Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune pauliana
(revocatorie impotriva unui act cu titlu oneros sau gratuit)

 
INSTANTA1)  ......................
 

                                             Domnule Presedinte,
 


Subscrisa S.C. ............................., cu sediul in .................., str. .......................... nr. ...., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., cod unic de inregistrare ................, atribut fiscal .....................,  numar de ordine in registrul comertului ........../........../..............., cont deschis la Banca ...............
..........., sucursala .................., cu numarul ............................, reprezentata prin avocat  .........................,  cu  sediul  profesional  in  .......................,  str.  ......................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................, chemam in judecata pe paratii2):
1. debitoarea S.C. ..............................., cu sediul in .........................., str. .......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ......, apart. ......., sector/judet ....................................., cod unic de inregis- trare ....................., atribut fiscal ............., numar de ordine in registrul comertului ........./......./.........., cont deschis la Banca .................., sucursala ..................., cu numarul ......................, si
2. S.C. ..................................., cu sediul in ..............................., str. ................................. nr. ....., bloc ....., scara ......., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................................, cod unic de inregis- trare ......................., atribut fiscal ................., numar de ordine in registrul comertului ....../......./......, cont  deschis  la  Banca  ...............,  sucursala  ..................,  cu  numarul  ...................,  pentru  ca  prin hotararea ce veti pronunta pe calea


                                                ACTIUNII PAULIENE3)

sa dispuneti revocarea contractului de vanzare-cumparare incheiat la data de ..............................., cu


                     DOMNULUI PRESEDINTE AL4) .......................................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Este recomandabil ca prin cererea de chemare in judecata sa se citeze si debitorul reclamantului pentru ca hotararea sa-i fie opozabila.
3. Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 969 Cod civil). Conventiile n-au efect decat intre partile contractante (art. 973 Cod civil), creditorii pot insa, in nume personal, sa atace actele de viclenie facute de debitor in prejudiciul drepturilor lor (art. 675 Cod civil). Actiunea pauliana sau revocatorie este asadar acea actiune prin care creditorul poate cere revocarea/desfiintarea pe cale judecatoreasca a actelor juridice incheiate (cu titlu gratuit sau oneros) de debitor in vederea prejudicierii sale, cand prin incheierea actelor debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insol- vabilitate.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

numarul  ...........  si  autentificat  de  Biroul  Notarului  Public  ..................,  sub nr.  ............./.............., intre parata, in calitate de cumparator, si S.C. ..............................., cu sediul in ................., str. ................ nr. ....., bloc ......, scara ......, etaj ...., apart. ....., sector/judet ..............................................., cod unic de inregistrare .............., atribut fiscal ...................., numar de ordine in registrul comertului ....../................../....., cont  deschis  la  Banca  .....................,  sucursala  ...............................,  cu  numarul  ...............................,  in calitate de vanzator, avand ca obiect imobilul-teren si constructie industriala din ..........................
......, str.   .........................................   nr.   ......,   numar   cadastral   .............,   sola   ...........,   tarla   ............, sector/judet ..................., in valoare estimativa de ............. lei1).
Va  solicitam  de  asemenea,  in  conformitate  cu  dispozitiile  art.  274  Cod  procedura  civila,  sa obligati paratele sa ne plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:


IN FAPT2):
Subscrisa am incheiat la data de .............. un contract cu debitoarea S.C. ............................., cu sediul  in  .........................,  str.  .......................  nr.  .....,  bloc  ......,  scara  .....,  etaj  ....,  apart.  ....., sector/judet  ..........................,  cod  unic  de  inregistrare  ......................,  atribut  fiscal  ......................, numar de ordine in registrul comertului ..../........../...............,   cont deschis la Banca ....................., sucursala ......................, cu numarul ................................., urmare caruia aceasta imi datoreaza suma de ........................ lei.
Prin hotararea judecatoreasca nr. .........., din data de ............., pronuntata de .............., instanta constatand creanta mea certa, lichida si exigibila a dispus obligarea debitoarei S.C. ........................... sa-mi plateasca suma datorata de ............... lei, hotarare devenita definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie.
Debitoarea S.C. ............................. este insolvabila, asa cum rezulta din procesul-verbal incheiat de executorul judecatoresc angajat de subscrisa, in vederea executarii silite a creantei ce o detin.
Prin investigatiile efectuate ulterior acestui moment, am constatat ca la data de ............, ulterior crearii si garantarii creantei ce o detinem, debitoarea a vandut paratei din acest dosar imobilul-teren si constructia industriala din ................., str. ......................................... nr. ......, numar cadastral .................., sola ..........., tarla ..........., sector/judet ........................., cu pretul declarat de ............................... lei, act autentificat sub nr. ....../......... de Biroul Notarului Public .................. .

1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului. Pentru iden- tificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei,  justificand  si  argumentand  demersul  justitiar.  Reclamantul  trebuie  sa  faca  dovada  ca  sunt  indeplinite conditiile intentarii actiunii revocatorii: actul atacat sa fi creat creditorului un prejudiciu, chiar si acela al crearii sau maririi starii de insolvabilitate a debitorului, frauda debitorului, in sensul ca a avut cunostinta de rezultatul pagubitor al actului fata de creditor, creanta pe care o are creditorul sa fie certa (adica ferma, existenta ei sa nu nasca discutii), lichida (sa aiba cuantumul determinat) si exigibila (sa fi ajuns la scadenta), paratul-debitor al obligatiei de a da sau a face a fost pus in intarziere, si nu exista vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune nu este prescris (actiunea pauliana este supusa termenului general de prescriptie de drept comun de 3 ani).
 

Aceasta  diminuare  a  patrimoniului  debitorului  meu  este  rezultatul  unei  fraude  si  a  conventiei celor doi cocontractanti, debitorul subscrisei si paratul din acest dosar, ambii cunoscand existenta creantei mele si urmarind impiedicarea realizarii ei, asa cum reiese din imprejurarile de fapt expuse in precedent, pe care le voi demonstra in cadrul prezentei actiuni1). Pentru toate cele de mai sus, va rugam sa admiteti actiunea asa cum fost formulata, cu obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Ne intemeiem prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm., art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2)  974 Cod civil.
In dovedirea actiunii intelegem sa ne folosim de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ...... martori, expertiza tehnica3)  ................................, privind 4)  .................... .
Propunem ca martori spre a fi audiati pe:
1. ..............................., domiciliat in ................., str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ................................, domiciliat in .............., str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicitam de asemenea sa dispuneti citarea paratei la interogatoriu.

Depunem prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratei.

ANEXAM5):
1. .............................................. .
2. Contractul atacat incheiat intre parati sub nr. ...... din data de ........... .
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ......... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ....... si timbru judiciar .......... .


                                                   SEMNATURA

1. Complicitatea la frauda a tertului cu care debitorul a incheiat actul atacat este o conditie de admisibilitate a actiunii revocatorii indispensabila in cazul atacarii unui act cu titlu oneros. Cand actul este cu titlu gratuit (de ex. revocarea unei donatii)
este suficienta frauda debitorului.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 974 Cod civil coroborat eventual cu alte arti- cole din Codul civil: 728, 1488, 1542 etc.
3. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila, topometrica, medico-legala etc.).
4. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
5. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016