Scurte caracteristici ale unei societati cu raspundere limitata (SRL)
Constantin Pulbere
Consilier juridic
Legislatia care reglementeaza infiintarea societatilor comerciale, si evident si a societatii cu raspundere limitata, este binecunoscuta lege nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform acestei legi, si pot asocia si forma o societate cu raspundere limitata atat persoane fizice, cetateni romani sau straini cat si persoane juridice romane sau straine. Atentie insa la numarul de asociati acesta trebuind sa fie de cel putin 2 persoane si de cel mult 50 de persoane.
Legea prevede insa si cateva exceptii:
a) o singura persoana, fizica sau juridica, in cazul formei de SRL cu asociat unic;
b) o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata;
c) o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata alcatuita dintr-o singura persoana.
SRL se constituie prin:
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025 Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40 Manualul Contabilului Incepator - stick USB
a) contract de societate si statut;
b) numai statut in cazul S.R.L. cu asociat unic;
Pentru ambele cazuri se poate intocmi un inscris unic denumit act constitutiv.
Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori. Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.
Societatea trebuie sa aiba un sediu principal, care este locul, spatiul si adresa unde se gasesc organele sale de conducere si serviciile administrative. Sediul social este un element de identificare a societatii in functie de care se stabilesc: legea aplicabila, instantele judecatoresti competente, nationalitatea societatii, locul unde trebuie indeplinite formalitatile de inmatriculare, publicitate si autorizare.
Societatea poate infiinta sedii secundare, fara personalitate juridica (sucursale, agentii, reprezentante, puncte de lucru, etc.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri