Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in revocarea
unui contract de donatie
(pentru ingratitudine)


INSTANTA1)  ......................
 

                                              Domnule Presedinte,
 


Subsemnatul2)   ......................................,  domiciliat  in3)   .................., str.  ..........
.............  nr.  ........, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................
........., prin mandatar ........................., cu procura speciala nr. ........., autentificata de BNP ......................., la data de ..................., domiciliat in ......................, str.  ........
.................... nr. ........, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .............
..............., formulez prezenta


                 ACTIUNE IN REVOCAREA CONTRACTULUI DE DONATIE4)

incheiat la data de .......... si autentificat sub nr. .........., de Biroul Notarului Public .......
..................., intre subsemnat, in calitate de ............ si parata domiciliata in ..............
............, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., in calitate de ..............., pe care o chem in judecata, pentru5)  desfiintarea contractului de donatie, avand ca obiect apartamentul situat
in ..............., str.................. nr. ....., bl. ......, sc. ...., judet/sector .........., compus din ......... camere si dependinte, in suprafata totala de ......... mp, impreuna cu cota indiviza corespunzatoare din dreptul de coproprietate fortata si perpetua asupra partilor si dependintelor comune din imobil si cu cota indiviza de .........% din dreptul de folosinta asupra terenului aferent in suprafata de ............ mp, din suprafata totala de teren de ............. mp, pe care este construit intregul imobil-bloc, atribuit pe dura-


                    DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  .......................................
 
1 .  Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art.13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are oricare persoana indreptatita sa ceara revocarea donatiei. De regula, revocarea este solicitata de catre donator si, in mod exceptional, de mostenitorii acestuia sau de creditorii chirografari. Insa chiar si donatarul, cel in favoarea caruia s-a facut donatia, poate avea, la un moment dat, interesul in a formula o atare actiune.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Donatia este un contract solemn (trebuie autentificat notarial), unilateral si cu titlu gratuit prin care o parte (donatorul) transmite cu titlu gratuit si definitiv altei persoane (donatar) un drept (real sau de creanta: un imobil, un autoturism, o polita
de asigurare etc.). In principiu, donatia este irevocabila, dar se admite, in situatii limitativ reglementate, revocarea donatiei.
5. Se va motiva cererea formulata.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.

 

ta  existentei  constructiei,  avand  nr.  cadastral  ....../.........,  zona  .......,  parcela  ......,  sola  .............., intrucat1)  donatarul nu a respectat conditiile cu care aceasta s-a facut.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


ta  existentei  constructiei,  avand  nr.  cadastral  ....../.........,  zona  .......,  parcela  ......,  sola  .............., intrucat1)  donatarul nu a respectat conditiile cu care aceasta s-a facut.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):
Subsemnatul am incheiat la data de .............. cu parata un contract de donatie avand ca obiect apartamentul situat in ..........., str. ............ nr. ....., bl. ......, sc. ...., judet/sector ........., compus din ....... camere si dependinte, in suprafata totala de ........ mp, impreuna cu cota indiviza corespunzatoare din dreptul de coproprietate fortata si perpetua asupra partilor si dependintelor comune din imobil si cu cota indiviza de .........% din dreptul de folosinta asupra terenului aferent in suprafata de ............ mp, din suprafata totala de teren de ....... mp, pe care este construit intregul imobil-bloc, atribuit pe durata existentei constructiei, avand nr. cadastral ....../......... zona ..........., parcela .............., sola ........... .
Noi, partile, am convenit ca urmare a donatiei mele parata sa-mi asigure alimente, medicamente, sa ma ingrijeasca cu alte cuvinte.
Desi sunt in nevoie, subsemnatul nu am abuzat niciodata de drepturile mele si cu toate acestea parata refuza sa ma ingrijeasca, subsemnatul primind mancarea si ingijirea corespunzatoare de la pri- eteni si vecini in lipsa ajutorului promis si neonorat al paratei.
De aceea, pentru toate cele de mai sus, va rog sa admiteti actiunea, sa dispuneti desfiintarea contractului  de  donatie  incheiat  intre  parti  in  data  de  ...............  si  autentificat  sub  nr.  ......,  avand  ca obiect3)  ................., cu obligarea paratei-debitoare sa-mi restituie bunul donat si cheltuielile de jude- cata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

1. Cazurile de revocare sunt:
pentru neexecutare, cand donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate (cazul donatiei cu sarcini art. 829 Cod civil);
ingratitudinea donatarului (art. 829,831,833,834 Cod civil); predecesul donatarului (art. 825 Cod civil); nasterea unui copil al donatorului ulterior donatiei (art. 836 Cod civil) in acest caz, donatia se revoca de drept; donatia intre soti (art. 937 Cod civil).
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile in vederea revocarii donatiei.
3. Daca bunurile donate nu mai exista, donatorul are dreptul la contravaloarea lor, iar in cazul in care bunul a fost grevat de sarcini, donatorul are dreptul la despagubiri. In ceea ce priveste fructele lucrului (de ex. chiriile), legea prevede ca ele se restituie numai de la data cererii de revocare. In cazul revocarii pentru survenienta de copil, revocarea produce insa si efecte retroactive, de la data incheierii contractului de donatie, asa incat tertii dobanditori, prin acte intre vii sau mortis causa, sunt tinuti de restituirea bunului (in cazul bunurilor mobile, desigur tertul se va putea apara invocand exceptia prevazuta de art. 1909-1910 Cod civil, iar in cazul imobilelor prescriptia achizitiva scurta de 10-20 de ani). In consecinta, partile trebuie repuse in situatia anterioara incheierii contractului. Prin aceasta desfiintare, se desfiinteaza si titlul prin care tertii au dobandit bunurile in cauza, ei fiind datori a le restitui, astfel incat vor fi chemati de reclamant la randul lor in judecata pentru ca hotararea judecatoreasca ce va fi obtinuta sa le fie opozabila. Fructele sunt datorate de la data notificarii nasterii copilului.
 

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm., art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ........ .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .............................., domiciliat in .........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ..............................,  domiciliat  in  .........................,  str.  ...............................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratei la interogatoriu.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.

ANEXEZ2):
1. .............................................. .
2. Contractul de donatie incheiat intre parti sub nr. ...... din data de ......... .
3. Dovada punerii in intarziere.
4. Procura speciala nr. ..... autentificata de BNP .............. la data de ........ .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........ si timbru judiciar ............. .

                                                     SEMNATURA1. Se indica textul de lege ce indreptateste pe reclamant la admiterea actiunii: art. 1020 coroborat cu art. 825, 837, 829-830, 831, 933, 834, 937 Cod civil.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016