..............................................................................
Data Semnatura
Domnului Presedinte al .....................................................................5
NOTE:
1. Se va indica solicitarea existentei sau inexistentei unui drept.
2. Se vor relata aspectele de fapt pe care reclamantul isi intemeiaza cererea.
3. Se vor indica si alte texte de lege incidente in cauza.
4. Pentru dovedirea actiunii, reclamantul va indica prin cererea de chemare in judecata toate probele de care intelege sa se foloseasca: inscrisuri, interogatoriu, expertiza de specialitate, martori sau cercetare la fata locului, dupa caz.
5. Se va indica instanta competenta sa solutioneze cererea.
Sursa: 57 Modele cereri si actiuni conform noului Cod de procedura civila
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Legea nr.187/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.precizeaza la art.II. urmatoarele: 3 Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la art. I pct. 1 din prezenta lege, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna. La sfarsitul lunii iunie 2022 se vor acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<