Actul constitutiv reprezinta un document fudamental fara de care o entitate juridica nu poate lua nastere. Acesta stabileste structura de conducere, drepturile si obligatiile membrilor, definind obiectul de activitate si modalitatea de functionare.
Act constitutiv (Contract de societate - pentru societatile: in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata – cu doi sau mai multi asociati)
SUBSEMNATII2): 1. .........................................................., avand codul numeric personal ..............................................,(numele si prenumele) nascut la data de ......................... in ............................................., judetul/sectorul ............................, (localitatea) domiciliat in .........................., judetul/sectorul .............................., posesorul actului de identitate seria ................ nr. ...................., eliberat de ......................... la data de ........................., cetatean ..............., in calitate de asociat
sau/si
2. ...................................................., nascut(a) la data de ............................. in ...................................,
(numele si prenumele) (localitatea)
tara ........................, str. ............................ nr. ........., avand pasaportul seria ............................ nr. ........................., eliberat de ......................, de cetatenie ......................, in calitate de asociat
3. .............................
4. ....................... etc.
sau/si
1. S.C. .................................................................., S.N.C./S.C.S./S.A./S.C.A./S.R.L. cu sediul social
(denumirea)
in ......................................, str. .......................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ....., apartament ......,
(localitatea)
judetul/sectorul ...................................., avand codul unic de inregistrare nr. .................., atribut fiscal ............................................................................. si numar de ordine in registrul comertului ........../.............../................., contul nr. .................... deschis la ..........................., telefon ........................., fax ................................, reprezentata prin ........................, cu functia de .................................., in calitate de asociat
sau/si
2. S.C. ................................................................, cu sediul social in ...................................................,
(denumirea si forma societatii) (localitatea)
tara ......................................., societate ..................................., avand numarul de ordine din registrul
(nationalitatea)
comertului/codul unic de inregistrare ................................................................. in calitate de asociat
(potrivit legii nationale)
3. ...................
4. .................. etc.
au convenit sa constituie o societate in nume colectiv/in comandita simpla/cu raspundere limitata, in conformitate cu Legea nr. 31/1990 (republicata si modificata ulterior), a dispozitiilor Codului civil si a celelorlalte dispozitii legale privind societatile, precum si cu prevederile prezentului contract de societate/act constitutiv.
1. FORMA JURIDICA A SOCIETATII
1.1. Societatea este persoana juridica romana constituita in forma de societate in nume colectiv/in comandita simpla/societate cu raspundere limitata.
1.2. In cazul in care adunarea generala a asociatilor va hotari transformarea formei juridice a societatii, aceasta transformare va determina in mod obligatoriu modificarea pct. 1.1., precum si indeplinirea formalitatilor de autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, impuse de lege.
2. DENUMIREA SOCIETATII
2.1. Denumirea societatii este: „...............................“ S.N.C./S.C.S./S.R.L. in conformitate cu dovada privind disponibilitatea firmei nr. ........ din ......................... eliberata de .............................. .
2.2. In toate actele, publicatiile, facturile si in orice alte documente care emana de la societate, denumirea societatii va fi urmata de initialele S.N.C./S.C.S./S.R.L., sediul, codul unic de inregistrare, atributul fiscal si numarul de ordine din registrul comertului.
3. SEDIUL SOCIETATII
3.1. Sediul social al societatii este in Romania, ..........................................., str. .................................
(localitatea)
nr. .........., bloc ......, scara ......., etaj ........., apartament ........., judetul/sectorul ........., codul postal .................................... .
3.2. Societatea isi va putea schimba sediul si va putea infiinta sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati, fara personalitate juridica, in tara si in strainatate, in raport de planul de dezvoltare a ei si potrivit legii romane sau straine aplicabile in speta.
3.3. Societatea va infiinta, odata cu constituirea ei, urmatoarele unitati fara personalitate juridica astfel3):
a) sucursale:
1. ..............
2. .............. etc.
b) agentii
1. ...............
2. ............... etc.
c) reprezentante:
1. ...............
2. ............... etc.
4. EMBLEMA SOCIETATII
4.1. Emblema societatii este cea prezentata in anexa si reprezinta .......................................................
(descrierea elementelor componente ale desenului)
4.2. Emblema a fost inregistrata la O.S.I.M. conform certificatului nr. ............. din .......................... .
5. OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETATII
5.1. In conformitate cu clasificarea activitatilor din economia nationala – CAEN, societatea are ca obiect urmatoarele activitati:
a) clasa .......................................................................................................................................
b) clasa .............................................................................................................................. etc.
5.2. Domeniul si activitatea principala sunt urmatoarele: ................................................................ .............................................................................................................................................................. .
5.3. Activitatile prevazute la pct. 5.1. se vor realiza impreuna sau separat, in oricare dintre domeniile si activitatile sus-mentionate, urmand a se desfasura si toate acele activitati conexe necesare realizarii obiectului de activitate propus, in conformitate cu legea.
5.4. Pentru activitatile pe care le va desfasura societatea, asociatii se obliga sa obtina avizele si autorizatiile necesare realizarii lor.
5.5. Societatea isi va putea realiza obiectul de activitate atat in Romania, cat si in strainatate, in zone libere, in moneda autohtona sau in monedele altor tari, cu respectarea dispozitiilor legii.
5.6. Societatea va putea participa, in calitate de actionar sau asociat, la alte societati, in conditiile legislatiei in vigoare.
5.7. De asemenea, societatea va putea desfasura orice alta activitate legata direct sau indirect de obiectul sau ori il va putea extinde, adapta sau modifica, in conditiile prevazute de prezentul act constitutiv si cu respectarea legii.
6. CAPITALUL SOCIAL
6.1. Asociatii au hotarat ca societatea sa aiba un capital social in valoare de .................. lei, din care:
a) in numerar ................. lei
b) in natura ................. lei
– Modul de evaluare si evaluarea propriu-zisa a aportului in natura s-a efectuat prin expertiza anexa.
6.2. Capitalul social este divizat in .......... parti sociale, egale sau indivizibile, fiecare avand o valoare nominala de minimum ................... lei.
6.3. Bunurile care constituie aportul social in natura al capitalului social, pe parcursul dezvoltarii activitatii societatii, vor deveni proprietatea acesteia si nu vor putea fi instrainate decat cu acordul unanim al adunarii generale a asociatilor.
6.4. In cazul retragerii sau excluderii unuia dintre asociati, acesta are dreptul la restituirea contravalorii aportului la capitalul social, evaluat oficial la data respectiva, dupa deducerea eventualelor creante ale societatii din contravaloarea aportului sus-mentionat.
6.5. Capitalul social poate fi majorat, in baza hotararii Adunarii generale, prin:
a) admiterea de noi asociati;
b) includerea de rezerve sau profituri cuvenite asociatilor;
c) noi aporturi de capital in numerar sau in natura (evaluate de experti);
d) alte modalitati legale.
Majorarea capitalului social se va realiza in conformitate cu procedura prevazuta de lege.
6.6. Reducerea capitalului social se poate efectua in baza hotararii Adunarii generale a asociatilor, cu conditia de a nu se diminua sub limita minima prevazuta de lege, aratandu-se motivele care au determinat-o si procedeul folosit pentru efectuarea ei.
Hotararea de reducere a capitalului devine operanta numai dupa expirarea termenelor prevazute de lege.
6.7. Aporturile la capitalul social al asociatilor sunt urmatoarele4):
a) Asociatul ........................ subscrie ................. parti sociale, in valoare de ............. lei, reprezentand ......% din capitalul social.
b) Asociatul .........................
c) Asociatul ......................... etc.
6.8. Capitalul social subscris a fost varsat integral la data semnarii prezentului contract/act constitutiv.
6.9. Eventualii asociati ulteriori sunt obligati sa depuna integral aporturile subscrise.
6.10. Aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi.
6.11. Participarea asociatilor la beneficii si pierderi se determina in raport cu numarul si valoarea partilor sociale detinute, conform legii.
6.12. Detinerea de parti sociale implica, de drept, recunoasterea si insusirea prevederilor prezentului act constitutiv, cu toate modificarile si completarile ulterioare.
6.13. Partile sociale confera asociatilor dreptul sa primeasca dividende.
6.14. Cesiunea partiala sau totala a partilor sociale catre terti se face cu acordul asociatilor si cu respectarea dreptului lor de preemtiune, cu indeplinirea conditiilor de fond si forma prevazute de lege.
6.15. In caz de deces al unui asociat, partile sociale se transmit prin mostenire legala sau testamentara, potrivit legii.
6.16. Fiecare parte sociala da dreptul asociatilor la un vot in adunarea generala.
7. DREPTURILE SI OBLIGATIILE ASOCIATILOR
7.1. Drepturi si obligatii decurgand din partile sociale:
a) societatea va tine evidenta partilor sociale intr-un registru ce se va pastra la sediul societatii;
b) administratorul/administratorii vor elibera, la cerere, un certificat constatator al drepturilor asupra partilor sociale, dar cu mentiunea ca acesta nu poate servi ca titlu pentru transmiterea drepturilor constatate, sub sanctiunea nulitatii transmiterii;
c) fiecare parte sociala transmisa si varsata confera posesorului ei un drept proportional egal, potrivit cu numarul partilor sociale existente, drept de vot in Adunarea generala, participarea la profit sau la activul social, precum si alte drepturi prevazute in Actul constitutiv.
7.2. Drepturi si obligatii decurgand din exercitarea dreptului de vot:
a) hotararile privind organizarea si functionarea societatii vor fi luate in Adunarea generala, cu majoritatea absoluta5) a voturilor;
b) hotararile privind modificarea Actului constitutiv al societatii se iau cu votul tuturor asociatilor.
7.3. Fiecare asociat este obligat sa verse cota sa de participare la capitalul social, in stricta conformitate cu dispozitiile legii si ale prezentului Act constitutiv.
7.4. Asociatii raspund numai in limitele partilor sociale, obligatiile societatii fiind garantate cu capitalul ei social.
7.5. Patrimoniul societatii nu poate fi grevat de datorii, obligatiile acestuia fiind garantate cu ca- pitalul social.
7.6. Un creditor al unui asociat poate formula pretentii numai asupra partii din beneficiul societatii care i se va repartiza acestuia de Adunarea generala sau asupra cotei-parti cuvenite la excluderea sau retragerea lui ori la lichidarea societatii, conform prevederilor Actului constitutiv.
8. ADUNAREA GENERALA
8.1. Hotararile asociatilor se iau in Adunarea Generala sau prin corespondenta, potrivit optiunii membrilor acesteia.
8.2. Adunarea generala decide prin votul reprezentarii majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale.
8.3. Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor (afara de cazul cand legea sau in actul constitutiv nu se prevede altfel).
8.4. Fiecare parte sociala da dreptul la un vot. Un asociat nu poate sa-si exercite dreptul la vot in deliberarile adunarilor generale ale asociatilor referitoare la aporturile sale in natura sau la actele juridice incheiate intre ele si societate.
8.5. Daca Adunarea generala legal constituita nu poate lua o hotarare valabila ca urmare a neinstruirii majoritatii cerute, Adunarea generala convocata din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti.
8.6. Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
b) sa desemneze administratorii si cenzorii sau, dupa caz, auditorii interni, sa ii revoce si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor sau, dupa caz, a auditorilor interni pentru daunele pricinuite societatii, desemnarii si persoana insarcinata sa o exercite;
d) sa modifice actul constitutiv.
8.7. Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau ori de cate ori este necesar.
Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin 1/4 din capitalul social, vor putea cere convocarea Adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.
Convocarea se face in forma prevazuta de prezentul act constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.
8.8. Deciziile Adunarii generale luate in conditiile legii, ale Actului constitutiv, vor fi obligatorii si pentru asociatii absenti sau reprezentati, precum si pentru cei care au votat impotriva hotararilor luate. Asociatul unic, in cazul societatilor cu raspundere limitata, va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii. Asociatul unic consemneaza in scris orice decizie pe care o adopta si are calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat unic este, cu exceptia cazului in care calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie.
9. ADMINISTRAREA SOCIETATII
9.1. Conducerea si administrarea societatii se va face de catre dl/dna ...................................de cetatenie .......................................... fiul/fiica ............................ lui ......................................... si al ............................................................. nascut(a) la data de ............................................ in ................................ judetul/sectorul ..............., cu domiciliul in ..........................................................
(localitatea)
str. .............................................. nr. ............ bl. ............. sc. ............. et. ............. ap. ............. judetul/sector ......................... posesorul/posesoarea B.I./C.I. seria ......................................... nr. ................................ eliberat(a) de ................................... la data de ............................. CNP .............................................., care va avea functia de administrator/director general etc.
9.2. Administratorul societatii are puteri depline pe care le va exercita in mod exclusiv, pe durata nelimitata si, totodata va reprezenta societatea in relatiile cu tertii.
9.3. In lipsa administratorului societatii, drepturile si obligatiile acestuia vor fi delegate persoanei delegata de acesta printr-un act notarial in care se vor mentiona durata, obiectul si limitele mandatului.
9.4. Societatea va tine, prin grija administratorului, Registrul asociatiilor care poate fi cercetat de asociati si creditori.
10. ACTIVITATEA FINANCIAR-CONTABILA
10.1. Exercitiul economico-financiar incepe la data de 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie ale fiecarui an.
10.2. Primul exercitiu economico-financiar incepe la data inmatricularii societatii in registrul comertului.
10.3. Evidenta contabila a societatii, inclusiv bilantul contabil si contul de profit si pierderi, se vor tine in lei, in limba romana, potrivit legii.
10.4. Bilantul contabil, contul de profit si pierderi si raportul de gestiune se vor intocmi, in mod obligatoriu, anual, precum si in situatia lichidarii societatii; ele se depun in termen de 15 zile de la data Adunarii generale, la Oficiul National al Registrului Comertului.
10.5. In bugetul de venituri si cheltuieli se pot cuprinde cheltuieli de sponsorizare si de reprezentare in limita procentelor prevazute de lege, din cifra de afaceri a societatii.
10.6. Calcularea si repartizarea profitului se face astfel:
a) profitul se stabileste prin bilantul aprobat de Adunarea generala;
b) pentru determinarea profitului net se va deduce din profitul anual fondul de rezerva care va fi de pana la .....% din totalul profitului prevazut in bilantul anual, constituirea acestuia facandu-se pana va atinge .....% din capitalul social;
c) Adunarea generala poate stabili cota-parte din profit pentru constituirea de fonduri de dezvoltare, investitii, reparatii capitale si alte fonduri prevazute de lege;
d) dupa deducerea impozitului legal datorat bugetului de stat, profitul net realizat se stabileste pe cote-parti, sub forma dividendelor ce se platesc asociatilor, proportional cu aportul fiecaruia la capitalul social si cu activitatea lor in cadrul societatii, in baza hotararii Adunarii generale.
10.7. In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, asociatii sunt obligati sa analizeze cauzele si sa ia masurile ce se impun.
11. CONTROLUL ACTIVITATII SOCIETATII
11.1. Oricare dintre asociati are dreptul de a cere si de a primi date privind situatia patrimoniului, a veniturilor si pierderilor, precum si orice alte date legate de activitatea sociala si au acces la toate documentele acesteia.
11.2. Adunarea asociatilor numeste in calitate de cenzor/cenzori ..................................................., ori, un auditor financiar, dupa caz. in lipsa de cenzori sau, dupa caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociati care nu este administrator al societatii va exercita dreptul de control.
11.3. Cenzorii raspund in fata societatii conform legii, putand fi revocati sau suspendati de
Adunarea generala.
12. DURATA SOCIETATII, MODIFICAREA FORMEI JURIDICE EXCLUDEREA SI RETRAGEREA ASOCIATILOR
12.1. Durata de functionare a societatii este de ................. ani, cu incepere de la data inmatricularii ei in registrul comertului.
sau
Durata de functionare a societatii este nelimitata, cu incepere de la data inmatricularii in registrul comertului.
12.2. Durata de functionare a societatii poate fi prelungita in conditiile legii, pe baza hotararii Adunarii generale.
12.3. Adunarea generala poate hotari modificarea formei juridice a societatii, care devine opozabila tertilor numai dupa indeplinirea formalitatilor de autentificare, autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, cerute de lege la infiintare.
12.4. Poate fi exclus din societate:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de insolventa sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie si contravine dispozitiilor art. 80 si 82 din Legea nr. 31/1990 (republicata si modificata ulterior);
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Excluderea se cere instantei judecatoresti de societate sau de catre un asociat. Asociatul exclus:
a) raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana cand acestea nu au fost repartizate potrivit actului constitutiv;
b) nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
c) ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
12.5. Poate sa se retraga din societate asociatul:
a) cu acordul tuturor celorlalti salariati;
b) pentru motive temeinice (in lipsa unor prevederi in actul constitutiv) in baza unei hotarari a instantei judecatoresti.
Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de instanta judecatoreasca.
13. DIZOLVAREA SI LICHIDAREA SOCIETATII
13.1. Au ca efect dizolvarea societatii si dau dreptul fiecarui asociat sa ceara deschiderea proce- durii lichidarii acesteia urmatoarele:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea Adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum si in cazul neintelegerilor grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) insolventa societatii;
g) in orice alte situatii, prin hotararea Adunarii generale a asociatilor, luata cu unanimitate de voturi.
13.2. Lichidarea societatii se face de unul sau mai multi lichidatori numiti de Adunarea generala, care pot fi persoane fizice sau persoane juridice, astfel:
a) din momentul intrarii in functiune a lichidatorilor, mandatul administratorului/ administratorilor inceteaza, acesta/acestia nemaiputand intreprinde noi operatiuni in numele societatii;
b) lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii;
c) lichidatorii isi indeplinesc mandatul sub controlul Adunarii generale;
d) lichidatorii pot aparea in fata instantelor judecatoresti si pot incheia tranzactii si compromisuri cu creditorii societatii;
e) lichidatorii ii pot instiinta pe creditori, printr-un anunt public, despre lichidarea societatii, cerandu-le sa-si prezinte pretentiile intr-un anumit termen;
f) lichidatorii care efectueaza noi operatiuni ce nu sunt necesare scopului lichidarii raspund, personal si solidar, de executarea acestora;
g) din sumele rezultate ca urmare a lichidarii vor fi satisfacuti creditorii privilegiati si apoi ceilalti creditori;
h) lichidatorii vor intocmi bilantul de lichidare si vor face propuneri de repartizare intre asociati a rezultatelor financiare ale lichidarii, conform calculului si repartizarii beneficiilor si pierderilor, aprobat de Adunarea generala, tinandu-se seama de cotele de participare ale acestora la capitalul social, precum si de activitatea fiecaruia la bunul mers al societatii;
i) pe baza bilantului de lichidare, lichidatorii vor intocmi acte ce vor urma cursul stabilit de lege, iar dupa incheierea lichidarii, vor cere radierea societatii din registrul comertului;
j) toate documentele emise de societate in perioada lichidarii vor contine denumirea societatii urmata de cuvintele „societate in lichidare“.
14. SOLUTIONAREA DIFERENDELOR
14.1. Toate neintelegerile intervenite in legatura cu interpretarea sau executarea prezentului Act constitutiv vor fi solutionate pe cale amiabila.
14.2. In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti.
15. CLAUZE FINALE
15.1. Prevederile prezentului Act constitutiv se completeaza cu orice alte dispozitii legale aplicabile societatilor.
15.2. Prezentul act constitutiv intra in vigoare dupa inmatricularea societatii in registrul comertului.
15.3. Prezentul Act constitutiv s-a incheiat in ................. exemplare originale, astazi ................. .
ASOCIATI
Note
1. Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane, caz in care se intocmeste un act denumit act constitutiv.
Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. Forma autentica este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un teren;
b) se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica. Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului. Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori, cu exceptia persoanelor care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru sanctiunile prevazute la art. 337 din Legea nr. 85/2014 (M.Of. nr. 466/25.06.2014) privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de Legea nr. 31/1990 (republicata si modificata ulterior). Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane.
2. La societatea in comandita simpla se vor arata asociatii comanditari si asociatii comanditati.
3. Acest punct este optional. In cazul in care se introduce un asemenea punct, pentru fiecare unitate din cadrul genului respectiv trebuie sa se indice: sediul, localitatea si tara (in care vor functiona), precum si adresele lor.
4. La societatile cu raspundere limitata.
5. Majoritate, cvorum cu care se adopta hotararile intr-un organ colegial; poate fi: absoluta – cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor organului; calificata – doua treimi din totalul membrilor; simpla – jumatate plus unu din cei prezenti; relativa – cea care obtine mai multe voturi atunci cand sunt supuse la vot mai mult de doua propuneri.
6. Daca nu a fost stabilita prin actul constitutiv.
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale
Capitolul I Actul constitutiv al societatii
Articolul 5
(1) Societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.
(2) Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul.
(3) Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
(4) Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. In cuprinsul prezentei legi, denumirea act constitutiv desemneaza atat inscrisul unic, cat si contractul de societate si/sau statutul societatii.
(5) In cazurile in care contractul de societate si statutul constituie acte distincte, acesta din urma va cuprinde datele de identificare a asociatilor si clauze reglementand organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii societatii.
(6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un imobil;
(la 13-06-2011, Lit. a) a alin. (6) al art. 5 a fost modificata de pct. 2 al art. 10, Sectiunea a 3-a, Cap. II din LEGEA nr. 71 din 3 iunie 2011, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 10 iunie 2011. )
b) se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica.
(7) Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului.
Nota
A se vedea ORDINUL nr. 5.307/C din 21 noiembrie 2022, pentru aprobarea formatului formularului-tip de act constitutiv, a formatului cererii de inregistrare, a formatului, a elementelor de siguranta si a structurii certificatului de inregistrare, in forma letrica si electronica, a modelului declaratiei-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii, a modelului certificatului constatator privind inregistrarea declaratiei pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii si a structurii identificatorului unic la nivel european - EUID, publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 1131 din 24 noiembrie 2022.
Articolul 6
(1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori carora li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege.
(la 26-11-2022, Alineatul (2) din Articolul 6 , Capitolul I , Titlul II a fost modificat de Punctul 1, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
Articolul 6^1
Prin semnarea actului constitutiv, fondatorii isi asuma raspunderea pentru indeplinirea conditiilor prevazute la art. 6 pentru a fonda o societate, in actul constitutiv fiind prevazuta o clauza in acest sens.
(la 26-11-2022, Capitolul I din Titlul II a fost completat de Punctul 2, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
Articolul 7
Actul constitutiv al societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata va cuprinde:
a) datele de identificare a asociatilor; la societatea in comandita simpla se vor arata si asociatii comanditati;
(la 01-12-2006, Lit. a) a art. 7 a fost modificata de pct. 2 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
b) forma, denumirea si sediul social;
(la 01-12-2006, Lit. b) a art. 7 a fost modificata de pct. 2 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
d) capitalul social subscris, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura, modul evaluarii acestuia; la societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
(la 26-11-2022, Litera d) din Articolul 7 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 3, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
d^1) modalitatea de adoptare a hotararilor adunarii generale a asociatilor, cu votul tuturor asociatilor, in cazul in care, datorita paritatii participarii la capitalul social, nu poate fi stabilita o majoritate absoluta;
(la 26-11-2022, Articolul 7 din Capitolul I , Titlul II a fost completat de Punctul 4, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
e) asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, durata mandatului, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
(la 26-11-2022, Litera e) din Articolul 7 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 5, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
e^1) in cazul societatilor cu raspundere limitata, daca sunt numiti cenzori sau auditor financiar, datele de identificare ale primilor cenzori, respectiv ale primului auditor financiar;
(la 29-06-2007, Lit. e^1) a art. 7 a fost modificata de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 28 iunie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 29 iunie 2007. )
f) partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
f^1) abrogata;
(la 06-12-2024, Litera f^1) , Articolul 7 , Capitolul I , Titlul II a fost abrogata de Punctul 1. , ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 299 din 2 decembrie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1212 din 3 decembrie 2024 )
g) sediile secundare - sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
h) durata societatii;
i) modul de dizolvare si de lichidare a societatii; modalitatile de asigurare a stingerii pasivului sau de regularizare a lui in acord cu creditorii, in cazul dizolvarii fara lichidare, atunci cand asociatii sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii.
(la 26-11-2022, Litera i) din Articolul 7 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 5, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
Articolul 8
Actul constitutiv al societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni va cuprinde:
a) datele de identificare a fondatorilor; la societatea in comandita pe actiuni vor fi mentionati si asociatii comanditati;
(la 01-12-2006, Lit. a) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
b) forma, denumirea si sediul social;
(la 01-12-2006, Lit. b) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
d) capitalul social subscris si cel varsat si, in cazul in care societatea are un capital autorizat, cuantumul acestuia;
(la 01-12-2006, Lit. d) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
e) natura si valoarea bunurilor constituite ca aport in natura, numarul de actiuni acordate pentru acestea si numele sau, dupa caz, denumirea persoanei care le-a adus ca aport;
(la 01-12-2006, Lit. e) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
f) numarul si valoarea nominala a actiunilor;
(la 21-07-2019, Litera f) din Articolul 8 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 1, Articolul 54, Capitolul XI din LEGEA nr. 129 din 11 iulie 2019, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 18 iulie 2019 )
f^1) daca sunt mai multe categorii de actiuni, numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni;
(la 01-12-2006, Lit. f^1) a art. 8 a fost introdusa de pct. 5 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
f^2) tipul societatii, respectiv inchis sau deschis, precum si orice restrictie cu privire la transferul de actiuni;
(la 26-11-2022, Litera f^2) din Articolul 8 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 7, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
g) datele de identificare a primilor membri ai consiliului de administratie, respectiv a primilor membri ai consiliului de supraveghere;
(la 01-12-2006, Lit. g) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
g^1) puterile conferite administratorilor si, dupa caz, directorilor, respectiv membrilor directoratului, si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
(la 17-04-2009, Lit. g^1) a art. 8 a fost modificata de pct. 1 al art. unic din LEGEA nr. 88 din 8 aprilie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 14 aprilie 2009, care completeaza art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 28 iunie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 29 iunie 2007, cu pct. 2^1. )
h) datele de identificare a primilor cenzori sau a primului auditor financiar;
(la 01-12-2006, Lit. h) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
i) clauze privind conducerea, administrarea, functionarea si controlul gestiunii societatii de catre organele statutare, numarul membrilor consiliului de administratie sau modul de stabilire a acestui numar;
(la 01-12-2006, Lit. i) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
i^1) abrogata;
(la 17-04-2009, Lit. i^1) a art. 8 a fost abrogata de pct. 1 al art. unic din LEGEA nr. 88 din 8 aprilie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 14 aprilie 2009, care completeaza art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 28 iunie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 29 iunie 2007, cu pct. 2^2. )
j) durata societatii;
k) modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor;
k^1) abrogata;
(la 06-12-2024, Litera k^1) , Articolul 8 , Capitolul I , Titlul II a fost abrogata de Punctul 2. , ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 299 din 2 decembrie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1212 din 3 decembrie 2024 )
l) sediile secundare - sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
m) orice avantaj special acordat, in momentul infiintarii societatii sau pana in momentul in care societatea este autorizata sa isi inceapa activitatea, oricarei persoane care a participat la constituirea societatii ori la tranzactii conducand la acordarea autorizatiei in cauza, precum si identitatea beneficiarilor unor astfel de avantaje;
(la 01-12-2006, Lit. m) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
n) numarul actiunilor comanditarilor in societatea in comandita pe actiuni;
(la 01-12-2006, Lit. n) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
o) cuantumul total sau cel putin estimativ al tuturor cheltuielilor pentru constituire;
(la 01-12-2006, Lit. o) a art. 8 a fost modificata de pct. 4 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
p) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
Articolul 8^1
Datele de identificare prevazute la art. 7 lit. a), e) si e^1), respectiv la art. 8 lit. a), g) si h) includ:
(la 06-12-2024, Partea introductiva a articolului 8^1 , Capitolul I , Titlul II a fost modificata de Punctul 3. , ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 299 din 2 decembrie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1212 din 3 decembrie 2024 )
a) pentru persoanele fizice: numele, prenumele, codul numeric personal si, daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, locul si data nasterii, domiciliul/resedinta si cetatenia, actul de identitate/pasaportul, seria, numarul, emitentul, data eliberarii, perioada de valabilitate;
b) pentru persoanele juridice: firma, sediul, nationalitatea, numarul de ordine in registrul comertului si/sau codul unic de inregistrare, identificatorul unic la nivel european, potrivit legii nationale aplicabile.
(la 26-11-2022, Articolul 8^1 din Capitolul I , Titlul II a fost modificat de Punctul 9, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
Articolul 9
(1) Societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv sau prin subscriptie publica.
(2) In cazul unei subscrieri integrale si simultane a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, capitalul social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
a) pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
b) pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.
(la 01-12-2006, Art. 9 a fost modificat de pct. 9 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
Articolul 9^1
(1) Societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla sunt obligate sa verse integral la constituire capitalul social subscris.
(2) Societatea cu raspundere limitata trebuie sa verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai tarziu de 3 luni de la data inmatricularii, dar inainte de a incepe operatiuni in numele societatii, iar diferenta de capital social subscris va fi varsata:
a) pentru aportul in numerar, in 12 luni de la data inmatricularii;
b) pentru aportul in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.
(la 26-11-2022, Articolul 9^1 din Capitolul I , Titlul II a fost modificat de Punctul 10, Articolul 129, Sectiunea a 10-a, Capitolul IV din LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 26 iulie 2022 )
Articolul 10
(1) Capitalul social al societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.
(2) Cu exceptia cazului in care societatea este transformata intr-o societate de alta forma, capitalul social al societatilor prevazute la alin. (1) nu poate fi redus sub minimul legal decat daca valoarea sa este adusa la un nivel cel putin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotarari de majorare de capital in acelasi timp cu hotararea de reducere a capitalului. In cazul incalcarii acestor dispozitii, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevazut de prezenta lege.
(la 02-06-2012, Alin. (2) al art. 10 a fost modificat de pct. 5 al art. 18, Titlul IV din LEGEA nr. 76 din 24 mai 2012, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 365 din 30 mai 2012. )
(3) Numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 2. In cazul in care societatea are mai putin de 2 actionari pe o perioada mai lunga de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, numarul minim de actionari prevazut de prezenta lege este reconstituit.
(la 02-06-2012, Alin. (3) al art. 10 a fost modificat de pct. 5 al art. 18, Titlul IV din LEGEA nr. 76 din 24 mai 2012, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 365 din 30 mai 2012. )
(la 01-12-2006, Art. 10 a fost modificat de pct. 11 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
Articolul 11
(1) Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale.
(la 05-11-2020, Alineatul (1) din Articolul 11 , Capitolul I , Titlul II a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 30 octombrie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1018 din 02 noiembrie 2020 )
(2) Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.
Articolul 12
In societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50.
Articolul 13
(1) In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatilor.
(2) Daca asociatul unic este administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.
(3) In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.
Articolul 14
Abrogat.
(la 05-07-2020, Articolul 14 din Capitolul I , Titlul II a fost abrogat de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 102 din 2 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 583 din 02 iulie 2020 )
Articolul 15
Contractele intre societatea cu raspundere limitata si persoana fizica sau persoana juridica, asociat unic al celei dintai, se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Articolul 16
(1) Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.
(2) Aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.
(la 01-12-2006, Alin. (2) al art. 16 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
(3) Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor in natura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspundere limitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84.
(la 01-12-2006, Alin. (3) al art. 16 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
(4) Prestatiile in munca sau servicii nu pot constitui aport la formarea ori la majorarea capitalului social.
(la 01-12-2006, Alin. (4) al art. 16 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006. )
(5) Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati se pot obliga la prestatii in munca cu titlu de aport social, dar care nu pot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. In schimbul acestui aport, asociatii au dreptul sa participe, potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a activului social, ramanand, totodata, obligati sa participe la pierderi.
Articolul 17
(1) La autentificarea actului constitutiv in cazurile prevazute la art. 5 sau, dupa caz, la darea de data certa a acestuia se va prezenta dovada eliberata de oficiul registrului comertului privind disponibilitatea si rezervarea firmei.
(la 05-07-2020, Alineatul (1) din Articolul 17 , Capitolul I , Titlul II a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 102 din 2 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 583 din 02 iulie 2020 )
(2) Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1).
(3) Abrogat.
(la 23-07-2021, Alineatul (3) din Articolul 17 , Capitolul I , Titlul II a fost abrogat de Punctul 2, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 206 din 19 iulie 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 20 iulie 2021 )
(4) Abrogat.
(la 05-07-2020, Alineatul (4) din Articolul 17 , Capitolul I , Titlul II a fost abrogat de Punctul 3, Articolul I din LEGEA nr. 102 din 2 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 583 din 02 iulie 2020 )
(5) Abrogat.
(la 23-07-2021, Alineatul (5) din Articolul 17 , Capitolul I , Titlul II a fost abrogat de Punctul 2, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 206 din 19 iulie 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 20 iulie 2021 )
(6) Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, nu este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii declara pe propria raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate.
(la 05-07-2020, Articolul 17 din Capitolul I , Titlul II a fost completat de Punctul 4, Articolul I din LEGEA nr. 102 din 2 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 583 din 02 iulie 2020 )