Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aderarea ONRC la Forumul European al Registrelor Comertului

Proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului reglementeaza calitatea Oficiului National al Registrului Comertului de membru al Forumului European al Registrelor Comertului, autorizeaza plata cotizatiei anuale, in limita stabilita prin Hotararea Adunarii Generale a membrilor ECRF.
In calitate de membru cu drepturi depline al Forumului European al Registrelor Comertului, Oficiul National al Registrului Comertului are, in conformitate cu prevederile statutare, obligatia de a plati o cotizatie anuala, stabilita la suma de 4000 euro. De asemenea, Oficiul National al Registrului Comertului va gestiona si va utiliza fondurile financiare aferente conferintelor anuale ale Forumului European al Registrelor Comertului organizate de Romania. Astfel, va gestiona cotizatiile anuale ale membrilor, pentru care exista, conform statutului ECRF, obligatia de achitare pana la sfarsitul lunii ianuarie a fiecarui an, taxele de participare la Conferinta Anuala, precum si sumele neutilizate virate de catre statele care au organizat conferintele ECRF in anii anteriori.
De asemenea, proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului stabileste si cadrul legal pentru derularea operatiunilor financiar - contabile aferente calitatii de membru ECRF, prin utilizarea unui cont in valuta, deschis la o institute de credit, precum si a unui cont in lei, distinct, denumit "Disponibil pentru conferinte anuale ECFR", deschis la Trezoreria Statului, sumele neutilizate urmand a fi virate de catre Oficiul National al Registrului Comertului din contul in valuta in contul indicat de urmatorul stat membru organizator al Conferintei Anuale a Forumului.
Lista organizatiilor international interguvernamentale la care Romania este parte si pentru care se vor achita cotizatii anuale, conform baremurilor stabilite de fiecare organizatie, a fost aprobata prin Ordonanta Guvernului nr.41/1994, astfel ca se impune si completarea acesteia.

In perioada 09.01. - 05.03.2012, Curtea de Conturi a efectuat la Oficiul National al Registrului Comertului misiunea de audit cu tema „Audit financiar asupra contului de executie a bugetului de stat pe anul 2011", finalizata prin intocmirea Raportului de audit nr. 93634/12.03.2012, inregistrat la ONRC sub nr. 570418/05.03.2012 si a Procesului verbal de constatare, anexa la raport, precum  si  prin  emiterea  Deciziei  nr.  4/26.04.2012  privind  inlaturarea deficientelor constatate si consemnate in raportul si in procesul verbal anterior mentionate.

Dupa cum reiese din Procesul verbal de constatare, incheiat in data de 05.03.2012, (constatarea nr. 6), Curtea de Conturi a constatat ca Oficiul National al Registrului Comertului a platit cotizatii la organisme internationale fara sa existe o autorizare legala in acest sens, precizand ca, in cazul efectuarii unor cheltuieli de aceasta natura fara a exista autorizarea platii cotizatiilor la organisme international, exista riscul de a efectua cheltuieli din fondurile publice, fara a exista o legatura directa cu obiectul de activitate.

Este necesar a fi mentionat ca Romania, prin Oficiul National al Registrului Comertului, participa la Conferintele Anuale ale ECRF, inca din anul 1998, cand registrul comertului era organizat pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. De asemenea, precizam ca, in anul 2002, in temeiul O.U.G. nr. 129/2002 pentru modificarea Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului si a O.U.G. nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, Oficiul National al Registrului Comertului a trecut in subordinea Ministerului Justitiei, ca institute publica finantata integral din venituri proprii, si, odata intrarea in vigoare a Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, a devenit institutie publica finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei.

Prin Decizia nr. 4/26.04.2012, Curtea de Conturi a dispus initierea masurilor legale pentru completarea OG nr. 41/1994 privind autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte, cu organismele internationale la care institutia noastra este membru, stabilindu-se ca termen de realizare: 15 octombrie 2012.

In calitate de presedinte al Forumului, Oficiul National al Registrului Comertului organizeaza cea de-a 16-a Conferinta Anuala a ECRF, in iunie 2013, la Bucuresti - eveniment organizat din fonduri ECRF, in cadrul
careia se reuneste un numar important de registre ale comertului (aproximativ 50 de tari, cu peste 100 de participants, atat membre ECRF (Olanda, Austria, Germania, Italia, Spania, Luxemburg, Marea Britanie -
principali investitori europeni in societatile comerciale cu participare straina la capitalul social in Romania),   cat si reprezentanti ai altor organisme international (CRF, Comisia Europeana, Banca Mondiala, IACA).

Calitatea de membru ECRF echivaleaza cu recunoasterea evolutiei pozitive  a  activitatii   Oficiului   National   al   Registrului   Comertului, materializata prin dobandirea presedintiei ECRF pe perioada 2012-2013,
fapt ce presupune prezidarea tuturor workshop -urilor si intalnirilor din cadrul Comitetului Director al ECRF (componenta: Macedonia, Romania, Italia).

Alaturi de reprezentantii registrelor comertului din Italia, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Serbia, Elvetia, Marea Britanie si Suedia, Oficiul National al Registrului Comertului a fost invitat sa faca parte, incepand cu anul 2010, din grupul de lucru „Global benchmarking of business registration -ECRF and CRF Business Register Survey" pentru elaborarea si imbunatatirea continutului studiilor anuale, in baza carora se efectueaza rapoarte anuale ale ECRf si CRF/Corporate Registers Forum si care au ca scop o mai buna coordonare intre registrele europene si instituirea unor practici unitare in derularea activitatilor specifice registrelor in cadrul ECRF, forum de promovare a unui nivel ridicat de transparenta informationala, interoperabilitate eficienta, colaborare electronica si schimb de bune practici intre registrele comertului, contributia Oficiului National al Registrului Comertului la aceste studii anuale fiind recunoscuta si apreciata. Studiile si rapoartele finale ECRF sunt utilizate de institutii de prestigiu, inclusiv de catre Banca Mondiala care integreaza datele provenind de la registre din intreaga lume intr-un raport final care permite compararea performantelor intre registre).

Calitatea de membru ECRF faciliteaza schimbul de informatii cu privire la sistemul de functionare a registrelor, precum si schimbul de experienta intre membrii diferitelor jurisdictii (fapt ce a condus la imbunatatirea procedurilor administrative si implementarea de noi servicii, cum ar fi: sistemul electronic online - Portal ONRC de servicii online, Oficiul National al Registrului Comertului fiind beneficiarul, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, al proiectului „Servicii on-line (de e-guvernare) oferite de ONRC  pentru comunitatea de afaceri  prin  intermediul  unui  portal dedicat"  care se subsumeaza strategiei de informatizare a sistemului judiciar).

De asemenea, participarea la activitatile ECRF impune simplificarea formalitatilor administrative birocratice privind initierea si derularea unei afaceri in Romania prin elaborarea proiectului de Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in Registrul Comertului, precum si pentru modificarea unor acte normative cu incidenta asupra activitatii de inregistrare in Registrul Comertului (modificarea taxelor si tarifelor, actul normativ a fost deja publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a normelor metodologice de tinere a registrului comertului si, implicit, a   formularelor utilizate in activitatea de inregistrare a registrului comertului).

In acelasi timp, se creeaza premisele unei comunicari transfrontaliere a informatiilor intre Registrele Comertului din statele membre Uniunii Europene prin elaborarea unui proiect de act normativ privind inlocuirea publicitatii prin Monitorul Oficial a actelor comerciantilor cu publicitatea prin Buletinul electronic al Registrului Comertului, o platforma informatizata, usor accesibila publicului larg si care presupune costuri mult mai mici pentru persoanele fizice si juridice, aceasta   propunere      generand   cresterea   capacitatii   institutionale   de interconectare cu alte sisteme electronice nationale si internationale prin solutiile legislatiei comunitare de reducere sj/sau simplificare a formalitatilor de publicitate si raportare impuse societatilor comerciale, prin implementarea Directivei 2009/109/CE, ceea ce va aduce un plus de fluenta operatiunilor de restructurare a capitalului social si va micsora costurile de sustinere a unei afaceri.

Subliniem faptul ca, in absenta unui cadru legal, Oficiul National al Registrului   Comertului   nu   ar  putea  gestiona  fondurile   necesare organizarii Conferintei Anuale, respectiv cotizatiile anuale ale membrilor
ECRF, taxele de participare la conferinta anuala, precum si sumele neutilizate virate de catre statele care au organizat conferintele ECRF in anii anteriori. De asemenea, institutia noastra nu ar putea derula
operatiunile financiar - contabile aferente, ceea ce ar periclita organizarea Conferintei Anuale, fiind astfel compromise capacitatea de asumare a obligatiilor financiare si calitatea Romaniei de organizator a celei de a 16-
a Conferinte a Forumului European al Registrelor Comertului, imaginea si credibilitatea institutiei. Totodata, neplata contributiilor financiare ar duce la respingerea solicitarii de reinnoire sau, mai grav, la suspendarea
invitatiei de participare a Romaniei in cadrul Forumului.

Prin urmare, consideram ca, din motivele aratate mai sus, se impune adoptarea, in regim de urgenta, a actului normativ care sa reglementeze aderarea Oficiului National al Registrului Comertului la Forumul European
al Registrelor Comertului, stabilirea unor masuri privind derularea fondurilor financiare  pentru  desfasurarea conferintelor anuale  ale Forumului European al Registrelor Comertului organizate de Romania si
completarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile international interguvernamentale la care Romania este parte.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 29 Octombrie 2012
Votati articolul "Aderarea ONRC la Forumul European al Registrelor Comertului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016